Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου του έτους 399 π.Χ. απεβίωσε ο αγαπημένος αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος ο Σωκράτης. Η ημερομηνία 5 Μαρτίου στο Αττικό ημερολόγιο αντιστοιχεί προς την 17η ημέρα του  αρχαίου μήνα Ανθεστηριώνος,ο οποίος τοποθετείται ανάμεσα στον μήνα του Γρηγοριανού ημερολογίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.Η διάρκεια του   περιλαμβάνει τις ημέρες από την 15η Φεβρουαρίου έως την 15η Μαρτίου του σημερινού ημερολογίου.
.Ο Σημαντικότερος Έλληνας Φιλόσοφος γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν παιδί του Λιθοξόου Σωφρονίσκου και της Μαίας Φεναρέτης.Από ενωρίς έδειξε τις εξαιρετικές πνευματικές ικανότητες του διαπρέπονταςε ως δάσκαλος στην Αθήνα στην σχολή του οποίου συνέρρεαν πλήθως νέων από τις αριστοκρατικές και πλούσιες οικογένειες όλης της Ελλάδας. Ανέδειξε φιλοσόφους οι οποίοι
 ίδρυσαν τις δικές τους σχολές Φιλοσοφίας,όπου και δίδασκαν.Ο Πλάτων υπήρξε ο σημαντικότερος από τους μαθητές του,είναι ο ιδρυτής της ονομαστής φιλοσοφικής σχολής της Αθήνας,της Ακαδημείας του Πλάτωνος. Ο Φαίδων ίδρυσε στην Ηλεία την δική του σχολή,ο Αρίστιππος ίδρυσε στην Κυρήνη την Κυρηναϊκή σχολή. Άλλοι μαθητές του ήταν ο Αισχίνης,ο Αντισθένης,ο Κτήσιππος,ο Μενέξενος,ο Ευκλείδης, ο σημαντικότερος, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής,ο δάσκαλος του βασιλόπαιδος Αλεξάνδρου,ο οποίος διδάχτηκε από τον δάσκαλον του 
  την ιδέα της παγκοσμιοποίησης και  έφερε εις  πέρας τις εκστρατείες του στα βάθη της Περσίας αντεπιτιθέμενος των Περσών, που κήρυξαν τους γνωστούς Περσικούς πολέμους εναντίον της Αρχαίας Ελλάδος,και  είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση  και  του σημαντικού τίτλου,με τον οποίον έγινε γνωστός και παρέμεινε στην αρχαία ιστορία, με την ονομασία   Μέγας Αλέξανδρος.Ο Αριστοτέλης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες διαλεκτικούς( από την λέξη διαλέγομαι= διεξάγω συζήτηση).Η  μεγαλύτερη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ σημαντικότητα ενυπάρχει στο υπαρξιακό γεγονός της διαμόρφωσης της φιλοσοφικής σκέψης,όπως διαμορφώθηκε διαπερνώντας τους αιώνες από την προ Χριστού αρχαία εποχή μέχρι και την χριστιανική μετά Χριστόν εποχή. Η δυναμική επιρροής της διέσχισε τους αιώνες και διήρκεσε από το 500 π.Χ( προ Χριστού εποχή) έως το 500 μ.Χ.( μετά Χριστόν εποχή)
Η σημαντικότητα του Σωκράτη  διακρίνεται και από το γεγονός ότι όλοι οι φιλόσοφοι πριν από την εποχή του ονομάστηκαν Προσωκρατκοί* φιλοσοφοι.Αυτός ο διαχωρισμός σε Προσωκρατικούς φιλοσόφους και Μετασωκρατικούς* φιλοσόφους,ενθυμίζει τον διαχωρισμό της προ Χριστού εποχής από την μετά Χριστόν εποχή. Ο Σωκράτης και ο Χριστός είναι δύο σημαντικές προσωπικότητες έκαστος στην εποχήν του που δίδαξαν τα φιλοσοφικά πιστεύω τους και διέπρεψαν ο μεν Σωκράτης στην Φιλοσοφία του Πνεύματος  διαμορφώνοντας  με τις ιδέες του έναν Πολιτισμόν τον Δυτικόν Πολιτισμόν,ο Χριστός με την φιλοσοφία του την θρησκευτική διαμόρφωσε την μεγαλύτερη θρησκεία η οποία παραμένει ζωντανή  στην διάρκεια των αιώνων,την Χριστιανική Θρησκεία, τον Χριστιανισμό,όπως παραμένει ζωντανός στην διάρκεια των αιώνων   και ο Πολιτισμός του φιλοσόφου Σωκράτη του σημαντικότερου φιλοσόφου του 4ου αιώνα προ Χριστού.
*Στους  Προσωκρατικούς Φιλοσόφους περιλαμβάνονται οι κάτωθι οι ανήκοντες στην ομάδα των λεγομένων  Ιώνων φιλοσόφων
Θαλής ο Μιλήσιος
Αναξιμένης ο Μιλήσιος
Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος
Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος
Ηράκλειτος ο Εφέσιος
Εμπεδοκλής ο Ακραγαντινός
Αναξαγόρας ο Κλαζομένιος
*Στους Μετασωκρατικούς Φιλοσόφους περιλαμβάνονται οι κάτωθι οι ανήκοντες στην ομάδα των λεγομένων Αττικών  φιλοσόφων.
Σωκράτης ο Αθηναίος
Ξενοφών ο Αθηναίος
Πλάτων ο Αθηναίος
Σπεύσιππος ο Αθηναίος
Ξενοκράτης ο Χαλκηδόνιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου