Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Καλή Εβδομάδα
Η   Κυριακή της Ορθοδοξίας
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιόρτασαν χθες Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 οι Ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες σε όλη την οικουμένη,
Όπως κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης νηστείας,της νηστείας της Σαρακοστής.
Από τα βάθη των αιώνων προέρχεται η χριστιανική  μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας.
Από την εποχή των Βυζαντινών Αυτοικτρατόρων γιορτάζεται μέχρι σήμερα η ανάμνηση της οριστικής  αναστήλωσης των ιερών εικόνων,η οποία έδωσε τέλος στη διαμάχη μεταξύ των εινονολατρών και των εικονομάχων.
Ο εικονομάχος Βυζαντινός Αυτοκράτορας ο Λέων ο Γ' ο Ίσαυρος προσπάθησε να επηρεάσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανό,να αφαιρέσουν τις εικόνες από τις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίς ή να τις τοποθετήσουν ψηλά,ώστε οι εκκλησιαζόμενοι να μην φτάνουν να ασπαστούν τις εικόνες με τα αμαρτωλά τους χείλη,είπε ο Αυτοκράτορας,ο οποίος θεωρούσε τη λατρεία των εικόνων ειδωλολατρεία και τους ανθρώπους ,που ασπάζονταν τις εικόνες τους θεωρούσε ειδωλολάτρες.
Η διαμάχη μεταξύ των εικονομάχων και των εικονολατρών ξεκίνησε  ένα αιώνα και περισσότερο πριν τον οριστικό τερματισμό της.
 Οι έριδες διήρκεσαν όλον σχεδόν τον όγδοο αιώνα μέχρι το πρώτο ήμισυ του ένατου αιώνα.Συγκεκριμένα άρχισαν το 726 με την ήπια συμπεριφορά ως προς το θέμα αυτό του Αυτοκράτορα Λέοντα Ισαύρου.Μετά το θάνατο του το 741 ο διάδοχος υιός του Κωνσταντίνος Ε'  έντατικοποίησε τον αγώνα και  με περισσότερη ορμή επιτίθετο κατά των εικονολατρών και της εικονολατρείας,όπως και οι επόμενοι Αυτοκράτορες. Μέχρις ότου η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα μετά το θάνατο του συζύγου της Αυτοκράτορα Θεόφιλου  και ο Πατριάρχης Μεθόδιος  έδωσαν την οριστική λύση στο επίμαχο αυτό θρησκευτικό θέμα.
Υπέγραψαν το 843 το  διάταγμα,το οποίο καθιέρωνε την οριστική αναστήλωση των εικόνων στις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες.
Ακολούθησαν λαμπροί πανηγυρισμοί και λιτανίες εκείνη την ημέρα,που η Α΄Κυριακή των νηστειών του έτους 843 ήταν 11 Φεβρουαρίου.
Το τέλος της διαμάχης για τις εικόνες έδωσε  και το τέλος στις οικονομικές και νομικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι Αυτοκράτορες στις Εκκλησίες και στα μοναστήρια. Ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος ήταν πολέμιος των μοναστηριών και είχε διατάξει το κλείσιμο τους.Η  Ζ΄Οικουμενική Σύνοδος της οποίας τις αποφάσεις επανεπροσδιόρισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα  ξαναέδωσε  στην Εκκλησία τα προνόμια  της. Χρόνια Πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου