Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.
Σήμερα 13 Μαϊου είναι η γιορτή της Μητέρας.Η ημερομηνία δεν είναι σταθερή,είναι όμως η χρονολογία.Κάθε χρόνο πάντοτε Κυριακή και πάντοτε Μάης. Τη δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη καθιερώθηκε ΔΙΕΘΝΩΣ "Η Γιορτή της Μητέρας". Της γυναίκας που με τόση αφοσίωση,φροντίδα και στοργή μεγαλώνει τα παιδιά της, παραμερίζοντας πολλές φορές τη φροντίδα για τον ίδιο τον εαυτό της,που βάζει σε δεύτερη μοίρα,προκειμένου να προλάβει το σπουδαιότερο γι αυτήν που είναι η καλή ανατροφή των παιδιών της για  να προσφέρει στην πατρίδα της άξιους αυριανούς πολίτες,άνδρες και γυναίκες.
" Μάνα κράζει το παιδάκι
Μάνα ο νιος και μάνα ο γέρος
Μάνα ακούς σε κάθε μέρος
Ω! τι όνομα γλυκό"
Είναι ο πρώτος στίχος από το παραδοσιακό ποίημα "Η Μάνα" του ποιητή Γεωργίου Μαρτινέλλη.
Ο γέρος φωνάζει τη μάνα του στις δύσκολες ώρες της ζωής του,την αναζητά και προσμένει την βοήθεια της από τους ουρανούς,όπου βρίσκεται ξεχνώντας πως η επουράνια Μητέρα, η πραγματική  Μητέρα όλων των ανθρώπων μικρών μα και μεγάλων,είναι η Παναγία μας,στην οποία προσευχόμαστε και προστρέχουμε,όταν αντιμετωπίζουμε  δύσκολες καταστάσεις  στη ζωής μας.Περισσότερο οι  άνθρωποι των οποίων η φυσική μητέρα δεν υπάρχει στη ζωή ,προστρέχουν στην Παναγία,η οποία εορτάζεται πολλές φορές το χρόνο στην χώρα μας, με τα διάφορα προσωνύμια που κατά τόπους έχουν δοθεί και που σημειώνουν τις σημαντικές στιγμές του βίου της. Να αναφέρουμε δύο από τις  γιορτές Της ,που προσελκύουν πολλούς πιστούς στις Εκκλησίες τις αφιερωμένες στο όνομα Της αυτό.Είναι ο "Ευαγγελισμός" Της,είναι η "Κοίμηση" Της.Άλλες γιορτές Της είναι  το" Γεννέσιον" Της,τα"Εισόδια"Της. Ή σημαίνουν  τη θαυματουργή Της ιδιότητα σε ένα σημαντικό γεγονός,όπως είναι η γέννα. Η "Γοργοεπίτοκος"είναι η Παναγία που βοηθάει και επισπεύδει  τον τοκετό.Βοηθάει τις ετοιμόγεννες γυναίκες να γεννήσουν γρήγορα."Με έναν πόνο",όπως λέει ο λαός.
Στην μυθολογική μας παράδοση είναι η Γαία,η Γη.Αργότερα στην Ελληνορωμαϊκή παράδοση είναι η Θεά Κυβέλη.Ποτέ η ανθρωπότητα δεν στηριζόταν στις δικές της δυνάμεις μόνο. Παρακαλούσε με πίστη την, σε κάθε εποχή,καθιερωμένη θεότητα,την οποίαν θεωρούσε Μητέρα,προστάτιδα αγία ή Θεά, των Μητέρων μας και όλου του κόσμου. Με μια ανθοδέσμη λουλούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου