Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Αηαπημένοι μου μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών
Σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου 2013 συνεχίζουμε  το μάθημα της γραμματικής στα Λατινικά με τα Ουσιαστικά της Τρίτης Κλίσης της Declinatio Tertia.
H Tρίτη Κλίση  περιλαμβάνει ονόματα ουσιαστικά και από τα τρία γένη Αρσενικά Θηλυκά και Ουδέτερα.Προχωρούμε στα χαρακτηριστικά της και στις ιδιομορφίες της .
Τα ουσιαστικά της Tρίτης κλίσης  στον Ενικό αριθμό στην Ονομαστική πτώση παρουσιάζουν ποικιλία μορφών. Όσα τελειώνουν σε ένα από τα φωνήεντα a,e,o  ονομάζονται φ ω ν η ε ν τ ό κ λ η τ α  και είναι  ι σ ο σ ύ λ λ α β α  και όσα  τελειώνουν  σε ένα από τα ληκτικά σύμφωνα n,s,r,x  ονομάζονται
σ υ μ φ ω ν ό λ η κ τ α  και είναι π ε ρ ι τ τ ο σ ύ λ λ α β α.Τα περιττοσύλλαβα  έχουν σε όλες τις πτώσεις μια συλλαβή παραπάνω  από τις συλλαβέςπου έχει η ονομαστική του ενικού.
Στην Γενική του Ενικού όλα τα ουσιαστικά έχουν κατάληξη σε -is urbs=η πόλη γενική urbis το ουδέτερο mare =η θάλασσα γενική maris.
Tα Τριτόκλιτα ονόματα ανάλογα με τον χαρακτήρα του θέματος τους,όπως και στην Αρχαία Ελληνική,είναι φ ω ν η ε ν τ ό λ η κ τ α με χαρακτήρα -i εκτός από τα ονόματα  grus=γερανός γενική gruis και sus=αγριόχοιρος γενική suis που έχουν χαρακτήρα -u.
Eίναι σ υ μ φ ω ν ό λ η κ τ α  με άφωνο χαρακτήρα b,p,s-g,d,t, με υγρό ή έρρινο χαρακτήρα  l,r,m,n ή συριστικό  s,v  trabs=δοκάρι γενική trabis, bos=βόδι γενική bovis,nix=χιόνι γενική ni-vis.
Όλα τα φωνηεντόληκτα  είναι ισοσύλλαβα εκτός από τα grus και sus.Ονομάζονται ισοσύλλαβα γιατί η οναμαστική και η γενική είναι όμοιες,έχουν  ίδιες συλλαβές civis=πολίτης γενική civis,sedes=έδρα γενική sedis.Όλα τα συμφωνόληκτα είναι περιττοσύλλαβα rex=βασιλιάς  γενική regis, lapis=λίθος γενική lapid-is.
Aπό τα Τριτόκλητα ονόματα  τα  α ρ σ ε ν ι κ ά και τα θ η λ υ κ ά  άλλα είναι κ α τ α λ η κ τ ι κ ά,έχουν στην ενική ονομαστική  την κατάληξη -s  και  άλλα είναι α κ α τ ά λ η κ τ α,δεν  έχουν καμία κατάληξη στην ενική ονομαστική.
dux( από το duc-s)=ηγεμόνας γενική duc-is
puppis=πρύμνη γενική pupp-is
consul= ύπατος γενική consul-is
orator=ρήτορας γενική orator-is.
Tα Ο υ δ έ τ ε ρ α έχουν τις ίδιες καταλήξεις με τα αρσενικά και τα θηλυκά μόνο στις πτώσεις γενική,δοτική,αφαιρετική,ενικού και πληθυντικού και είναι όλα  α κ α τ ά λ η κ τ α,δεν έχουν κατάληξη ουδεμία στην ονομαστική του ενικού
animal=ζώο γενική animal-is
mare=θάλασσα γενική mar-is.
Aπό τα Τριτόκλιτα ονόματα
 Άλλα ουσιαστικά είναι  μ ο ν ό θ ε μ α ,αυτό θέλει να πει ότι όλες οι πτώσεις σχηματίζονται από το ίδιο θέμα. dux από το duc-s γενική duc-is
lapis από το lapid-s γενική lapid-is
orator=ρήτορας γενική orator-is
Άλλα ουσιαστικά   είναι δ ι π λ ό θ ε μ α, αυτό θέλει να πει  ότι  σχηματίζονται από δύο θέματα.Ένα θέμα για την Ονομαστική και την Κλητική και άλλο θέμα για τις άλλες πτώσεις
miles από το milet-s=στρατιώτης γενική milit-is
homo=άνθρωπος γενική homin-is
corpus=σώμα γενική corpor-is.
Kαι μία σ η μ ε ί ω σ η
Όσα Τριτόκλητα ουσιαστικά  στην ενική ονομαστική λήγουν σε -s γενική -ris,από αυτά πολλά είναι διπλόθεμα φαινομενικά, κυρίως όμως αυτά  είναι μονόθεμα  σ ι γ μ ό λ η κ τ α.
Στα Ουσιαστικά αυτά  ο χαρακτήρας s ανάμεσα σε δύο φωνήεντα μετατράπηκε σε  r. Ένα παράδειγμα. mus=ποντικός γενική mur-is,την αρχή ήταν mus-is.
Αντιπαραβάλουμε το Αρχαίο Ελληνικό  μ υ ς-μ υ ό ς  από το μ υ σ ό ς
corpus=σώμα γενική corporis από το   corpus-corposis.
Ευχόμαστε εντατική καλή  μελέτη και προσεκτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου