Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ξημέρωσε η Πέμπτη.Καλημέρα! Ο καιρός είναι ήσυχος .Ο ουρανός είναι νεφελώδης και η θερμοκρασία  θα κυμανθεί από τους 7  βαθμούς σε ορισμένες περιοχές μέχρι τους 20  βαθμούς σε άλλες.Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στα δυτικά και στα βόρεια της χώρας.Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας με την ορατότητα περιορισμένη τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Η ΕΜΥ μας  δίνει άλλη μία πληροφορία.Ότι ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
Η ονομασία της ημέρας Πέμπτη προέρχεται στην ελληνική από την αριθμητική σειρά που έχει μέσα στην εβδομάδα.Είναι η πέμπτη ημέρα αν παίρνουμε ως πρώτη ημέρα της εβδομάδας την Κυριακή. Αν αριθμούμε από την Δευτέρα η Πέμπτη είναι η τέταρτη ημέρα της εβδομάδας.Στην Αγγλική η Πέμπτη=Thursday= η ημέρα του Θωρ ή Τορ. Η Tor's day ή Thor's day. Ο Θεός Θωρ είναι ένας γενειοφόρος  Θεός με κόκκινα μαλλιά.Είναι ο Θεός του κεραυνού και της αστραπής στην Γερμανική και στην Σκανδιναυική μυθολογία.Είναι ο γιος του  Οντιν  και της Γιορντ.Ο Οντίν είναι ο αριστοκράτης Θεός των ισχυρών ενώ ο ο Θωρ είναι ένας κοινός Θεός που συχνά ενώνεται με τους ανθρώπους εναντίον άλλων Θεών.Η Πέμπτη στα Γερμανικά=Donnerstrag=η ημέρα του κεραυνού.Η Πέμπτη στα Ολλανδικά=Donderdarg.Στα Σουηδικά,Δανικά και Νορβηγικά=Torsdag.

Σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου εορτάζει  ένας από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές και προμάχους της ορθόδοξης πίστης. είναι ο Άγιος Λέων ο Πάπας Ρώμης.

Απολυτίκιον:
Θείας πίστεως ορθοδοξίας,υπεστήριξας
την Εκκλησίαν,ως πολύφωνον του πνεύ
ματος όργανον εκ γαρ Δυσμών αναλάμψας
ως ήλιος,αιρετικών την απάτην εμείωσας
Λέων Όσιε,τον Θεόν ικέτευε,δωρήσασθαι
ημίν το μέγα έλεος. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Σήμερα επιτρέπεται να γευματίσουμε με φαγητό που περιέχει ζωϊκές πρωτεϊνες.Να μαγειρέψουμε  Αρνί ή κατσίκι με κολοκυθάκια  στη κατσαρόλα.Ένα απλό φαγητό είναι και μαγειρεύεται γρήγορα,αν το κρέας είναι από καλό μέρος του ζώου.Αν  έχουμε χύτρα ταχύτητος σε λίγη ώρα είναι έτοιμο μέσα σε 15  λεπτά θα έχετε ένα κρέας σαν λουκούμι. Αν μαγειρέψουμε στην κανονική κατσαρόλα θέλουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί  5 λεπτά και προσθέτουμε το κρέας,που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και το ανακατεύουμε μαζί με τα κρεμμύδια μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. Προσθέτουμε αρκετό νερό μέχρι να καλύψει το κρέας και το αφίνουμε μέχρι να έχει σχεδόν μαλακώσει. Έχουμε έτοιμα τα τρυφερά κολοκυθάκια,που έχουμε κόψει τις άκρες τους,τα έχουμε πλύνει με νερό και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την τριμμένη ντομάτα ή τον χυμό της ή και τα δύο μαζί. Προσθέτουμε λίγο αλάτι για νοστιμιά και πιπέρι και τα αφίνουμε να μαγειρευτούν. Πιρουνιάζουμε και αν τσιμπιούνται είναι έτοιμα. Προσέχουμε  το νερό και αν χρειάζεται ρίχνουμε ζεστό νερό για να μην σταματήσει ο βρασμός και χάνουμε ώρα. Όταν τελειώσει το φαγητό προσθέτουμε μία χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό προαιρετικά. Το σοτάρισμα του κρεμμυδιού γίνεται με ελαιόλαδο και μία κουταλιά σούπας μαργαρίνη ή μοναχά με ελαιόλαδο.Δε θα πω μοναχά με μαργαρίνη ή βούτυρο γιατί ποιός δεν  θέλει ένα υγιεινό φαγητό. Στην υγιεινή διατροφή αποφεύγουμε το σοτάρισμα των λαχανικών που προσθέτουμε στο κρέας. Βουτάμε στη σαλτσούλα ψωμάκι,πίνουμε και ένα καλό κρασάκι και
Στην υγειά μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου