Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Τα  Πεφταστέρια
Τα πεφταστέρια θα δούμε το βράδυ στον ουρανό.Η καταιγίδα φαντάζομαι κόπασε και ο ουρανός είναι ξεκάθαρος για να φανούν.Πεφταστέρια λέγονται τα μικρά φωτεινά στρογγυλά αστεράκια που προέρχονται από την ύλη,την σκόνη,της ουράς του κομήτη  που ονομάζται Τεμπλ-Ταλτ,από τα ονόματα των αστρονόμων που τον ανακάλυψαν, ο καθένας χωριστά, σε διαφορετικές χρονολογίες και ημερομηνίες.
Τον μήνα Νοέμβριο η ουρά του κομήτη αφήνει πίσω της μικρά στρογγυλά σωματίδια, τα οποία  μπαίνουν στην τροχιά της Γης,
Πώς γίνεται το  φαινόμενο.
Καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο τα υπόλοιπα της ουράς του κομήτη, που έχουν  βάρος  μικρότερο από ένα γραμμάριο, συναντούν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας από την τριβή αναφλέγονται και ιονίζουν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σχηματίζοντας αυτά τα μικρά στρογγυλά αστεράκια,τα πεφταστέρια..
Στις 17 Νοεμβρίου στο βόρειο ημισφαίριο της Γης,στο οποίο είναι και η Ελλάδα,σήμερα το βράδυ,όταν ο ουρανός είναι σκοτεινός χωρίς σύννεφα,τα μικρά αυτά αστεράκια θα φανούν σαν φθινοπωρινή  βροχή μετεωριτών.Αυτή η βροχή των διαττόντων,όπως είναι μία άλλη ονομασία τους, θα έχει διάρκεια από την πρώτη  Νοεμβρίου έως το τέλος του μήνα.
Τα μικρά αυτά σωματίδια σκόνης,τα κατάλοιπα από την ουρά  του συγκεκριμένου κομήτη που ονομάζονται και Λεοντίδες,γιατί προφανώς ο κομήτης κατευθύνεται από τον αστερισμό του Λέοντα. θα παρατηρούμε στο σκοτεινό ουρανό λόγω της νέας σελήνης,αν  δεν υπάρχουν σύννεφα., κάθε βράδυ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου