Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Σήμερα 30 Απριλίου 2012 διανύουμε την τελευταία ημέρα του Απριλίου του τέταρτου μήνα του έτους,ο οποίος έχει τριάντα ημέρες.
Η Κλασσική ετυμολογία της λέξης Απρίλης ή Απρίλιος προέρχεται από την Λατινική λέξη Aprillis που είναι λέξη η οποία προέρχεται από το ρήμα aperire που είναι απαρέμφατο του ρήματος aperio=ανοίγω.Με την έννοια του καιρού που ανοίγει και γίνεται ζεστός.
Η μοδέρνα ετυμολογία θέλοντας να απεγκλωβιστεί,να απελευθερωθεί από τα δεσμά της Λατινικής γλώσσας θέλει τη λέξη Απρίλης να προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη "απρίξ",που η σύνθεση της είναι: α+πρίζω.Η ετυμολογία της με συμφέρει να είναι η ακόλουθη: απρίξ<απρίκς<απρίλς<απρίλης.Έτσι απελευθερώνω τη γλώσσα μου και την καθιστώ αυτεξούσια και υπαρκτή.
Όμως, αυτή η ετυμολογία είναι δυστυχώς αβάσιμη και δίνει τελείως διαφορετικό νόημα, γιατί εδώ στην λέξη α+πρίζω το α είναι αθροιστικό και έτσι η λέξη σημαίνει σφιχτά,ισχυρώς και μεταφορικά σημαίνει αδιακόπως,ενοχλητικώς.Αυτό το άλφα το αθροιστικό μπερδεύει τα πράγματα,γιατί αν ήταν άλφα που δηλώνει απομάκρυνση τότε η μοδέρνα ετυμολογία θα είχε ισχύ.Θα δήλωνε ότι η λέξη απρίξ με την μετάβαση της και την αντικατάσταση του κάπα σε λάμδα, σε απρίλης,που είναι ο ζεστός μήνας και που οι αρθρώσεις τότε παύουν να πρίζονται,το ίδιο τα αυτιά,το ίδιο και τα λαιμά και γενικά υποχωρούν οι χειμωνιάτικες ψύξεις.Τώρα όμως το άλφα το αθροιστικό ανατρέπει αυτή την ετυμολογία.
Μία μόνο υπόνοια μένει,μήπως το άλφα δεν είναι αθροιστικό,αλλά το θεώρησαν αθροιστικό εκείνοι οι ανθέλληνες ερευνητές που ζητούσαν λέξεις δανεικές για να θεωρήσουν την γλώσσα μας ανύπαρκτη χωρίς να ξέρουν την πρόταση που λέει για τους Έλληνες και τους Ιταλούς πως είναι...ούνα φάτσα,ούνα ράτσα.
Το βέβαιο είναι,όποια και αν είναι η ετυμολογία του,ότι ο Απρίλιος του 2012 αποχωρεί δίνοντας την θέση του στον Μάη,τον ζεστότερο μήνα της Άνοιξης.
Η θερμοκρασία σήμερα 30 Απριλίου 2012  είναι 29 βαθμοί Κελσίου.Αύριο είναι 1η Μαϊου και ευχόμαστε Καλή Πρωτομαγιά.
Ο Απρίλης με τα λούλουδα και ο Μάης με τα ρόδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου