Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ήρθε και ο Απρίλης! ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης και ο τέταρτος του έτους,του πατέρα Χρόνου το καμάρι ο ξανθός Απρίλης  με τα μυρωδάτα λουλούδια,με τις πασχαλιές να ευωδιάζουν αρώματα,ο Λαμπριάτης,όπως τον ονομάζει ο λαός.Ο Απρίλης  με τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης το Πάσχα.
Η λέξη  Πάσχα προέρχεται από την Εβραϊκή λέξη Πατισάχ ή Πεσάχ pesah στα Εβραϊκά=πέρασμα,pasha στα Αραμαϊκά και Πάσχα στα Ελληνικά.Ονομάζεται και Λαμπρή και τα τσουρέκια τα λένε και Λαμπροκούλουρα.
Οι γιορτές της Άνοιξης στην Αρχαία Ελλάδα,οι γιορτές των λουλουδιών,οι γιορτές της αναγέννησης της φύσης,η ανανέωση της. Aprilis από το Λατινικό aperire=ανοίγω.
Στο Αττικό ημερολόγιο είναι ο μήνας Ελαφηβολιών από 15 Μαρτίου μέχρι 15 Απριλίου από τη γιορτή Ελαφηβόλια προς τιμήν της Θεάς  Άρτεμης και από 15 Απριλίου μέχρι 15 Μαϊου ήταν ο μήνας Μουνιχιών από τις γιορτές Μουνίχια προς τιμήν της Άρτεμης.Εκείνες τις ημέρες διεξάγονταν ναυτικοί αγώνες στον Πειραιά,στη Μουνιχία.Ήταν το φρούριο και ο λόφος στην Καστέλα και το λιμάνι ανατολικά,το  σημερινό Μικρολίμανο.
Οι ίδιες είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις και σήμερα με τη διαφορά ότι η έμφαση δίδεται στη κατανυκτική Χριστιανική θρησκευτική ατμόσφαιρα που ξεκινά τη Μεγάλη Δευτέρα και γιορταστικά κορυφώνεται την Κυριακή του Πάσχα,που συνήθως γιορτάζεται τον Απρίλη λιγοστές είναι οι φορές που η επιτρεπόμενη ημερομηνία ορίζεται μέχρι τις 8 του μήνα Μάη.
Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες την ονομαστική τους εορτή τον Πασχαλιάτικο αυτό μήνα.Να τα εκατοστίσουν όλοι και όλες που γιορτάζουν τα γενέθλια τους τον Απρίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου