Τετάρτη 1 Μαΐου 2013







Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαϊου 2013 η ημέρα είναι αφιερωμένη στην γυναίκα την αλείψασα τον Κύριον με μύρο. Στις Εκκλησίες τελείται το ιερό μυστήριο του Ευχέλαιου κατά το οποίο ευλογείται το έλαιο με επτά ευχές που ψέλνει ο ιερέας  προς καθαγιασμόν ψυχών και σωμάτων.
Το έλαιο του Ευχελαίου θεωρείται θεραπευτικό.
Η πρώτη μαρτυρία περί ευχελαίου  βρίσκεται στην Καθολική Επιστολή Ιακώβου.
Η συγγραφή της ακολουθίας του Ευχελαίου αποδίδεται στον άγιο Ιάκωβο τον αδελφόθεο,αυτό δεν είναι και μετά βεβαιότητος σίγουρο. Η πατρότητα της ακολουθίας του Ευχελαίου αποδίδεται στον Ιάκωβο γιατί γίνεται μνεία,συχνότατα, του ονόματος του στις  ευχές  και στα τροπάρια,που παρεμβάλονται προς τιμήν του.
Η ακολουθία του Ευχελαίου τελείται "εν εκκλησία ή εν οίκω".
Τα παλαιά λειτουργικά βιβλία περιέχουν ειδικές ευχές για την ευλογία του ελαίου ώστε να αποκτήσει ιαματικές ιδιότητες. Αυτές οι απλές ευχές εξελίχθηκαν με το πέρασμα των χρόνων σε μια ακολουθία ολοκληρωμένη,που ετελείτο στον ναό μαζί με την θεία λειτουργία,όπως όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας,η ασθένεια η σωματική θεωρείται ως ο πικρός καρπός της αμαρτίας.Οποιαδήποτε ασθένεια θεωρείται ότι αναταράσσει  την αρμονική ισορροπία του σώματος και τα αίτια είναι πνευματικά και αφορούν  κυρίως την σχέση του ανθρώπου με τον Θεόν.
Στα Ιερά Κείμενα δεν παρουσιάζεται μόνο η σύνδεση της ασθένειας με την αμαρτία αλλά συγχρόνως αποδεικνύεται και ο τρόπος της θεραπείας,που είναι η ειλικρινής μετάνοια και η επιστροφή στον Θεό.
Οι  γιατροί ομολογούν πολύ συχνά,ότι παρίσταται ανάγκη να αντιμετωπίσουν κυρίως διάφορες ανίατες ασθένειες και άλλες ψυχικές ασθένειες,μέσω της Θείας Χάριτος,που  οδηγούν τον ασθενή στην μετάνοια και στην ανάκτηση μιας ειρηνικής επικοινωνίας με τον Θεόν.
Πολύ συχνά οι ασθένειες,οι  βαριές  σωματικές ασθένειες,θεραπεύονται με την επίκληση της Θείας βοήθειας με την παράλληλη χρησιμοποίηση της Ιατρικής Επιστήμης και των υπερφυσικών μέσων της θείας χάριτος με την βοήθεια των ιερών  μυστηρίων,όπως είναι το Ευχέλαιον 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου