Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Mάθημα Ιστορίας
Η Μακεδονία
Η Μακεδονία είναι ένα από τα πρώτα μέρη στην Ευρώπη,όπου  υπάρχουν καταγεγραμμένες πληροφορίες και στοιχεία από την εξέλλιξη της στη διάρκεια των αιώνων.
Από τη μετάβαση  της από την παλαιολιθική εποχή στην νεολιθική εξέλλιξη της οικονομίας της από την καλλιέγεια της γης.
Η βιβλιογραφία  για την σπουδαία αυτή περιοχή και οι έρευνες των επιστημόνων είναι πολλές.
Ξένοι και Έλληνες επιστήμονες ιστορικοί ασχολήθηκαν με την έρευνα για να εξάγουν τις πληροφορίες και τα συμπεράσματα τους τόσο στον πολιτισμό και τις τέχνες της,όσο και στην οικονομία και την ιστορία της περιοχής εκείνης,όπου  στις αρχές της ιστορικής περιόδου, εγκατεσταθηκαν στην περιοχή  φυλετικές ομάδες ανθρώπων,οι οποίοι ομιλούσαν μία διάλεκτο συγγενική προς την δωρική διάλεκτο.
Πέρασαν αρκετοί αιώνες σκληρών πολεμικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια αυτών των φυλών να υποτάξουν τους γηγενείς κατοίκους και να κυριαρχήσουν στην περιοχή μέχρι να αφομοιωθούν μαζί τους.
Έτσι βρέθηκαν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο  και η απομόνωση αυτή  ήταν υποχρεωτική για την διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων ,ωσότου αποκτήσουν την εδαφική κυριαρχία.
Η Μακεδονία  άρχισε να επανέρχεται στον ελληνικό τρόπο ζωής τον 5ο π.Χ αιώνα,όταν ο βασιλιάς της ο Αλέξανδρος ο Α΄άρχισε να υποστηρίζει τους Έλληνες.
 Με κάθε δυνατό μέσο  βοηθούσε τους Έλληνες  να αντισταθούν στις επιθέσεις των κατακτητών,που εκείνη την εποχή ήταν οι Πέρσες εκ των έξωθεν.
Ο Αλέξανδρος ο Α΄έλαβε ενεργό μέρος και  στον Πελοποννησιακό πόλεμο,όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Περδίκας  από το 438 μέχρι το 413 και όταν ήταν βασιλιάς ο Αρχέλαος από το 413 μέχρι το 319,όπότε ακολούθησε ο βασιλιάς της Μακεδονίας ο  Φίλιππος ο Β΄,ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ,ο οποίος το 338 νίκησε στη Χαιρώνεια τις δυνάμεις των Αθηναίων  και των Θηβαίων και ένωσε τους Έλληνες υπό Μακεδονική ηγεσία και άρχισε να προετοιμάζει ,την εναντίον των Περσών,εκστρατεία.
Την εκστρατεία αυτή πραγματοποίησε ο υιός του ο Μέγας Αλέξανδρος,ο μαθητής του Αριστοτέλη,ο οποίος ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων σοφών Ελλήνων,καλλιτεχνών και ποιητών,πήγε στη Μακεδονία έπειτα από βασιλική πρόσκληση, έτσι ιδρύθηκε από τα ερείπια των περσικών καταστροφών,ο ελληνιστικός πολιτισμός.
Το Μακεδονικό κράτος,το οποίο σχηματίσθηκε μετά από τους  αγώνες των Επιγόνων διήρκεσε μέχρι τη μάχη στην Πύδνα,οπότε ηττήθηκε ο τελευταίος βασιλιάς του Μακεδονικού κράτους των Επιγόνων,της δυναστείας των Αντιγονιδών,ο Περσέας,
Το κράτος του Περσέα κατελύθη από τους Ρωμαίους οι οποίοι το 146 π.Χ.το προσάρτησαν στην αυτοκρατορία τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου