Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

          Η  ΓΝΩΡΙΜΙΑ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΑΡΧΑΙΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ  ΜΑΣ

                                      ΟΙ  ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ   ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

Ο  ΑΝΑΞΙΜΕΝΗΣ  είναι  ο  τρίτος  στη  σειρά  των  φιλοσόφων  της  Ιωνικής σχολής της φυσικής φιλοσοφίας,που ίδρυσε στη Μίλητο ο Θαλής,ο οποίος ήταν  δάσκαλος του φιλόσοφου Αναξίμανδρου,ο οποίος ήταν,με τη σειρά του, δάσκαλος του  φιλόσοφου Αναξιμένη  για τον οποίον μιλάμε σήμερα.
Ο Αναξιμένης είναι και αυτός Μιλήσιος πολίτης,που αποτελεί την τριάδα με τους άλλους  δύο  Μιλησίους φιλοσόφους, που, όπως  είπαμε πιο πάνω, ασχολούνται με τον κόσμο και τις αρχές του.
Είναι και οι τρεις φιλόσοφοι ερευνητές με πολλές πρωτιές στο ενεργητικό τους  σε ότι αφορά τον άνθρωπο  και τον κόσμο, με όλα τα στοιχεία του, μέσα στον οποίον  κινείται.και ενυπάρχει ο άνθρωπος και τα άλλα έμβια όντα.
Ήταν ο υιός του Ευρύστρατου. Γεννήθηκε  στη  Μίλητο  το 585 π.Χ.  Ήκμασε στο δεύτερο ήμισυ του 6ου προ Χριστού αιώνα και απεβίωσε κατά την 63η Ολυμπιάδα του 528-525 προ Χριστού.
Ο βίος του και οι δραστηριότητες του δεν  είναι πολύ γνωστές. Οι ελάχιστες πληροφορίες για την ζωή του και το έργο του  προέρχονται από τον Θεόφραστο  και διασώθηκαν  από τον  νεοπλατωνικό φιλόσοφο του 6ου μετά  Χριστόν αιώνα,τον Σιμπλίκιο από την Κιλικία,ο οποίος έζησε στα χρόνια της ακμής του στην Αθήνα.
Όπως,ο Αναξίμανδρος,ο δάσκαλος του,θεωρεί το  ά π ε ι ρ ο  ως αρχή του κόσμου,  κατά παρόμοιο τρόπο και ο μαθητής του  ο Αναξιμένης θεωρεί  ως αρχή των πάντων τον  α έ ρ α.
Ο Αναξιμένης θεωρεί ότι ο  Αέρας  είναι   το  μοναδικό  στοιχείο,που κατανέμεται  ισόποσα μέσα στο χώρο και είναι το πιο κατάλληλο στοιχείο για να περιέχει και να συγκρατεί τα πάντα.
Το  πιο  σπουδαίο  είναι ότι ο Αέρας αποτελεί την πιο λεπτή ύλη,που ταυτίζεται με το  π ν ε ύ μ α  ή  την  ψ υ χ ή, την αρχή της ζωής.
Ο Αναξιμένης ταυτίζει τον Αέρα με την ψυχή  και θεωρεί πως ο Αέρας αποτελεί την γενεσιουργό Αρχή του Κόσμου και πως α ι τ ί α  της  α ι ώ ν ι α ς   κ ί ν η σ η ς  είναι μόνο ο Αέρας.
 Όπως η ψυχή μας,λέει, είναι ένας αέρας,που συγκροτεί τους ανθρώπους  έτσι και ολόκληρος ο κόσμος συγκροτείται από μια πνοή, τον Αέρα.
Ο Αναξιμένης,όπως και ο δάσκαλος του,έγινε ονομαστός  για τις επαναστατικές ιδέες του για τον Άνθρωπο  και το  Σύμπαν.
 Πιστεύει ότι όλα τα όντα του φυσικού κόσμου προέρχονται από τον αέρα
και ότι η αρχή του κόσμου βρίσκεται στην αραίωση και την πύκνωση του Αέρα
Όταν ο Αέρας,λέει, αραιώνεται  γίνεται φωτιά  και όταν πυκνώνεται γίνεται άνεμος,ύστερα σύννεφο,νερό, χώμα,πετρώματα  και  όλα τα στοιχεία,που συγκροτούν τον πλανήτη μας.
Ο Αναξιμένης είναι ο τελευταίος αντιπροσωπευτικός  φιλόσοφος της Ιωνικής σχολής της φυσικής φιλοσοφίας του Θαλή,η οποία έκλεισε  το 494 π.Χ. όταν οι Πέρσες κατέλαβαν την Μίλητο.
Η σημασία που απέκτησε η φιλοσοφική σκέψη του Αναξιμένη έγκειται  στο γεγονός,ότι είναι ο άξιος θεματοφύλακας της αναξιμάνδρειας φιλοσοφικής σκέψης,την οποία αξιοποίησε και ανέδειξε με την δική του προσωπική  επιστημονική σκέψη.
Έτσι   με τον Αναξιμένη  κλείνει  ο χώρος  της Μιλήσιας Φιλοσοφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου