Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Στις 7 Απριλίου του έτους 1790 διεξήχθη η Ναυμαχία της Άνδρου στο ακρωτήριο Καφηρέα,το οποίο βρίσκεται  στην Εύβοια και πολύ κοντά στην Άνδρο.
Οι πρωταγωνιστές της ναυμαχίας ήταν από την μεριά της Ελλάδας ο Λάμπρος Κατσώνης και από την μεριά των Τούρκων,δεν γνωρίζω μετά βεβαιότητος,γιατί άλλοι ερευνητές λένε πως ήταν ο Καπουδάν Πασάς και άλλοι λένε ο Μουσταφά Πασάς.
Το βέβαιο είναι ότι ο νέος Σουλτάνος ο Σελίμ ΙΙ το 1789 αποφάσισε να εξοντώσει τον επικίνδυνο,όπως τον θεωρούσαν, για την Υψηλή Πύλη( σουλτάνοι και πασάδες),τον  ναύαρχο αντισυνταγματάρχη του Τσαρικού Ναυτικού τον Λάμπρο Κατσώνη.
Πολυάριθμες δυνάμεις που συγκέντρωσε  απετέλεσαν την ναυτική του δύναμη και βγήκε στα Δαρδανέλλια για να συναντήσει τον Λάμπρο Κατσώνη που τότε υπηρετούσε ως χιλίαρχος της Αικατερίνης της Μεγάλης.
Η Άνδρος βρέθηκε στο προσκήνιο της ιστορίας με αυτή την περιβόητη ναυμαχία στο στενό του Καφηρέα,το γνωστό ακρωτήρι Κάβο Ντόρο.
Ο Λάμπρος Κατσώνης ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της ναυμαχίας, που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της.
Με τον Λάμπρο Κατσώνη να ηγείται επτά πλοίων και να συναντά τα 15 πλοία της τουρκικής αρμάδας στα οποία είχαν προστεθεί άλλα 15 των αλγερινών.
 Ο Κατσώνης δεν δείλιασε να ναυμαχήσει παρά το ότι οι δυνάμεις του σε πλοία ήταν ολιγάριθμες.
Στη ναυμαχία της Άνδρου της οποίας  η κυριότερη φάση διεξήχθη στις 7 Απριλίου του 1790 ο Λάμπρος Κατσώνης έχασε 5 πλοία.
Τα δύο αιχμαλωτίστηκαν από τους Αλγερινούς και τα τρία αυτοπυρπολήθηκαν από τους ίδιους τους κυβερνήτες των για να μην πέσουν αιχμάλωτα στα χέρια του εχθρού.
Στις απώλειες καταγράφονται και 650 άνδρες αξιωματικοί και ναύτες.
Υπήρξαν και πολλοί τραυματίες.
Οι απώλειες στους Αλγερινούς και στους Τούρκους ήταν 3.000.
Η Ναυμαχία στην Άνδρο ήταν μια επική ναυμαχία στην οποία οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να επανέλθουν στις 7 του μήνα με τη συνοδεία 12 αλγερινών πλοίων.
Ο Λάμπρος Κατσώνης αντιστάθηκε σθεναρά και οι απώλειες του δεν ήταν πολλές σε σύγκριση με τις 3.000 απώλειες των   Τούρκων.
Μόνο σε πλοία έχασε μαζί με  τα πληρώματα τους.
Η Παράδοση λέει ότι οι σφουγγαράδες της περιοχής πολλά χρόνια μετά τη ναυμαχία έπιαναν μαζί με τα σφουγγάρια τους και τούρκικα σαρίκια.
Η Παράδοση ακόμη λέει  πως στο πλευρό των Τούρκων έλαβαν  μέρος νησιώτες αλλά και τουρκοκρητικοί,οι οποίοι αποτελούσαν τον μεγαλύτερο αριθμό των πληρωμάτων των τούρκικων πλοίων.
Γι αυτό θεωρείται πιθανότερο τα Ελληνικά πληρώματα των Τούρκικων πλοίων να επινόησαν το παραδοσιακό δίστιχο:
 "Aν  σ'αρέσει  μπάρμπα Λάμπρο,
  ξαναπέρνα από την Άνδρο".
Η ανοησία  των ελληνικών πληρωμάτων των τούρκικων πλοίων ήταν μεγάλη.
Δεν είχαν καταλάβει ότι ο νικητής ήταν ο Λάμπρος Κατσώνης και ότι οι αφεντάδες τους ήταν οι ηττημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου