Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

          Η  ΓΝΩΡΙΜΙΑ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΑΡΧΑΙΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ  ΜΑΣ

                                     ΟΙ  ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ   ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

Ο  ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ  είναι ο έτερος Μιλήσιος πολίτης  μετά  από τον  Θαλή,του οποίου υπήρξε  μαθητής και διάδοχος  στην Ιωνική ονομαζόμενη σχολή του.
Ο Έλληνας ιστορικός Απολόδωρος  αναφέρει  ότι ο Αναξίμανδρος γεννήθηκε  το 610 π.Χ.και απεβίωσε λίγο μετά το 547 π.Χ.
Στο  ενεργητικό  του φιλόσοφου  Αναξίμανδρου  έχουν  καταγραφεί  πολλές  πρωτιές.
Είναι ο πρώτος φιλόσοφος που εισήγαγε τον όρο  αρχή.
Πίστευε  για  το άπειρο ότι  δεν έχει αρχή,αλλά είναι η αρχή των πάντων  και  ότι  είναι "αθάνατον  και  ανώλεθρον".
"Περιέχει δε άπαντα και πάντα κυβερνά"
Ο Αναξίμανδρος εισήγαγε  την  χρήση  του  γνώμονα  στην Αρχαία Ελλάδα και ακόμη  κατασκεύασε χάρτη του τότε γνωστού κόσμου.Ο Αναξίμανδρος είναι ο  κατασκευαστής των ηλιακών ορολογίων,τα οποία είναι συσκευές,που μετράνε το χρόνο με βάση τη θέση της σκιάς,που ρίχνει ο ήλιος πάνω σε ένα αντικείμενο.
Θεωρούσε ότι από το άπειρο αντλούται και  στο άπειρο επιστρέφουν  συνεχώς άπειροι κόσμοι.
Ο  Αναξίμανδρος πιστεύει ότι  από το άπειρο ξεχώρισε μια φλόγα και ο νεφελώδης αέρας Στον πυρήνα του νεφελώματος  συμπυκνώθηκε η Γη,ενώ η  φλόγα έζωνε  τον αέρα,κατόπιν η πύρινη σφαίρα εξερράγη και απλώθηκε σε κύκλους τυλιγμένους από νεφελώδη αέρα,αυτοί οι κύκλοι σχημάτισαν  τα ουράνια σώματα.
Ο Κόσμος ως Όλον  έχει μορφή σφαίρας  και στο κέντρο του,πίστευε ο Αναξίμανδρος,ότι είναι τοποθετημένη η Γη, που η μορφή της είναι κυλινδρική με πλάτος τριπλάσιο από το μήκος της.
Ο Αναξίμανδρος πιστεύει,ότι η γη δεν στηρίζεται πουθενά  και βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος,απέχοντας ίση απόσταση  από όλα τα σημεία του,ενώ οι άνθρωποι κατοικούν στην επάνω επιφάνεια της. Ο Αναξίμανδρος  γνώριζε την λόξευση της εκλειπτικής,έτσι ονομάζεται η γωνία 23 μοίρες  και 27' που σχηματίζει το επίπεδο της εκλειπτικής με το επίπεδο  του ουράνιου ισημερινού  και ότι οι 4 εποχές του έτους  οφείλονται στη λόξευση της εκλειπτικής
Ο Αναξίμανδρος πίστευε,ότι ο Ήλιος είναι 28 φορές  μεγαλύτερος από τη Γη  και διάπυρος,γνώριζε ότι η Σελήνη είναι ετερόφωτο σώμα,που  φωτίζεται από τον Ήλιο σε αντίθεση με τους αστέρες  που είναι αυτόφωτα σώματα.
Ο Αναξίμανδρος είναι ένας από τους πρώτους φιλοσόφους,που θεμελίωσαν τον νόμο της εξέλιξης των ειδών  και η θεωρία του λέει πως όλοι οι οργανισμοί προήλθαν από το νερό και πως ζούσαν στο νερό.Σιγά σιγά,όταν ο ήλιος άρχισε να ξεραίνει πολλές περιοχές,οι  οργανισμοί για να .διατηρηθούν και να μπορέσουν να επιβιώσουν άρχισαν σταδιακά να αλλάζουν μορφή και φύση.
Λέει,ότι και ο άνθρωπος στην αρχή ήταν ψάρι και ότι στη διάρκεια των αιώνων άλλαξε πολλές φορές μορφή.και έφτασε στην τελική του  μορφή,που είναι η σημερινή.μετά από πολλές διαδικασίες.
Ο Αναξίμανδρος είδε τη γένεση του κόσμου και της ζωής ως μια ενιαία εξελικτική διαδικασία,που δεν απέχει πολύ από την σύγχρονη ξελικτική  θεωρία.
Η θεωρία της εξελιξης του Δαρβίνου,είναι  φανερό,πως βρίσκει την  αρχή  της  στην θεωρία της εξέλιξης του Αναξίμανδρου.
Το μοναδικό  απόσπασμα του Αναξίμανδρου,που έχει διασωθεί παραθέτει ο Νεοπλατωνικός φιλόσοφος του 6ου μ.Χ.αιώνα, ο Σιμπλίκιος στο έργο του "Εις  Φυσικά".
Ο Αναξίμανδρος είναι ο πρώτος φιλόσοφος, που έγραψε τις πραγματείες του σε πεζό λόγο,οι μέχρι τότε φιλόσοφοι έγραφαν τις πραγματείες τους σε ποιητική μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου