Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Σήμερα 11 Μαϊου έχει τα γενέθλια της μια ιστορική φυσιογνωμία της χώρας μας.Είναι η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα- Πινότση.
Η αγωνίστρια,η πατριώτισσα,η γενναία γυναίκα που δόξασε την πατρίδα της μα που η ίδια έμελλε να έχει ένα άδοξο τέλος χτυπημένη μπαμπέσικα,σε μια οικογενειακή συμπλοκή,από το βόλι που έφαγε κατακούτελα από κάποιον που παραμένει άγνωστος.Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τον δράστη.
Ήταν τώρα φτωχή,αφού όλη την  περιουσία της διέθεσε για πατριωτικούς σκοπούς.Ωστόσο ο μικρότερος γιος της από τον πρώτο γάμο της, ερωτεύτηκε μια πλούσια κοπέλα από την οικογένεια των Κουτσαίων των Σπετσών.
Οι γονείς της κοπέλας δεν ήθελαν αυτόν τον γάμο γιατί είχαν βρει πλουσιότερο γαμβρό για την κόρη τους.
Τα παιδιά κλέφτηκαν και κατέφυγαν στο σπίτι του πρώτου άνδρα της για να κρυφτούν.
Εκεί τους ανακάλυψαν.Η Μπουμπουλίνα έσπευσε στο σπίτι για να πληροφορηθεί τα συμβαίνοντα.Οι οικογένειες ήρθαν στα χέρια με αποτέλεσμα τον μπαμπέσικο θάνατο  της Μπουμπουλίνας,η οποία έφαγε κατακούτελα ένα βόλι από κάποιον που παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα,στις 25 Μαϊου 1825.
Γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνστατινούπολης,στις 11 Μαϊου 1771 ή 1773.
Η μητέρα της,που ονομαζόταν Σκεύω,πήγε να επισκεφτεί τον άνδρα της,που εκρατείτο στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης,τον Σταυριανό Πινότση.
Εκεί γέννησε ένα κοριτσάκι,την μελλοντική γενναία πατριώτισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.
Ο πατέρας της λίγες ημέρες μετά την γέννηση της απεβίωσε,έτσι η μητέρα της με το νεογέννητο επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους την Ύδρα
Η μητέρα της παντρεύεται δεύτερη φορά έναν Σπετσιώτη καπετάνιο και ως εκ τούτου αναγκάζονται να εγκατασταθούν στις Σπέτσες,πατρίδα του Ορλώφ,όπως κοροϊδευτικά αποκαλούν τον δεύτερο άνδρα της μητέρας,ήταν το παρατσούκλι του,γιατί είχε λάβει μέρος στα Ορλωφικά.
Η Λασκαρίνα ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας της παντρεύεται επίσης δυο φορές.Μια πρώτη φορά στα δεκαεπτά της χρόνια με τον Σπετσιώτη καπετάνιο Δημήτρη Γιάννουζα και μετά το θάνατο του σε ναυμαχία με πειρατές,παντρεύεται έναν άλλον Σπετσιώτη καπετάνιο τον Δημήτρη Μπούμπουλη από τον οποίον έλαβε την γνωστή μας προσωνυμία "Μπουμπουλίνα",ο οποίος είχε την ίδια τύχη με τον προηγούμενο, έπεσε μαχόμενος σε ναυμαχία με τους πειρατές.
Η Μπουμπουλίνα απέκτησε πολλά υπάρχοντα ιδιαίτερα από τον δεύτερο σύζυγο της,τόσο σε γη,σε καράβια,σε χρήμα,όσο και, μέχρι τα σαράντα της χρόνια,ευτύχησε να γεννήσει επτά παιδιά.
Τα χρήματα της τα αβγάτισε με την καλή διαχείρηση τους και με την ενασχόληση της με το εμπόριο.Το πρώτο και μεγαλύτερο καράβι που τέθηκε στην υπηρεσία της πατρίδας ήταν δικό της.Ήταν το επωνομαζόμενο "Αγαμέμνων" προς τιμήν του βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα του αρχηγού του Τρωϊκού πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου