Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Μάθημα  Ιστορίας
Η Μακεδονία
Μετά την κατάλυση του Μακεδονικού κράτους από τους Ρωμαίους και μετά την προσάρτηση της το 146 π.Χ στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,
από τότε και μετά  η περιοχή της Μακεδονίας διεδραμάτισε ένα σπουδαίο ρόλο στον οικονομικό και τον πολιτιστικό τομέα  και η στρατηγική  θέση της συνέβαλε  σε μεγάλο βαθμό στην εξέλλιξη της περιοχής.
Η πρωτεύουσα της,η Θεσσαλονίκη,την  οποία ίδρυσε ο Κάσσανδρος .ο οποίος ήταν ένας από τους Επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο οποίος είχε πρωταγωνιστική θέση στους πολέμους των Διαδόχων.Είχε παντρευτεί την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου,την Θεσσαλονίκη,προς τιμήν της οποίας ονόμασε την πόλη που ίδρυσε,όταν ήταν βασιλιάς του Μακεδονικού κράτους.Η Θεσσαλονίκη ήταν θυγατέρα του βασιλιά Φίλιππου Β΄και της  πέμπτης γυναίκας του,της Θεσσαλής πριγκήπισσας  Νικησίπολης.
Μετά τη Ρωμαϊκή επικράτηση,η Μακεδονία ανακηρύχθηκε σε επαρχία Ρωμαϊκή,η Provincia Macedonia,η οποία είχε πραίτωρα με έδρα και πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Περιελάμβανε τέσσερεις διοικητικές περιφέρειες και η έκταση της ήταν από  την περιοχή του  Στρυμόνα μέχρι τον Αξιό.
Η Θεσσαλονίκη,όπως και ολόκληρη η Μακεδονία,απόλαυσαν μεγάλη περίοδο ευημερίας με την περιώνυμη  Ρωμαϊκή ειρήνη,την  Pax Romana.
Σε λιγότερο από ένα αιώνα η Θεσσαλονίκη αποτελούσε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ο ερχομός του Απόστολου Παύλου στη Μακεδονία  για τις διδασκαλικές του δραστηριότητες αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σπουδαιότητα,που είχε η περιοχή τότε.
Αργότερα η στρατηγική θέση της Μακεδονίας απετέλεσε τον στόχο σε μία σειρά εισβολείς βαρβάρων φυλών,οι οποίοι  ήθελαν να περάσουν στην ελληνική χερσόνησο με κύριο σκοπό την απομόνωση της Κωνσταντινούπολης
Από τους αγώνες αυτούς για την κατάκτηση της Μακεδονίας,σπουδαιότερη  ιστορική σημασία έχουν οι εκστρατείες του Βασιλείου  Β'
Στους νεότερους χρόνους στη Μακεδονία με  κέντρο τη Θεσσαλονίκη  ήκμασε μία μεγάλη σχολή της Βυζαντινής ζωγραφικής,η οποία συνδύαζε τη τεχνοτροπία της σχολής της Κωνσταντινούπολης με νέα στοιχεία ρεαλισμού,τα οποία εμφανίστηκαν αργότερα στη τέχνη της Ιταλικης Αναγέννησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου