Τετάρτη 1 Μαΐου 2013



Παιδιά
Από την χθεσινή ημέρα,την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013,ξεκίνησε η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.Η Μεγάλη Δευτέρα είναι η γιορτή του Ιωσήφ του Παγκάλου,ο οποίος ήταν ένας από τους δώδεκα υιούς του,που είχε αποκτήσει από τις τέσσερεις γυναίκες του.Από την Λεία απέκτησε έξη υιούς,τον Ρουβή,τον Συμεών,τον Λευί,τον Ιούδα,τον Ισσάχαρ και τον Ζαβουλών.
Από την Βαλλά,που ήταν υπηρέτρια της γυναίκας του Ραχήλ και νύφη του,απέκτησε τον Δαν και τον Νεφθελίν.
Από την Ζελφά,που ήταν υπηρέτρια της Λεία,τον Γαδ και τον Ασήρ.
Από την Ραχήλ,τον Ιωσήφ και τον Βενιαμίν.
Όλα αυτά είναι πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης και ο κάθε ένας υιός του Ιακώβ είναι ο γενάρχης μιας φυλής.
Η Μεγάλη Δευτέρα,λοιπόν,είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ,  τον υιό του Ιακώβ,τον επονομαζόμενο Πάγκαλο, από την ομορφιά του σώματος αλλά και της ψυχής του. Η θρησκευτική ιστορία,που αναφέρεται στο πρόσωπο του μας λέγει,ότι ο Ιωσήφ ερρίφθηκε από τα ετεροθαλή αδέλφια του σε ένα βαθύ λάκκο.Εξαπάτησαν τον πατέρα τους δείχνοντας του τα ματωμένα ενδύματα του Ιωσήφ και λέγοντας του,ότι τον κατασπάραξε ένα θηρίο.Ο Ιακώβ δεν εξαπατήθηκε και τα αδέλφια του προέβησαν σε μια δεύτερη ενέργεια εις βάρος του.Τον ανέσυραν από τον λάκκο και τον πούλησαν σε έναν έμπορο,ο οποίος με την σειρά του τον πούλησε στον Αιγύπτιο αρχιμάγειρα του βασιλιά,τον Πετεφρή.Τον Ιακώβ,που όπως είπαμε ήταν πανέμορφος,τον ερωτεύθηκε η γυναίκα του Πετεφρή,η οποία για να τον εκδικηθεί,επειδή περιφρόνησε τον έρωτα της,συκοφάντησε τον Ιακώβ στον σύζυγον της,ο οποίος θύμωσε με αποτέλεσμα να  τον εγκλείσει  στην φυλακή. Η τύχη όμως ήταν με το μέρος του γιατί ο Φαραώ είδε ένα συμβολικό όνειρο και ζήτησε από τον Ιακώβ να  εξηγήσει τι σημαίνει.Ο Ιακώβ ερμήνευσε το όνειρο εξηγώντας στον Φαραώ,ότι η Αίγυπτος θα διήρχετο επτά χρόνια ευφορίας,που θα τα διαδέχονταν επτά χρόνια ξηρασίας και πείνας. Ο Φαραώ ενθουσιασμένος από την ερμηνεία του ονείρου,απελευθέρωσε τον Ιακώβ από τα δεσμά της φυλακής  χαρίζοντας του και εξουσίες,οι οποίες  του επέτρεπαν  να διευθετήσει τα οικονομικά και η χώρα να οδηγείται προς το καλύτερο.. Εδώ φάνηκε το μεγαλείο της ψυχής του Ιακώβ,ο οποίος όχι μόνο συγχώρησε τα αδέλφια του,αλλά προσκάλεσε όλους οικογενειακώς να εγκατασταθούν στην Αιγυπτιακή χώρα.
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη και στην άκαρπον συκήν,την οποίαν ο Ιησούς καταράστηκε και αμέσως ξεράθηκε. Η παράδοση λέγει,ότι ο Ιησούς ένα πρωϊ περπατούσε με τους μαθητές του. Κάποια στιγμή πείνασε.Στο δρόμο συνάντησε μια συκιά,η οποία όμως δεν είχε καρπό,είχε μόνο φύλλα. Μέσα από τα φυλλώματα προσπάθησε να βρει καρπό να ξεπεινάσει.Δεν βρήκε.Καταράστηκε την συκιά,η οποία αμέσως ξηράνθηκε.
Από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας  ψέλνονται οι ακολουθίες του Νυμφίου μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη.Ακούγεται το τροπάριο
"Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός,
και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα.
Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα.
Βλέπε ουν, ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθείς,
ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς και της Bασιλείας
έξω κλεισθείς. Αλλά ανάνηψον κράζουσα:
Άγιος, Άγιος, Άγιος είναι ο Θεός ημών,
μέσω της Θεοτόκου Eλέησον ημάς".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου