Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αγαπημένοι μου αναγνώστες  να περάσουμε τώρα σε μια ουσία,την οποία δεν  χρησιμοποιούμε  για να  παρασκευάσουμε  κάποιο φάρμακο. Είναι η ίδια η ουσία από μόνη της φάρμακο.Κάνει καλό στον οργανισμό μας σε λελογισμένες ποσότητες.Είναι η καφεϊνη.Είναι η ουσία, η οποία βρίσκεται στα φύλλα και στους καρπούς διαφόρων φυτών,όπως είναι το τεϊον και ο καφές,τα οποία,καλό είναι,να  πίνουμε κάθε ημέρα απαραιτήτως στο πρωϊνό μας και στο απογευματινό μας.Δύο καφέδες η τέϊο  την ημέρα είναι μία αρκετή ποσότητα που οφελεί τον οργανισμό μας.Αν θέλουμε να πιούμε περισσότερο καφέ απαραιτήτως είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τον ντεκαφεϊνέ και αν πρόκειται για τον ελληνοτουρκικό καφέ,να χρησιμοποιήσουμε τον νοθευμένο καφέ με κριθάρι ή με ροβίθια.Οι νοθευμένοι καφέδες,οι κριθαροκαφέδες και οι ροβιθοκαφέδεςείναι γνωστοί  σε όλους, όσους αρέσκονται να πίνουν αυτό το αφέψημα.  Είναι ψημένος καφές,όπως και ο αληθινός καφές με την διαφορά ότι είναι ελαφρύτερος,γιατί η ποσότητα του περιεχομένου φυσικού  καφέ είναι ολιγότερη.Προέχει η ποσότητα των επεξεργασμένων ρεβιθιών και του κριθαριού.
Η ουσία καφεϊνη είναι αλκαλοειδές.
(Αλκαλοειδές είναι μία  οργανική ουσία,η οποία περιέχει άζωτο,την συναντάμε περισσότερο στα φυτά και ολιγότερο στους ζωϊκούς οργανισμούς,χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική. Έχει διεγερτικές ιδιότητες,όπως η καφεϊνη και ναρκωτικές,όπως η ηρωϊνη, η μορφίνη,η νικοτίνη ).
Η καφεϊνη ανήκει στην ομάδα των ουσιών που είναι γνωστές ως πουρικά παράγωγα .Η άνυδρος καφεϊνη( το λέει η λέξη,χωρίς νερό,ξηρή,στεγνή), δύναται να παρασκευασθεί συνθετικώς με διάφορες μεθόδους,αλλά η κύρια πηγή της είναι τα υπολείμματα κατεργασίας του καφέ και του τεϊου.Η καφεϊνη λαμβάνεται ακόμη και κατά την παρασκευή του αποκαφεϊνομένου καφέ.Θέλει να πει ότι η καφεϊνη βρίσκεται στο κατακάθι του καφέ και στα υπολείμματα του τεϊου,ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει ποσότητα από την ουσία καφεϊνη. Από το τρίψιμο και το ψήσιμο που γίνεται στην κατεργασία του καφέ και του τεϊου παράγεται μία σκόνη,η οποία θερμαίνεται με ασβέστη,αποξηραίνεται και αποστάζεται με διαλυτικές ουσίες,όπως είναι το βενζόλιο ή το διχλωρομεθάνιο,τα οποία είναι ουσίες που περιέχονται στα αφεψήματα του καφέ και του τεϊου σε μικρές ποσότητες και  οι οποίες δεν είναι βλαβερές, είναι ελαφρά τονωτικές.Η ουσία καφεϊνη συναντάται ως καθαρά καφεϊνη  ή ως άλας του κιτρικού οξέος ή ηνωμένη με βενζοϊκό νάτριο.
Χρησιμοποιείται ως φάρμακο και επενεργεί ανακουφιστικά στη νευρική κατάπτωση και στις νευραλγίες.Ακόμη χρησιμοποιείται και ως διουρητικό,επίσης οφελεί στην αδυναμία του στομάχου και των εντέρων,αυτό που λέμε δυσπεψία,η οποία προέρχεται από την δυσκολία του στομάχου να χωνέψη τις τροφές που λαμβάνει όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Η αδυναμία του στομάχου να χωνεύσει και   μικρές  ποσότητες   τροφής,  δυνατόν να οφείλεται στην πολλή  χολή και αν έχουμε  καούρες   που φθάνουν μέχρι τον οισοφάγο,κι αυτές  προέρχονται από την δυσπεψία,από την αδυναμία του στομάχου να πέψει,να χωνέψει τις τροφές και σε αυτή τη περίπτωση ο καφές οφελεί,όπως οφελεί και στον πονοκέφαλο στον οξύ ή και στον χρόνιο..Ο καφές οφελεί στην Λιποθυμία,που προέρχεται  από  μεγάλη πείνα και δίψα, από αηδή πράγματα, από πόνους,από μεγάλες και χρόνιες αρρώστιες,από εκκενώσεις μεγάλες των εντέρων,από υστερισμούς και από διάφορες οσμές καλές ή κακές,δυνατόν.Ο καφες οφελεί  και στους  πάσχοντες,που βρίσκονται σε βαθύ ύπνο και κοιμούνται σαν να είναι αναίσθητοι,που  έχουν την λεγόμενη ληθαργία  εξ αιτίας της συμπλοκής των μυξωδών και ορροδών υγρών του εγκεφάλου. Ο καφές οφελεί και στον λόξυγκα που μας πιάνει από την πολυφαγία,  την πολυποσία και την ταχυφαγία,τη φλόγωση του στομάχου.Στους μέθυσους,οφελεί  ο καφές χωρίς ζάχαρη, οφελεί και  να βρέχουν  το κεφάλι τους με ψυχρό νερό. Ο καφές οφελεί.και στην Παρονυχίδα.
Παρονυχίδα είναι ένα σπυρί που βγαίνει  στους όνυχας των δάκτύλων  χεριών και   ποδιών.Είναι αυτό που λέει ο λαός θεριαγκάθι.Αυτό θεραπεύεται με τον καφέ.Βυθίζουν το δάκτυλο με το σπυρί   σε ζεματισμένο νερό ή καφέ,κάθε μέρα, και σε μερικές ημέρες μέχρι αυτό το σπυρί  ανοίξει και όταν ανοίξει το σπυρί βυθίζουν το δάκτυλο στο κόγχλασμα του φασκόμηλου .
Ο καφές οφελεί και στην πολυϋπνία,οπωσδήποτε οφελεί και το ψυχρό νερό και δευτερότερο  το καπνόχορτο να βράζει σε νερό να γεμίσει ατμούς το δωμάτιο για να ξυπνήσει ο ασθενής που υποφέρει από πολυϋπνία,ίσως ίσως και κάποιος να καπνίζει δίπλα του ένα τσιγάρο ή ένα στριφτό τσιγάρο,ένα τσιγαριλίκι με απλό καπνόχορτο.
Ο τούρκικος ναργιλές αυτή την χρείαν έχει.
Ο καφές επομένως είναι πανάκεια;
Είναι πανάκεια. Σε λογικές ποσότητες να  τον θεωρήσουμε  ως ένα  φάρμακο,το οποίο θεραπεύει "πάσα νόσον και πάσαν μαλακίαν".
Ο καφές είναι ένα θεραπευτικό μέσον για κάθε νοσηρή κατάσταση κοινωνική ή πολιτική.
Και δόξα τω Θεώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου