Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 τιμούμε  έναν Γερμανό αρχιτέκτονα από την Σαξωνία, τον πολύ γνωστό στην Ελλάδα Έρνεστ Τσίλλερ,ο οποίος  γεννήθηκε  στις 22 Ιουνίου  1837 στην Γερμανία,που όμως πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Αθήνα.Απέκτησε την Ελληνική υπηκοότητα και  υπήρξε  ένας διάσημος αρχιτέκτονας  τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα.Αποκατέστησε πολλές εκατοντάδες κτηρίων, μεταξύ των οποίων ήταν πολλά οικοδομήματα Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και πολλά άλλα κτήρια στην Αθήνα,στον Πειραιά και σε άλλες μεγάλες  πόλεις της Ελλάδας.
Ο Τσίλλερ σπούδασε αρχιτεκτονική στη Βασιλική Σχολή Οικοδόμησης στη Δρέσδη από το  1855 - 1858. Τελειώνοντας τις σπουδές του εργάστηκε τα έτη 1858 και 1859 στην Βιέννη  στο γραφείο  του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν με τον οποίον ανέπτυξε δεσμούς φιλίας,οι οποίοι καρποφόρησαν με την προτροπή του Χάνσεν  να έλθουν  στην Αθήνα,όπου προσεκλήθη ο Χάνσεν,γνωστός για τις κατασκευές του στην Βιέννη, ως κατασκευαστής  και ο Τσίλλερ  ως επόπτης στην οικοδόμηση της Σιναίας Ακαδημίας,η οποία απετέλεσε την "αρχιτεκτονική τριλογία" Ακαδημία-Βαλλιάνειος βιβλιοθήκη--Πανεπιστήμιο αυτά τα χρόνια.
Όταν πρωτοήλθε στην Αθήνα ο Τσίλλερ,νεότατος το 1861,  αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την  νοοτροπία των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Τα προβλήματα μεγάλωσαν,όταν παρουσιάστικαν διαφορές με τον ευεργέτη του έργου της Ακαδημίας,.Έφυγε  στην Ιταλία για διακοπές να ξεκουραστεί και κατόπιν επέστρεψε στην Βιένη.
Στην Αθήνα επανήλθε  το 1868 με την Ελληνίδα πιανίστα Σοφία Ντάντου,την οποία γνώρισε στην Βιέννη,όπως γράφει ο βιογράφος του.Στην Αθήνα εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας.Αργότερα έγινε καθηγητής  στο Πολυτεχνείο,όπου δίδαξε επί μία δεκαετία  από το 1872 -1882.Απελύθη το 1883 γιατί,όπως λέει η βιογραφία του, αρνήθηκε να καλύψει τις οικονομικές σπατάλες,που καθυστερούσαν την ανέγερση του Ζαππείου. Ο Τσίλλερ εργάστηκε εντατικά  στην αποκατάσταση του Παρθενώνα  λόγω της φυσικής φθοράς που προκάλεσε   το πέρασμα των αιώνων Αποκατέστησε τις φθορές  και  άλλων  αρχαίων μνημείων.
Το 1869 εργάστηκε στην ανασκαφή του Παναθηναϊκού σταδίου.Παρακάλεσε τότε  τον βασιλιά να χρηματοδοτήσει τις ανασακαφές.Ανέσκαψε και αποτύπωσε το θέατρο του Διονύσου ανατολικά της Ακρόπολης.Μελέτησε την αρχιτεκτονική δομή του Παρθενώνα.Επιδόθηκε σε αρχιτεκτονικές μελέτες  στο Ερέχθειο,στο Θησείο, στο Ναό της Αφαίας στην Αίγινα. Από τις μελέτες των αρχαιολογικών θησαυρών μας ο Τσίλλερ εμπνεύστηκε  τα διακοσμητικά στοιχεία  που χρησιμοποίησε στις  κατοικίες που κατασκεύασε.Ο Τσίλλερ εμπνέεται από την Αρχαιότητα,από το Βυζάντιο,από την Αναγέννηση για να βρει το δικό του ύφος,του νεοκλασσικού ρυθμού.
Στον Πειραιά,στην πλατεία Αλεξάνδρας σημερινή  ονομαζόμενη "Συνοικία των επαύλεων" ή "Συνοικία Τσίλλερ" κατασκεύασε  αυτή την συνοικία με σκοπό την πώληση των ακινήτων.Ο Τσίλλερ συνέβαλε στην δημιουργία μιας  αρχιτεκτονικής με ελληνικό πρωτοποριακό χαρακτήρα.Η δημιουργική του σκέψη είναι συνδεδεμένη με την αισθητική της εποχής του βασιλιά Γεωργίου Α' και με τα ιστορικά  δεδομένα του τόπου.Ο Τσίλλερ δημιούργησε τα έργα του κάτω από τον ηλιόλουστο αττικό ουρανό σε αντίθεση με τον δάσκαλο του Θεόφιλο Χάνσεν,που δημιουργούσε στον ομιχλώδη βορρά. Οι αναλογίες και οι κλίμακες που επέβαλε η Αθήνα ήταν διαφορετικές από αυτές των βόρρειων πρωτευουσών.Ο Τσίλλερ τελικά προσαρμόστηκε στην νονοτροπία της χώρας  και η αρχιτεκτονική του επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον αρχιτέκτονα την αισθητική της Αθήνας δίνοντας στην πρωτεύουσα τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της, και επηρεάστηκε από την αρχαία  ελληνική αρχιτεκτονική δίνοντας στα 500 και πλέον κτίρια που σχεδίασε στην χώρα  με τα αρχαϊκά διακοσμητικά τους στοιχεία,που δανείστηκε από την ελληνική αρχαιότητα.
Ο Τσίλλερ πέθανε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1923 στην ηλικία των 86 ετών.Στην πρωτεύουσα που τον ανέδειξε και που ανέδειξε με τα σημαντικά αρχιτεκτονικά του σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου