Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011 και η εκκλησία μας εορτάζει τους κάτωθι αγίους.Τον μάρτυρα Λογγίνο τον Εκατόνταρχο.Τον όσιο Μαλό.Τον Λεόντιο.Τον Δομέτιο.Τον Τερέντιο και τον Δομνίνο. Όλοι είναι μάρτυρες.
ο άγιος Λογγίνος είναι ο βασικός άγιος που εορτάζει σήμερα.
Ο άγιος Λογγίνος υπηρετούσε στο Ρωμα'ι'κό στρατό με το βαθμό του Εκατόνταρχου όταν του ανετέθη η υπηρεσία να είναι ο επικεφαλής αξιωματικός των Ρωμαίων στρατιωτικών που θα παρευρίσκονταν στην εκτέλεση της θανατικής καταδίκης του Χριστού.
Όταν ο εκατόνταρχος Λογγίνος είδε το καταπέτασμα του Ναού να σχίζεται,τη γη να σείεται και τα μνημεία να ανοίγουν, πίστεψε με όλη την καρδιά του.
Κήρυξε το ευαγγέλιο στην Καππαδοκία.
Η είδηση ότι ο Λογγίνος ασπάσθηκε το χριστιανισμό και κήρυττε τη χριστιανική πίστη εξόργισαν τους Ιουδαίους,οι οποίοι με ενέργειες τους στη Ρωμα'ι'κή εξουσία ζήτησαν τον αποκεφαλισμό του,όπως και των στρατιωτών τους οποίους ηγείτο.

Ο καιρός σήμερα είναι βροχερός με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή.
Σε όλη τη χώρα επικρατούν σήμερα βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Σε ορισμένες περιοχές περιμένουμε χιονοπτώσεις ενώ ίσως πέσουν και νιφάδες χιονιού στα βόρεια προάστια της Αττικής.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ένταση 8 μποφόρ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέθεσε σε ιδιωτικές εταιρείες την απομάκρυνση των σκουπιδιών από χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία.

Οι αγανακτισμένοι ξαναγυρίζουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες 82 χώρες από την Αμερική μέχρι την Ασία και από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική.

Ανήκουμε στην Ευρώπη.
Τι γνωρίζουμε όμως για την ήπειρο αυτή.
Η Ευρώπη είναι η έκτη ήπειρος σε έκταση.
Είναι μικρότερη από την Ανταρκτική και μεγαλύτερη μόνο από την Αυστραλία.
Είναι όμως η σημαντικότερη ήπειρος από άποψη συμμετοχής της στις παγκόσμιες υποθέσεις,
Στην Ευρώπη αναπτύχθηκαν δραστηριότητες  σε πολλούς τομείς, των επιστημών,της διοίκησης, της οικονομικής οργάνωσης,της τεχνολογίας,της φιλοσοφίας.
Αυτοί οι τομείς είναι  που αποτελούν τα βασικά στοιχεία του δυτικού πολιτισμού.
Από την Ευρώπη ανεχώρησαν οι εξερευνητές που ανακάλυψαν την Αμερική,την Ανταρκτική,την Ασία, την Αυστραλία,την Αφρική.
Εξερευνητές,οι οποίοι χαρτογράφησαν τα αληθινά όρια της Ασίας και της Αφρικής και έμαθαν στον κόσμο τον εσωτερικό χαρακτήρα και την μορφή όλων των ηπείρων του κόσμου.
Οι πρώτοι άποικοι στη Βόρειο και στη Νότιο Αμερική,στην Αυστραλία, και σε ορισμένα τμήματα της Αφρικής προέρχονταν από την Ευρώπη. και από την Ευρώπη ήταν οι εκατομμύρια μετανάστες που ακολούθησαν.
Η Ευρώπη συνεχίζει σήμερα, όπως και στο παρελθόν,να διαδραματίζει ρόλο πρωταγωνιστή  στις παγκόσμιες υποθέσεις σε βαθμό μεγαλύτερο σε σχέση με την εδαφική έκταση της και τη σχετική πληθυσμιακή αναλογία της.

Να ξαναγυρίσουμε στα εκκλησιαστικά μας.
Η γνωστή ρήση : "O έχων ώτα ,ακούειν".
Προέρχεται από το ευαγγέλιο της σημερινής Κυριακής.
"Όποιος έχει αυτιά  να ακούσει".
Είναι το συγκινητικό ευαγγέλιο με το σπορέα.
Ο σπορέας  είναι ο ίδιος ο Χριστός.
Ο ευαγγελιστής  λέει για τους  σπόρους που έπεσαν στο δρόμο,όπου τους έφαγαν τα πουλιά.Άλλοι σπόροι  έπεσαν στις πέτρες και όταν φύτρωσαν ξεράθηκαν από  την έλλειψη υγρασίας. Άλλοι έπεσαν στα αγκάθια και όταν φύτρωσαν τα αγκάθια τους έπνιξαν.Όσοι όμως έπεσαν στο γόνιμο έδαφος φύτρωσαν και απέδωσαν καρπό εκατό φορές περισσότερο.
Οι μαθητές ρώτησαν τι σημαίνει η παραβολή αυτή.
 Η παραβολή σημαίνει ότι "Οι σπόροι  που έπεσαν στο δρόμο είναι εκείνοι που άκουσαν το λόγο του Θεού,έρχεται όμως ο διάβολος και τον παίρνει από την καρδιά τους για να μη πιστέψουν και σωθούν.Οι σπόροι που έπεσαν στο πετρώδες έδαφος είναι εκείνοι που όταν άκουσαν τον λόγο του Θεού,τον δέχονται με χαρά,δεν έχουν όμως ρίζα γι αυτό πιστεύουν για λίγο διάστημα και όταν έρθει ο καιρός της δοκιμασίας απομακρύνονται.Οι σπόροι που έπεσαν στα αγκάθια είναι εκείνοι που συμπορεύονται με τις απολαύσεις  της ζωής,πνίγονται από αυτά και δεν καρποφορούν.Με τους σπόρους που έπεσαν στο γόνιμο έδαφος εννοούνται όσοι άκουσαν τον λόγο του Θεού με καλή και αγαθή καρδιά τον φυλάνε μέσα τους και καρποφορεί με υπομονή".

Άλλα παρελθοντικά γεγονότα που καταγράφηκαν στην Ιστορία

16 Οκτωβρίου 1793.Αποκεφαλίστηκε  η Μαρία Αντουανέτα η σύζυγος του Λουδοβίκου 16ου,από τους Γάλλους επαναστάτες,
16 Οκτωβρίου 1854.Γεννιέται ο Όσκαρ Ουάιλντ,Ιρλανδός συγγραφέας.
16 Οκτωβρίου 1899.Διατυπώθηκαν για πρώτη φορά οι κανόνες για την γυναικεία καλαθοσφαίριση.
16 Οκτωβρίου 1903.Ο Πρωθυπουργός Δημήτρης Ράλλης τραυματίστηκε ελαφρά από σοβάδες που έπεσαν από το ταβάνι του Υπουργείου Εργασίας όπου εργαζόταν.
16 Οκτωβρίου 1923.Ο  Γουόλντ Disney  ιδρύει την κινηματογραφική εταιρεία Disney που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.
16 Οκτωβρίου 1934.Ο Μάο επικεφαλής 25.000 ανδρών ξεκινά τη μεγάλη πορεία για το Πεκίνο.
16 Οκτωβρίου 1945.Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων από τον ΟΗΕ.
16 Οκτωβρίου 1968.Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,35 μ.και κατατάσσεται τέταρτος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού.
16 Οκτωβρίου 1975,Αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.
16 Οκτωβρίου 2007.Η Ελλάδα αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εκπροσώπηση της Γενικής Διάσκεψης.


Ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά επιτεύγματα των Αιγυπτίων είναι το ημερολόγιο τους.
Αρχικά οι Αιγύπτιοι υπολόγιζαν το έτος από την πρώτη άνοδο της στάθμης των υδάτων του Νείλου έως την επόμενη.
Έτσι προέκυπτε ένα χρονικό  διάστημα που είχε κατά μέσο όρο 365 ημέρες.
Επειδή όμως το έτος αυτό υπολειπόταν κάθε χρόνο κατά 1/4 της ημέρας από το ηλιακό έτος,η έναρξη της υπερκχειλίσεως  του Νείλου δεν συνέπιπτε πλέον με την πρώτη ημέρα του έτους.
Η παρατήρηση ότι η εωθινή επιτολή του Σειρίου,η πρώτη εμφάνιση του κατά το λυκαυγές,συνέπιπτε κατά μεγάλη προσέγγιση με την έναρξη της υπερκχειλίσεως οδήγησε στη σκέψη ότι παράλληλα με το "πολιτικό" μεταβαλλόμενο έτος των 365 ημερών έπρεπε να καθιερωθεί και το έτος του Σειρίου ,ως "κανονικό" έτος μόνο στη θεωρία,όχι στη πράξη,για να μπορεί να καθορίζεται με την έναρξη της υπερκχειλίσεως η πρώτη μέρα του πολιτικού έτους.Η αστρονομική παρατήρηση της επιτολής του Σειρίου δεν αποτελεί,επομένως,πρωταρχικό στοιχείο,αλλά βοηθητικό μέσο που είχε δευτερεύουσα σημασία,αρχικά.
Επειδή το έτος του Σειρίου είχε 365 και 1/4 ημέρας,η επιτολή του Σειρίου συνέπιπτε με την πρώτη ημέρα του επίσημου "πολιτικού" έτους κάθε (4 επί 365) 1460 χρόνια,δηλαδή 1460 χρόνια του Σειρίου αντιστοιχούσαν προς 1461 "πολιτικά" χρόνια.
Είναι φανερό ότι αυτά τα δύο έτη (το πολιτικό και το έτος του Σειρίου)μπορούσαν να συνδεθούν μόνο κατά τον χρόνο κατά τον οποίο η πρώτη ημέρα του πολιτικού έτους συνέπιπτε πράγματι με την ημέρα της επιτολής του Σειρίου (την 19η Ιουλίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο).
Σύμφωνα με αστρονομικούς υπολογισμούς  η ημερομηνία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την σύνδεση αυτή είναι η 19η Ιουλίου του έτους 2776 π.Χ.
Το Αιγυπτιακό αυτό έτος των 365 ημερών καθιερώθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα με την προσθήκη 10 ημερών στο ρωμα'ι'κό έτος των365 ημερών και
απετέλεσε τη βάση του "Ιουλιανού" ημερολογίου.
Το Ιουλιανό ημερολόγιο, με την τροποποίηση που εισήγαγε το έτος 1582 ο Πάπας Γρηγόριος 13ος, χρησιμοποιούμε  με την ονομασία"Γρηγοριανό" ακόμη και σήμερα.
Σε ορισμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας οι πολιτισμοί της Αιγύπτου και της Μ.Ασίας επέδρασαν στον ελληνικό πολιτισμό κυρίως στους τομείς της τέχνης και της τεχνικής.
Βέβαια οι Έλληνες ό,τι καλύτερο είχαν το δημιούργησαν οι ίδιοι με τις δικές τους δυνάμεις,οπωσδήποτε όμως παρέλαβαν μερικά ξένα πολιτιστικά στοιχεία που τα προσάρμοσαν στον δικό τους πολιτισμό.
Όπως και ο ελληνικός πολιτισμός ιδιαίτερα στην μετά τον Μ.Αλέξανδρο εποχή είχε ισχυρή επίδραση στην Ανατολή.

Είναι φυσιολογική συνέπεια. Το "πάρε δώσε" των πολιτισμών να διαμορφώνει την ιστορία της ανθρωπότητας.

Ελπίζω αγαπητοί μου αναγνώστες να πλουτίσατε τις γνώσεις σας και σήμερα.
Σας εύχομαι Καληνύχτα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου