Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Καλημέρα
Σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 στα εκκλησιαστικά μας δρώμενα εορτάζουμε την τελευταία Κυριακή των Απόκρεω.Από αύριο Καθαρά Δευτέρα αρχίζουμε την μεγάλη νηστεία,την Σαρακοστή.
Είναι η νηστεία των 40 ημερών που αρχίζει με την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση.
Είναι η Σαρακοστή ή τεσσαρακοστή,όπως ονομάζεται στην καθαρεύουσα,στην γλώσσα την εκκλησιαστική.
Στον σημερινό εκκλησιασμό ακούμε  ένα εδάφιο από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο σχετικό με την εκδίωξη των Πρωτόπλαστων,του Αδάμ και της Εύας,από τον Παράδεισο όπου διέμεναν μέσα σε αυτήν την ωραία τοποθεσία με τα πολλά δένδρα και φυτά.
Ο Παράδεισος ήταν ο κήπος της Εδέμ,ήταν ο κήπος της απόλαυσης ήταν ο κήπος του μεγαλείου,ήταν ο κήπος της τρυφής μα ο Θεός τους έδιωξε από την αγαλλίαση,με την οποίαν τους περιέβαλε ο όμορφος αυτός τόπος.
Τους έδιωξε ο Θεός για να τους τιμωρήσει για δύο λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι η ανυπακοή στην εντολή του
και ο δεύτερος λόγος είναι  η επιρροή που άσκησε επάνω τους ο διάβολος.
Η υποταγή στον διάβολο  τους οδήγησε  στην καταστροφή,στην πτώση τους.
Στην εξασθένιση της αντιστασιακής  τους  δύναμης.
Στα εθιμοτυπικά,στα πολιτιστικά μας δρώμενα η τελευταία Κυριακή των Απόκρεω ονομάζεται Κυριακή της Τυρινής και όλοι όσοι είναι  ακραίως τοποθετημένοι και τηρούν κατά γράμμα το έθιμο,σήμερα γευματίζουν μόνο με γάλατα και με τυριά,με τυρόπιτες και γαλατόπιτες.
Στα παιδικά μας χρόνια,την τελευταία Κυριακή των Απόκρεω συντρώγαμε μαζί με συγγενείς, γευματίζαμε με φουρνιστά φαγητά,με φαγητά ψημένα στον ξυλόφουρνο της γειτονιάς και αργότερα στον Γερμανικό φούρνο ,ήταν ο  ηλεκτρικός φούρνος, προφανώς με μηχανήματα γερμανικής προελεύσεως.Ο Χριστός βεβαίως είναι αναστημένος  αλλά οι Χριστιανοί κάθε χρόνο,τις ανοιξιάτικες ημέρες αναβιώνουμε τα Πάθη του και προετοιμαζόμαστε με προσευχή και νηστεία να υποδεχθούμε το Άγιον Φως και την Ανάσταση του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού μας.Να εορτάσουμε Το Άγιον Φως και την Ανάσταση.

ΚΑΛΗ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ
ΚΑΙ   ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ
ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου