Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Αγαπημένοι μου αναγνώστες να ολοκληρώσουμε το θέμα το σχετικό με τους αθίγγανους και να ασχοληθούμε σήμερα με την σημασία της  λέξης  και με τα σχετικά που αφορούν την ενδυμασία τους,την τροφή τους,την διακυβέρνηση  τους.
Πριν προχωρήσουμε είναι αναγκαίο να σημειώσουμε ότι η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η φυλή των τσιγγάνων έχει απασχολήσει  και απασχολεί πολλούς επιστήμονες οι οποίοι εντυπωσιάζονται από τη νομαδική ζωή τους και γι αυτό το λόγο την μελετούν, σαν κοινωνικό φαινόμενο.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων και η περιέργεια που οδηγεί στην μελέτη της ζωής των αθιγγάνων οφείλεται στην κοινονικότητα που παρουσιάζουν και στην καλή συμπεριφορά τους,στον νομαδικό και πλάνητα βίο τους.Επίσης να επισημάνουμε ότι οι πληροφορίες για το ιστορικό παρελθόν τους είναι γενικές,αφορούν όλους τους αθίγγανους παγκοσμίως..
Η λέξη αθίγγανος  σημαίνει αυτόν που δεν θίγει και δεν θίγεται,προφανώς γιατί απέφευγαν να έλθουν σε επαφή με άλλους.
Η πολύχρωμη εντυπωσιακή και ξεχωριστή, παραδοσιακή ενδυμασία τους, δεν αποτελούσε εθνική ενδυμασία,προερχόταν από την χώρα στην οποία ηταν εγκατεστημένοι,όπως η Ισπανία.
 Οι γνήσιοι νομάδες είχαν μακρυά μαλλιά, άνδρες και γυναίκες,τα οποία σκέπαζαν  τους ώμους των και σχημάτιζαν βοστρύχους. Σπάνια φορούσαν χρυσαφικά και τα συνήθη κοσμήματα τους χρησίμευαν ως  φυλακτά. Τα περιδέραια τους κατασκεύαζαν από σπόρους οσπρίων και φρούτων,από κάστανα,από οστά ιχθύων και από όστρακα.
Το καλύτερο φαγητό τους είναι το ψητό κοτόπουλο με εκλεκτότερο έδεσμα τον ακανθόχοιρο.Δημοφιλής είναι η ξινή σούπα Αγαπούν το λίπος.Δεν αγαπούν τα αυγά.  Αυστηρή είναι η απαγόρευση βρώσης κρέατος ίππου.Την άνοιξη προσθέτουν στο διαιτολόγιο τους άγρια χόρτα ή καλλιεργημένα,τρυφερές τσουκνίδες και φρούτα. Μεγάλη κατανάλωση γίνεται στα μανιτάρια.
Οι αθίγγανοι τηρούν με μεγάλη αυστηρότητα έναν κανόνα,όταν κλέβουν τρόφιμα,δεν κλέβουν ποτέ μαγειρευμένες τροφές,γιατί προτιμούν τις δικές τους. Σπάνια χρησιμοποιούν τον φούρνο, μόνο αν έχουν διδαχθεί τη χρήση του από νοικοκυρά, που δεν είναι αθιγγάνα.
Ο καπνός γι αυτούς είναι είδος πρώτης ανάγκης Δεν υπάρχει άνδρας και ηλικιωμένη γυναίκα χωρίς πίπα.Το οινόπνευμα είναι μία από τις αδυναμίες τους.
Η Διακυβέρνηση τους συνίσταται σε μία στοιχειώδη μορφή κυβέρνησης.
Κάθε φυλή έχει έναν άνδρα,αιρετό ως αρχηγό,ο οποίος είναι
 παρών στους γάμους,οπωσδήποτε,διαφορετικά ο γάμος θεωρείται άκυρος,χωρίς την παρουσία του,παρόλο που η καθαγίαση γίνεται από την μητέρα της φυλής.
Η γηραιότερη αθιγγάνα,η μητέρα της φυλής, είναι η σύμβουλος του αρχηγού,η οποία  δεν εμφανίζεται ποτέ δημοσίως,ενεργεί παρασκηνιακά. Η γνώμη της έχει βαρύτητα και τη ζητούν για όλα τα προβλήματα τους.Είναι η φύλακας του ηθικού κώδικα.
Τις  μετακινήσεις της φυλής  αποφασίζει ο αρχηγός της,ο οποίος σχεδιάζει την πορεία που ακολουθούν.
Οι αθίγγανοι είχαν ιδίους νόμους και δικαστήρια,στα οποία προσήρχοντο μόνο τα γηραιότερα μέλη της φυλής.
 Τα βαρύτερα αδικήματα είναι η απιστία, η κλοπή εις βάρος άλλου αθίγγανου,η κατανάλωση κρέατος σκύλου ή ίππου και οι βλασφημίες.
Οι παραβάτες των νόμων της φυλής τιμωρούνται με οστροκισμό,μία τιμωρία σκληρότατη  στους αθίγγανους.
Οι ιδιωτικές διαφορές δεν είναι στην δικαιοδοσία του αρχηγού.
Είναι στη δικαιοδοσία του οικογενειάρχη
Παλαιότερα οι αθίγγανοι διέμεναν σε σκηνές και ο αρχηγός της οικογένειας είχε δικό  κάρο και ίππους,που το τραβούσαν . Την  έλλειψη των ίππων αναπλήρωναν οι όνοι ή οι αγελάδες

Οι αθίγγανοι στας ΗΠΑ και στον Καναδά χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο.
Το συνηθέστερο υλικό για την κατασκευή της σκηνής τους είναι ο μουσαμάς. 
Οι σκηνές των αθίγγανων της Τουρκίας είναι κατασκευασμένες από ψάθα.
Στην ανατολική Ευρώπη χρησιμοποιούν το  φλοιό των δένδρων στη κατασκευή της σκηνής τους.
Οι αθίγγανοι χτίζουν μόνιμες κατοικίες στις οποίες οι ίδιοι σπάνια μένουν εκεί μέσα.
Οι αληθινοί αθίγγανοι δε δείχνουν καμία συμπάθεια προς τη κλειστή κατοικία ούτε και όταν το χειμωνιάτικο ψύχος είναι βαρύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου