Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Σήμερα Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 είναι η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής,είναι μία εορτή προς τιμήν της Παναγίας μας.Είναι ένα από τα πολλά προσωνύμια που έχει η Παναγία,ως πηγή της ζωής και κατ επέκτασιν η φέρουσα την ζωήν,την αρχήν της ζωής, που είναι ο γεννηθείς υιός της Ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός.
Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής προς τιμήν της Υπεραγίας Παναγίας δεν αφορά την ζωήν της ,όπως οι άλλες Θεομητορικές εορτές,Τα εισόδια της Θεότόκου,ο Ευαγγελισμός ή η Κοίμηση της Θεοτόκου.Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής αφορά την επέμβαση  με αξιοθαύμαστο τρόπο της Παναγίας για την σωτηρία δυστυχισμένων ανθρώπων που έπικαλέσθηκαν με μεγάλη πίστη  στις προσευχές τους το όνομα της.Ιδιαίτερα με την ονομασία Ζωοδόχος Πηγή αναφερόμαστε στο ιερό αγίασμα που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη έξω από την Δυτική Πύλη της Σηλυβρίας.Eκεί  υπήρχαν τα " παλάτια των πηγών",όπου παραθέριζαν οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες.
Η Ζωοδόχος Πηγή μας φέρνει στη μνήμη τα θαύματα της Παναγίας σε εκείνο τον τόπο που προκαλούν την συγκίνηση όλων των Ελλήνων.
Ένα από αυτά τα θαύματα το περισσότερο διαδεδομένο στους πιστούς χριστιανούς είναι το θαύμα που συνέβη το έτος 450 μετά Χριστόν.
Ο Λέων ένας απλός στρατιώτης στο Βυζαντινό κράτος πήγαινε βόλτα στο δάσος της βασιλεύουσας.Καθώς προχωρούσε συνάντησε έναν τυφλό,ο οποίος του ζήτησε νερό γιατί ήταν διψασμένος πολλές ημέρες.Ο Λέων πρόθυμος έτρεξε στο δάσος να βρει νερό,αλλά δεν βρήκε πουθενά.Άπραγος  και λυπημένος γυρνούσε πηγαίνοντας προς τον τυφλό,όταν άκουσε μια φωνή να του λέει "Δεν χρειάζεται Λέων να αγωνιάς,το νερό είναι δίπλα σου,προχώρησε και θα το βρεις". Προχωρούσε,προχωρούσε ο Λέων πιο βαθειά μέσα στο δάσος,όταν ακούει ξανά την φωνή να τον προτρέπει "Βασιλιά Λέων πάρε από αυτό το νερό και δώσε να πιεί και να ξεδιψάσει  ο τυφλός.Πλύνε τα μάτια του με αυτό το νερό και αμέσως θα καταλάβεις ποιά είμαι εγώ που σου μιλώ."Ο Λέων έκανε όπως η φωνή τον καθοδηγούσε  και ο τυφλός ανέβλεψε. Βρήκε  το  φως του.Ο Λέων κατάλαβε πως η φωνή ήταν της Παναγίας και σε Εκείνη οφειλόταν το θαύμα της θεραπείας του τυφλού.Τα αξιοθαύμαστα που συνέβησαν εκείνο τον καιρό ήταν το γεγονός της ευρέσεως του νερού και η επαλήθευση της επίκλησης από την Παναγία του Λέοντα ως βασιλέα. Αληθινά το έτος 486 μ.Χ.πραγματοποιήθηκε η ανάρρηση στο θρόνο του Λέοντα ως βασιλέα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Απολυτίκιον


Η αναβλύζουσα θείον ύδωρ αθανατον,
η προέχουσα ρείθρα ζωής αέναα τοις
προστρέχουσι πιστώς εις τη Ζωοδόχο σου Πηγή
και ταύτα αρυομένη, βραβεύεις νυν τε παρθένε
ρώσιν και θεραπείαν, και συμφορών απολύτρωσιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου