Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Δεν προσπεράσαμε τη Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη.Ο Υπολογιστής ασθένησε.Σήμερα είναι καλά και συνεχίζει το έργο του.
 Μεγάλη Τετάρτη  και καθαγιάζεται το έλαιο.Τελείται ένα από τα επτά Μυστήρια της Χριστιανικής Εκκλησίας.Το Ευχέλαιο.
Όλα τα Μυστήρια αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη.
Το  Ευχέλαιο περιγράφει ο απόστολος Ιάκωβος,ο οποίος συστήνει "εάν ασθενεί τις εν υμίν ( δασεία στο ύψιλον,περισπωμένη στο ιώτα) προσκαλεσάσθω τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας..."
αν κάποιος από εσάς είναι άρρωστος να προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας να προσευχηθούν για τον άρρωστο αυτό.και να τον αλείψουν οι ιερείς με λάδι επικαλούμενοι το όνομα του Κυρίου.
Η προσευχή που γίνεται με πίστη θα βοηθήσει τον άρρωστο να γίνει καλά.
Τα σημερινά χρόνια χρίζουν οι ιερείς τους πιστούς με λάδι μετά το ευχέλαιο και έτσι μεταδίδεται η χάρη του αγιασμένου λαδιού στον πιστό χριστιανό.
Τη  Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που συγκλονίζει τους χριστιανούς.Αρχίζουν τα Πάθη του Χριστού. Τη Μεγάλη Πέμπτη οι ιερείς  διαβάζουν τα 12 Ευαγγέλια.Τα Ευαγγέλια που έγραψαν οι μαθητές του Κυρίου  Λουκάς και  Ματθαίος κυρίως στα οποία περιγράφουν όλη την πορεία των βασάνων του Ιησού από το βάρος  του σταυρού,που κρατούσε στους ώμους του ανεβαίνοντας  τον λόφο προς  τον  Γολγοθά,τον τόπο όπου σταυρώθηκε.
Προηγουμένως προσευχήθηκε στο λόφο  των Ελαιών, παρέθεσε τον Μυστικό Δείπνο,προδόθηκε από τον μαθητή του τον Ιούδα,δικάστηκε,καταδικάστηκε  και με το σταυρό του στους ώμους ανεβαίνει προς τον Γολγοθά του.Ο σταυρός ήταν το όργανο της εκτέλεσης των καταδικασμένων σε θάνατο εκείνη  την εποχή και θεωρούσαν καταραμένους αυτούς  που περνούσαν αυτή την καταδίκη.
Από τη στιγμή όμως που  ο ενσαρκωμένος Θεός,ο Χριστός πέρασε αυτό το  φρικτό μαρτύριο πάνω στο σταυρό,ο σταυρός έγινε το σύμβολο και η δύναμη όλων των χριστιανών,οι οποίοι το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης συγκλονίζονται με την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού  στις Εκκλησίες.
Τη  Μεγάλη Παρασκευή με ρίγη  συγκίνησης οι χριστιανοί παρακολουθούν την αποκαθήλωση και την τοποθέτηση του Χριστού στον ιερό Επιτάφιο που έχουν  στολίσει  με λουλούδια.
Η κορύφωση της συγκίνησης των πιστών διακόπτεται με την περιφορά του Επιταφίου στους γειτονικούς δρόμους και η σκέψη στο Μεγάλο Σάββατο  διώχνει τη θλίψη και γίνεται  χαρά.
Χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του  Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου