Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Aγαπημένοι μου αναγνώστες μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών Καλημέρα σας.
Σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 συνεχίζουμε την ανά 15θήμερο διδασκαλία της Λατινικής γραμματικής.Μη φοβηθείτε,δε θα ασχοληθούμε ακόμη με την πρακτική άσκηση,παραμένουμε στο θεωρητικό μέρος της γλώσσας για τον εξής λόγο.Θέλω να κατανοήσετε την μέθοδο με την οποία επήλθε η μεταβολή της γλώσσας από την Λατινική στην νέα γλώσσα την Ιταλική,γιατί με τον ίδιο τρόπο επιτευχθηκε η μετάβαση από την Αρχαία γλώσσα στην Νέα  σε όλα τα μέρη του κόσμου,σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Η Ιστορία του ανθρωπίνου γένους την δεύτερη προ χριστιανική χιλιετία είναι ελάχιστα γνωστή και αρκετά δύσκολη για να κατανοηθεί.Την  ιστορική εξέλλιξη της Λατινικής  γλώσσας από  την αρχαία μορφή της στην Νεότερη  εξετάζουμε σήμερα.
Λαοί προ ινδοευρωπαϊκής καταγωγής  αναφέρονται στα βόρεια της Ιταλίας,όπως είναι οι Λίγυρες,που ανέπτυξαν νεολιθικό  πολιτισμό και σε έλλες περιοχές της Ιταλίας,οι ομάδες των αρχαίων Σαρδηνών,των Κορσικανών και των Ελύμων, διώχθηκαν από τα πρώτα κύματα των λαών,που  ομιλούσαν κάποια γλώσσα ινδοευρωπαϊκή και είναι οι ίδιοι που αργότερα  απετέλεσαν τους λατινικούς κλάδους της Ιταλικής υποοικογένειας.Από τα βόρεια τμήματα της χώρας ξεκίνησε ο πολιτισμός,ο οποίος διαμορφώθηκε αργότερα.Σε κείνα τα μέρη,το 2000 π.Χ εμφανίστηκαν τα πρώτα μέταλλα,ο χαλκός και ο ορείχαλκος. Στην περιοχή βόρεια του ποταμού Πάδου εγκατέστησαν τις πρώτες  κατοικίες τους, πάνω σε πασσάλους.Αργότερα μετακινήθηκαν προς τα νότια,όπου  ίδρυσαν ολόκληρα χωριά  σε γεωμετρικό σχήμα, οχυρωμένα και στηριγμένα  σε πασσάλους πάνω στο  έδαφος. Είναι ο πολιτισμός,που είναι γνωστός με την ονομασία τερραμάρε,ο οποίος έχει τις ίδιες ρίζες με τον μεταγενέστερο πολιτισμό του 9ου μέχρι 6ου αιώνα π.Χ.που ονομάζεται βιλλανόβα.Ο βιλλανόβα είναι ο πολιτισμός,ο οποίος ανεπτύχθηκε αμέσως μετά από την εισβολή στην Ιταλία ενός νέου κύματος ινδοευρωπαϊκών λαών. Στη πορεία τους αυτοί οι λαοί ανεκάλυψαν τον σίδηρο και στον ενδιάμεσο χρόνο της επέκτασης τους ήλθαν σε επαφή με τους Ετρούσκους για τους οποίους πολλοί επιστήμονες απεφάνθησαν ότι είναι μετανάστες του 10ου και μέχρι του 8ου αιώνα από την Μ.Ασία,οι οποίοι ανέπτυξαν τον ετρουσκικό πολιτισμό,ο οποίος σημείωσε το τέλος της ιταλικής  προϊστορικής περιόδου.Τότε λαοί ιλλυρικής καταγωγής,όπως οι Βενετοί στο βορρά και οι Ιάπυγες στο νότο,εγκατεστάθηκαν στις ακτές της Αδριατικής ενώ  Έλληνες αποίκησαν και εξεπολίτισαν τις παράκτιες ζώνες του νότου και της Σικελίας, την επωνομαζόμενη Μεγάλη Ελλάδα.
Στη βόρειο Ιταλία κατέβηκαν  κύματα βαρβάρων.Οι εισβολείς ήταν κελτικής καταγωγής,εγκατεστάθηκαν στην περιοχή και εξετόπισαν προς το νότο τους παλαιότερους κατοίκους.Οι Ρωμαίοι αυτούς τους εισβολείς τους ονόμαζαν Γαλάτες και ήταν τόσο ριψοκίνδυνοι που επιχειρούσαν επιδρομές μέχρι και της νεοϊδρυμένης Ρώμης,από την οποίαν απεχώρησαν  τον 4ο π.Χ. αιώνα. Οι Ρωμαίοι ήταν προικισμένοι με στρατιωτικά προτερήματα και με ένα ασύγκριτο ταλέντο να διαδίδουν τον πολιτισμό.Έτσι δε δυσκολεύτηκαν να φέρουν σε πέρας το έργο της ενοποίησης της ετερογενούς αυτής συνάθροισης λαών,με την επιβολή πρώτα της πολιτικής κυριαρχίας των και κατόπιν της νομοθεσίας,του πολιτισμού,της γλώσσας και της σκέψεως των.
Στους χρόνους του Αυγούστου από το έτος 27 π.Χ. μέχρι 4 μ.Χ. η Ιταλία είχε εκρωμαϊσθεί εξ ολοκλήρου.Η ενότητα που δημιούργησαν οι Ρωμαίοι δεν διασπάσθηκε,όταν εισέβαλαν οι βάρβαροι τον 5ο και 6ο μ.Χ.αιώνα.Οι εισβολείς ήταν λαοί γερμανικής, σλαβικής ακόμη και μογγολικής καταγωγής και παρ όλα αυτά η γλώσσα  συνέχισε να αναπτύσσεται μέχρις ότου ο λατινισμός απέβη το κύριο χαρακτηριστικό του Ιταλικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου