Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Όταν ορίστηκε η επανάσταση για την 25 Μαρτίου 1821 έφυγε ο Κολοκοτρώνης από την Ζάκυνθο και πήγε στην Μάνη. Τότε ήταν πάνω από πενήντα χρονών,αλλά ήταν ακμαίος και δραστήριος,ιδιότητες που του ήταν απαραίτητες για τους μακροχρόνιους αγώνες.Εκκεντρικός ήρωας φαίνεται πως ήταν.Διάφορες περιγραφές λένε ότι ήταν ο μοναδικός από τους αγωνιστές που η φουστανέλα του είχε κόκκινο χρώμα και στο κεφάλι του φορούσε αρχαίο κράνος.Αυτή η πληροφορία δεν είναι έγκυρη.Το σωστό είναι ότι η κόκκινη φουστανέλα και η περικεφαλαία και τα παράξενα κεντήματα στα πισλιά ήταν  η στολή του αποικιακού στρατού των Άγγλων στα Επτάνησα,όπου ο Κολοκοτρώνης υπηρετούσε με τον  βαθμό του Μαγιώρου-Ταγματάρχη  και έπαιρνε μισθό για να ζήσει.Ασκούσε το επάγγελμα του κρεοπώλη στην Ζάκυνθο μα έκλεισε το κατάστημα του,όταν έδινε βερεσέ στους πεινασμένους και κατατρεγμένους στην Ζάκυνθο Έλληνες και τα χρήματά του δεν τα πήρε πίσω ποτέ.Τότε διορίστηκε στον αγγλικό αποικιακό στρατό στη Ζάκυνθο.
Είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:
"O Θεός έβαλε την υπογραφή του για την λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω".
Η ανδρεία και η αποφασιστηκότητα του κατάφεραν να κρατήσουν την Ελλάδα "επί ποδός",ώσπου να αποφασίσει η Ευρώπη να τερματίσει τα δεινά της.
Η δυστυχία της πατρίδας φαινόταν να φτάνει στο τέλος,όταν ο Κόμης Καποδίστριας εκλέχτηκε από τους συμπατριώτες του,με την συνέλευση στην Τροιζήνα, κυβερνήτης,πράγμα που αναγνωρίστηκε και από τις μεγάλες δυνάμεις,οι οποίες έστειλαν αμέσως στόλο και στρατό και προσάρτησαν στην Ελλάδα την Πελοπόννησο.
Ο Κολοκοτρώνης ήταν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κυβερνήτη,έδειξε όμως και μεγάλη χαρά,όταν ήρθε ως βασιλιάς ο Όθωνας.
Κατηγορήθηκε τότε πως ετοίμαζε τάχα νέα επανάσταση,καταδικάστηκε σε θάνατο και για δεύτερη φορά κλείστηκε στη φυλακή.
Η ποινή δεν εκτελέστηκε γιατί ο Όθωνας έδωσε χάρη στον Κολοκοτρώνη,ο οποίος αγωνιζόταν επί πενήντα χρόνια για την ελευθερία της Ελλάδας.
Ο Όθωνας αναγνωρίζοντας την προσφορά του προς την πατρίδα τον τίμησε με το αξίωμα του Στρατηγού και του απένειμε το ανώτατο παράσημο.
Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε Στρατηγέ Θεόδωρε Κολοκοτρώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου