Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαϊου 2013.
Με κατανυκτική συγκίνηση παρακολουθούμε σήμερα την Αποκαθήλωση του Χριστού μας,η οποία αποτελεί και το τέλος των Παθών Του,το οποίο συντελέστηκε  πάνω στον Σταυρό του Μαρτυρίου Του εχθές Μεγάλη Πέμπτη  ημέρα κορύφωσης του Θείου δράματος.
Η Αποκαθήλωση είναι η καταβίβαση του σώματος του Ιησού από τον Σταυρό,προκειμένου να ενταφιαστεί.
Στην Αποκαθήλωση του  σώματος του Ιησού συνέτρεξαν δύο πρόσωπα ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία και ο Νικόδημος,οι οποίοι,όπως λένε τα Ευαγγέλια, ήταν Ιουδαίοι και  κρυφοί μαθητές του Κυρίου.
Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία έλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον Πόντιο Πιλάτο  την άδεια, να προχωρήσει στην Αποκαθήλωση του  Αγίου Σώματος του Ιησού.
Στις Εκκλησίες μας η τελετή της Αποκαθήλωσης  γίνεται το πρωϊ της Μεγάλης Παρασκευής και αποτελεί το κεντρικό σημείο  στον εσπερινό της  ίδιας ημέρας,όπου το ιερό σώμα του Χριστού τοποθετείται στον στολισμένο με ανοιξιάτικα λουλούδια Επιτάφιο,ακούγονται οι ωραίοι ύμνοι των Εγκωμίων και η τελετή συνεχίζεται με την περιφορά του Επιταφίου στη γειτονιά της Εκκλησίας μέχρι σε ένα σημείο της πόλης όπου συγκεντρώνονται όλοι οι Επιτάφιοι, ενώνουν τις υμνολογίες τους προς τον Κύριον ενώ οι πιστοί συγκρίνουν τον στολισμό των Επιταφίων και  οι ενορίτες ανταγωνίζονται,  ποιάς ενορίας ο Επιτάφιος είναι ο ωραιότερος.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου