Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα
-Άστον,Άννα,παράβλεψε μην τον διορθώνεις.Εμείς γνωρίζουμε τι οφείλουμε να πράξουμε στη συνέχεια, σε περίπτωση Καισαρικής Τομής.
-Συνάδελφε,μην επιμένεις θα του το πω,γιατί δεν ξέρω,αν το έκανε σκόπιμα για να δει αν προσέχουμε στο μάθημα ή παρέλειψε να το αναφέρει και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι μία σημαντική παράληψη για έναν καθηγητή της Γυναικολογίας.
-Γιατί αδιαφόρησε για ένα σπουδαίο,ίσως τον σπουδαιότερο χειρισμό στην Καισαρική Τομή.
-Και όχι μόνο αυτό συνάδελφε.
-Άννα,γιατί άλλο.
-Γιατί συνάδελφοι,η λεχώνα,η γυναίκα που γέννησε με καισαρική,αν δεν ράψεις την μήτρα της θα πεθάνει από  αιμορραγία
-Αλήθεια? δεν το σκέφτηκα.
-Ναι,συνάδελφοι,και ο γυναικολόγος γιατρός που διενήργησε την
καισαρική τομή θα  καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
-Ω! πολύ σοβαρό αυτό.
-Και βέβαια συνάδελφε,σοβαρότατο.
Θορυβήθηκε ο Δόκτορ Gebar.
-Τι θόρυβος είναι αυτός.Ησυχάστε,σας παρακαλώ,εσείς στα πίσω έδρανα.Τι οχλαγωγία είναι αυτή.
Έτσι η Άννα σηκώθηκε από τη θέση της και τα είπε χύμα στον καθηγητή,ότι δεν ολοκλήρωσε την πρακτική διδασκαλία της Καισαρικής στο προηγούμενο μάθημα.
-Το δίδαξα,διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Δόκτορ Gebar και έγινε ολοκόκκινος από την ταραχή του.
-Μα πώς είναι δυνατόν,μονολόγησε.
-Κύριε καθηγητά,εκ μέρους των συναδέλφων μου,ζητώ συγγνώμη,είπε ο Πωλ,που  βρισκόταν στην αίθουσα καi κατά περίεργο τρόπο παρακολουθούσε με ενδιαφέρον το μάθημα της γυναικολογίας χωρίς να εκδηλώνει  τις συνηθισμένες του αηδίες. 
-Συγγνώμη και από μένα παιδιά,αν παρέλειψα το σπουδαία αυτή παράγραφο στο μάθημα της γυναικολογίας,στην Γέννηση. Σας ευχαριστώ που επισημάνατε την παράλειψη.Παρακαλώ να με προσέξετε όλοι και εσείς που δεν αντιληφθήκατε την σημαντική αυτή παράλειψη,που έγινε από μέρους μου.Παρακαλώ να προσέξετε για τις λεπτομέρειες της επέμβασης αυτής,της καισαρικής,μην υποβάλετε ερωτήσεις.Αν θέλετε ασχοληθείτε κατ'ιδίαν.Τον επόμενο χρόνο θα εκπαιδευτείτε.Θα ασχοληθείτε με το πρακτικό μέρος της μαιευτικής-γυναικολογίας.Αυτό το χρόνο,όπως καταλάβατε ασχολούμαστε με γενικότητες.
Στο μάθημα μας λοιπόν.Είπαμε,ότι όταν  η πύελος είναι στενή και η ασφαλής δίοδος της κεφαλής είναι αμφίβολος ή όταν υπάρχουν ενδείξεις που χρήζουν χειρουργικής επεμβάσεως τότε ανοίγουμε  την κοιλία και την μήτρα για να αφαιρέσουμε  το  βρέφος και τον πλακούντα. Στη συνέχεια ράβουμε την μήτρα και την κοιλίτσα μέχρι έξω,μέχρι το δέρμα.Αυτή είναι η καισαρική τομή.
Η εγκυμοσύνη είναι μία φυσιολογική κατάσταση,η οποία παραμένει η αυτή από την αρχή,εις τον αιώνα τον άπαντα.Ορισμένοι κίνδυνοι,οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με την όμορφη αυτή κατάσταση,έχουν ελαττωθεί με την βοήθεια της ιατρικής επιστήμης.Να  μνημονεύσουμε τους δύο σημαντικούς ερευνητές,τον Όλιβερ Χολμς  και τον Ίγκνατς,οι οποίοι με τις επιστημονικές έρευνες τους βοήθησαν να μειωθούν οι θάνατοι των γυναικών από την επιλόχεια λοίμωξη,η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως επιλόχειος πυρετός,ο οποίος μειώθηκε έτι περισσότερο με τις εργασίες  μεταγενεστέρων επιστημόνων πάνω στις χειρουργικές μεθόδους ασηψίας και αντισηψίας.Αιωνία η μνήμη τους.
-Άξιο το μισθό τους,είπε η Άννα.
-Σας ευχαριστούμε κύριε για την καλή σας διάθεση
-Το καθήκον με καλεί,παιδιά.
Guden morgen
-Κύριε καθηγητά,ένα λεπτό,μη φεύγετε σας παρακαλώ.
-Δεσποινίς Χαρή,τι συμβαίνει,τι θέλετε και είστε τόσο αναστατωμένη?
-Κύριε καθηγητά,με συγχωρείτε αλλά στο προηγούμενο μάθημα προβήκατε και σε μία άλλη παράληψη.
-Τι παρέλειψα,δεσποινίς Χαρή?
-Σχετικά με την εξωμήτριο.Δεν αναφέρατε την δεύτερη περίπτωση,όπως την περιγράφετε στο βιβλίο σας.
Αναφέρετε την περίπτωση ενός ωαρίου που παραμένει  στην σάλπιγγα  λόγω του μεγάλου μεγέθους του ή γιατί τεμπελιάζει και βαριέται να μετακινηθεί προς την μήτρα.. Πολύ ωραία το θέσατε.αλλά γιατί δεν μας το είπατε.
-Δεν σας το είπα? Προέβην σε αυτήν την σπουδαία παράληψη? Δύο παραλήψεις την ίδια ημέρα,στο ίδιο μάθημα?Πολύ σοβαρό,παιδιά.Φεύγοντας θα περάσω από το πρυτανικό συμβούλιο να ζητήσω μία εξαμηνιαία άδεια..Φαίνεται ότι πάσχω από   πνευματική υπερκόπωση.Πλησιάζω και στα χρόνια της συνταξιοδότησης μου,που σημαίνει παιδιά,ότι είμαι ένας γέρων πανεπιστημιακός δάσκαλος .
-Χρειαζόμαστε την πείρα σας,κύριε.Ένα δεκαπενθήμερο σας είναι αρκετό να γεμίσετε ενέργεια τον οργανισμό σας.Μη μας αφήνετε αμόρφωτους τόσο καιρό.
-Μην ανησυχείτε, αν απουσιάσω  περισσότερο χρόνο θα με αντικαταστήσει ο επιμελητής μου ο Δόκτορ...μα τι έπαθα,οh mein Gott,ξέχασα το όνομα του...σας αφήνω παιδιά,το πρόβλημα μου είναι πολύ σοβαρό.
Αuf Wiedersehen
Αuf Wiedersehen,κύριε καθηγητά,gute Besserung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου