Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

 Ο  ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ  ΤΩΝ  ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ  είναι ένα γνωστό ιστορικό πρόσωπο και δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε και γιαυτόν τον άνδρα,αν και τύραννος.Ας θυμηθούμε τα λόγια του Αλεξανδρινού ποιητή  Κ.Καβάφη  στο ποίημα "Περιμένοντας τους βαρβάρους" λέγει ο ποιητής στους τελευταίους στίχους του ποιήματος του: "και τώρα τι  θα γένουμε  χωρίς βαρβάρους/ οι άνθρωποι αυτοί ήσαν  μια κάποια λύση". Έτσι κι εδώ προσομοιάζουμε τον βάρβαρο με τον τύραννο γιατί  και οι δύο δεν διαφέρουν και πολύ ως προς τις δραστηριότητες τους.
Ο Διονύσιος  ο  τύραννος  των  Συρακουσών είναι ένα από τα γνωστότερα  ιστορικά πρόσωπα της Μεγάλης Ελλάδας. Γεννήθηκε το 431 π.Χ. και ήταν υιός του Ερμοκράτους.
Το 405 π.Χ.  σε πολύ νεαρή ηλικία έγινε τύραννος, ξεχώρισε στον πόλεμο  κατά των Καρχηδονίων και διετήρησε τον τίτλο του μέχρι το θάνατο του το 367 π.Χ. Ο Διονύσιος στον πόλεμο αυτόν ηττήθηκε στην Γέλα,όμως κατόρθωσε να ανακτήσει την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων και να  υποχρεώσει τον Ιμίλκωνα,τον στρατηγό των Καρχηδονίων να συνάψει ειρήνη.
Το 397 αφού προηγουμένως είχε γίνει κύριος όλης σχεδόν της Σικελίας,ετοίμασε μία νέα εκστρατεία εναντίον τους με τόση μεγάλη στρατιωτική και ναυτική δύναμη,ώστε οι πόλεις οι υποταγμένες στους Καρχηδονίους  να έλθουν με το μέρος του. Οι δύο αντίπαλοι έλαβαν μέρος σε ναυμαχία,στην οποίαν νίκησαν οι Καρχηδόνιοι,οι οποίοι στη συνέχεια επολιόρκησαν τις Συρακούσες. Στο στρατόπεδο όμως των Καρχηδονίων,των πολιορκητών, ενέσκυψε λοιμός.Και ήταν αυτό που έσωσε τον Διονύσιο, ο οποίος πέτυχε το εποφελές για τον εαυτόν του,την σύναψη ειρήνης  το 392 π.Χ. Ο Διονύσιος δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί. Με την ειρήνη αυτή  επεδίωξε και επέτυχε  την επέκταση του στην Ηπειρωτική ακτή  και ακόμη συνήψε στενότερες σχέσεις με τους Σπαρτιάτες.
Ονομαστή είναι η "θεωρία" την οποία έστειλε το 384 π.Χ. στην Ολυμπία,της οποίας ηγείτο ο αδελφός του,Θεαρίδης. Η πολυτέλεια της θεωρίας αυτής προκάλεσε ωραία έκπληξη στους Έλληνες,οι οποίοι όμως εξανέστησαν,όταν οι ραψωδοί του Διονυσίου  απήγγειλαν τα ποιήματα του,τα οποία  έδιωξαν τους Έλληνες,στο άκουσμα τους,τους έδιωξαν και τους άρπαξαν και τις ολόχρυσες σκηνές τους.
Αργότερα το 383 ο Διονύσιος άρχισε ξανά τον πόλεμο με τους Καρχηδονίους,ο οποίος πέρασε από πολλές φάσεις  Ο στόλος των Συρακουσίων καταστράφηκε  και είχε ως αποτέλεσμα την σύναψη ανακωχής 
Ο Διονύσιος  έμεινε στην ιστορία ονομαστός για την σκληρότητα και την φιλοδοξία του.Ήταν και ποιητής Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης στο (ΙΒ 74) λέγει,ότι ο Διονύσιος έλαβε μέρος στην Αθήνα σε αγώνα  τραγωδίας και ενίκησε με το έργο του " Έκτορος λύτρα"
Ο Διονύσιος  για το ποιητικό του έργο δεν δεχόταν καμία αντίρρηση ούτε και  κριτικές που δεν ήταν φιλικές  έφτασε μάλιστα στο σημείο να διώξει τον Πλάτωνα από τις Συρακούσες,γιατί   ο Πλάτων είχε την ελευθερία της γνώμης του,μιλούσε ανοικτά και τα έλεγε έξω από τα δόντια,όπως λέμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου