Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

           Η  ΓΝΩΡΙΜΙΑ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΑΡΧΑΙΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ  ΜΑΣ

                                        ΟΙ  ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ   ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

Ο 7ος  ΑΙΩΝΑΣ είναι ο αιώνας  κατά  τον οποίον έζησαν οι Προσωκρατικοί  Φιλόσοφοι,οι οποίοι έζησαν  μέχρι    την  εποχή  του  Σωκράτη  και  ορισμένοι  υπήρξαν   σύγχρονοι  του.
Η  Προσωκρατική  φιλοσοφία  προσέφερε  τα  πρώτα  και  πηγαία  φιλοσοφικά  και  επιστημονικά  αγαθά,με  τα  οποία  τράφηκε  και  αναπτύχθηκε  το  δυτικό  πνεύμα  μέχρι  τον 19ο  αιώνα.
Η καθαυτό Προσωκρατική  φιλοσοφία  αρχίζει  στην  Ιωνία  και  ο  πρώτος  φιλόσοφος  και  επιστήμων,που  με  βεβαιότητα  εκπροσωπεί  την ιωνική  σκέψη  είναι  ο  Αναξίμανδρος.
 Ο  Θαλής,που  κατά την παραδοσιακή και καθιερωμένη ευρύτατα  άποψη  θεωρείται  ο  πρώτος  φιλόσοφος,δεν  συγκαταλέγεται  μεταξύ  των  φιλοσόφων.Ο Θαλής  είναι  σοφός. Είναι  ο  πρώτος  που  περιλαμβάνεται  στην  ομάδα  των  7 σοφών  της  Αρχαιότητας,
Ο ΘΑΛΗΣ  όμως είναι   και φιλόσοφος  γιατί  αυτά  τα  δύο  συνυπάρχουν δεν μπορεί  να είσαι  σοφός  και  να  μην  είσαι  φιλόσοφος. Μπορεί   να  είναι κάποιος  σοφός και να  μην είναι φιλόσοφος,όπως  είναι  ο  Σόλων  ο  Αθηναίος,που  είναι  μεταξύ των 7 σοφών  της Αρχαίας  Ελλάδας,αλλά  δεν  ήταν  φιλόσοφος. Είχε άλλες ιδιότητες,ήταν πολιτικός,ήταν ποιητής,ήταν  νομοθέτης,ήταν μεταρρυθμιστής.
Ο Θαλής  ο Μιλήσιος είναι Προσωκρατικός  φιλόσοφος και  ιδρυτής  σχολής  στη Μίλητο,της φυσικής φιλοσοφίας. Γεννήθηκε  στη  Μίλητο  το 630  π.Χ.περίπου.Ήταν υιός του Εξαμύου και της Κλεοβουλίνης  εκ καταγωγής και οι δύο γονείς από Φοινικική αρχοντική οικογένεια
Σςτη βιογραφία του ο Διογένης Λαέρτιος αναφέρει το όνομα Κύβιστος.
Οι ερευνητές ,λένε πως ο Κύβιστος  ήτσν υιός του ή ανεψιός του,που είχε υιοθετήσει,γιατί ο Θαλής δεν είχε παντρευτεί.
Η παράδοση αναφέρει το λόγο για τον οποίον δεν παντρεύτηκε.Λένε πως η μητέρα του,όταν  πίεζε τον Θαλή να παντρευτεί  απαντούσε ότι είναι μικρός για γάμο.Όταν πέρασαν τα χρόνια απαντούσε πως είναι πια μεγάλος  για γάμο. Ο ιστοριογράφος Πλούταρχος αναφέρει μία άλλη παράδοση,η οποία λέει πως,όταν ο  Σόλων επισκέφτηκε τον Θαλή  και ρώτησε γιατί δεν παντρεύεται να αποκτήσει παιδιά απάντησε  από αγάπη στα παιδιά. Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι μια γυναίκα κοροίδεψε τον Θαλή που έπεσε μέσα σε μια λακκούβα στο δρόμο και  του είπε πως μελετά τα ουράνια αλλά αγνοεί τα γήίνα.
Ο Θαλής αναφέρεται ως καινοτόμος και ως πρωτοπόρος για την εποχή του  και  προέβλεψε την έκλειψη του ηλίου  το 585 π.Χ. Άλλοι αναφέρουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Θαλή .
Ο Αριστοτέλης στα  Πολιτικά του  δίνει μια διαφορετική ερμηνεία  για τις οικονομικές δραστηριότητες που ανέπτυξε. Λέει  ότι οι συμπολίτες  του Θαλή  αμφισβητούσαν  τη χρησιμότητα της φιλοσοφίας,αφού δε βοηθάει στην απόκτηση πλούτου.Ο Θαλής  είχε προβλέψει  ότι ο επόμενος χρόνος  ήταν χρόνος καλής σοδειάς, τότε πήγε και νοικίασε  όλα τα ελαιοτριβία  της Μιλήτου. και τον επόμενο χρόνο   έγινε πλούσιος..Έτσι απέδειξε στους συμπολίτες  του πως με τη σοφία μπορεί κανείς να πλουτίσει. όμως δεν είναι αυτός ο σκοπός της.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου