Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Συνέχεια το συγγραφικό έργο του Ισοκράτη
 Οι Δικανικοί λόγοι των Αρχαίων Αττικών Ρητόρων είναι μεροληπτικοί με έντονα τα στοιχεία  υπερβολής.
΄Ενας από τους Δικανικούς  λόγους του Ισοκράτη είναι ο "Περί Αντιδόσεως".
Ο Ισοκράτης βρέθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία,ότι διέφθειρε τους νέους,όπως και ο Σωκράτης στα προγενέστερα χρόνια.Ο Ισοκράτη είναι μικρότερος στην ηλικία από τον Σωκράτη κατά 34 χρόνια.
Σωκράτης  470 ή 469-390 π.Χ.
Ισοκράτης   436-338 π.Χ.
Ο Ισοκράτης κατηγορήθηκε,ότι δίδασκε  τους νέους να κερδίζουν τους δικαστικούς αγώνες  με όχι νόμιμα μέσα.Ο Ισοκράτης στον λόγο του αυτόν υπερασπίζεται τον εαυτόν του για τις κατηγορίες  τις οποίες του προσάπτουν.
Τον λόγο του "Περί Αντιδόσεως" ο Ισοκράτης έγραψε στην ηλικία των 82 ετών με αφορμή την πραγματική  δίκη με την κατηγορία,ότι δίδασκε στους νέους τη διαστρέβλωση της αλήθειας.
Υπερασπίζεται ο Ισοκράτης τον εαυτόν του και ζητά  από τους δικαστές να είναι αμερόληπτοι.Εγκωμιάζει ο Ισοκράτης τον λόγο και την υέχνη της πειθούς και υπερασπίζεται  την τέχνη του,την ρητορική τέχνη.Αναφέρει, ότι τα  σημαντικά στοιχεία της ρητορικής τέχνης είναι το φυσικό τάλαντο,η άσκηση, η εκπαίδευση και συμπληρώνει,ότι η επιδίωξη του ρήτορα είναι να αποκτήσει φήμη με την εντιμότητα του και ότι  η ρητορική δεινότητα είναι προτιμότερο να  αποκτάται με τη διδασκαλία.
Οι διαφθορείς της νεολαίας, αντιλέγει ο Ισοκράτης, είναι οι συκοφάντες και ο αντίδικος
Στον λόγο του αυτόν,τον 'Περί Αντιδόσεως" υποστηρίζει ο Ισοκράτης,ότι  επιχειρεί κάτι καινούριο.Ασχολείται με ένα άλλο είδος συγγραφής με συμβουλευτικό και επιδεικτικό περιεχόμενο και τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του με αποσπάσματα από τους
λόγους του,τον Πανηγυρικό και τον Περί ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου