Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Αγαπητοί μου φίλοι σήμερα Παρασκευή  30 Μαρτίου στις Εκκλησίες μας ακούστηκαν όλοι οι Χαιρετισμοί προς την Παναγία. Δίνεται η δυνατότητα στους χριστιανούς που δεν προσήλθαν στους προηγούμενους χαιρετισμούς να προσέλθουν σήμερα για να τους ακούσουν και να προσευχηθούν.Σήμερα τελείωσαν οι Χαιρετισμοί της Μεγάλης Σαρακοστής του 2012. Την επόμενη εβδομάδα η παράδοση την ονομάζει "κουφή" γιατί δεν θα ακουστούν άλλοι Χαιρετισμοί την Παρασκευή .Οι ωραίες μελωδίες των Χαιρετισμών προς την Παναγία μας θέλει η παράδοση να ανήκουν στον μεγάλο Βυζαντινό υμνωδό τον Ρωμανό τον Μελωδό.Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο υμνογράφος των Χαιρετισμών είναι ο Κοσμάς ο Μελωδός και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ο Πατριάρχης Σέργιος.
Το βέβαιο είναι ότι οι ειρμοί του Κανόνα είναι έργο του Ιωάννη Δαμασκηνού και τα τροπάρια έγραψε ο Ιωσήφ Ξένος ο Υμνογράφος.
Ο Ρωμανός ο Μελωδός που οι περισσότεροι ερευνητές θεωρούν ότι είναι ο υμνογράφος των  Χαιρετισμών έζησε τον 6ο αιώνα μετά Χριστόν.
Τον αποκαλούν Πίνδαρο της εκκλησιαστικής ποίησης γιατί όπως ο Αρχαίος μας λυρικός ποιητής Πίνδαρος έγραψε ύμνους και εγκώμια για σημαντικά πρόσωπα έτσι και ο Ρωμανός ο Μελωδός αντλεί τα θέματα του από τους βίους των αγίων,από την  ζωή άλλων ιερών προσώπων και από γεγονότα της ζωής του Χριστού. Προσέφερε πολλά στην χριστιανική υμνογραφία ώστε  θεωρείται ο κορυφαίος υμνογράφος της ορθόδοξης εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου