Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα
 Στο αστικό λεωφορείο  οι επιβάτες ήταν μονάχα  τα δύο ελληνόπουλα.Ο οδηγός έστησε  κουβέντα μαζί τους;
Ναι,αγαπητοί μου αναγνώστες,ήταν μονάχα ο Δημήτρης και  η Άννα.Εκείνα τα χρόνια,δεκαπέντε περίπου χρόνια μετά τον  πόλεμο,η Γερμανία προσπαθούσε να εξιλεώσει και να εξιλεωθεί από την  καταστροφική μανία,που έπληξε και την ίδια τη χώρα της.Στο στόχαστρο της ανασυγκρότησης  την πρώτη θέση κατείχε η αποκατάσταση στο οδικό δίκτυο και περισσότερο στις σιδηροδρομικές γραμμές,οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου  από  βομβαρδισμούς του συμμαχικού και από τις καταστροφές,που προκάλεσε ο γερμανικός στρατός,όταν υποχωρούσε.Χιλιάδες γέφυρες γκρεμίστηκαν.Το γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο άρχισε να επισκευάζεται   από τους συμμάχους,αργά-αργά,αλλά σταθερά και η σιδηροδρομική συγκοινωνία με τα χωριά και τις πόλεις,που εξυπηρετούσαν προηγουμένως τα αστικά και υπεραστικά αυτοκίνητα,αποκαταστάθηκε.
Η επισκευή των σιδηροδρόμων ακολούθησε την ανάπτυξη της οικονομίας,όπως είναι φυσικό, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε πολλά εκατομμύρια το κεφάλαιο σε μάρκα,το νόμισμα της εποχής εκείνης.
Όπως και στις άλλες χώρες οι σιδηρόδρομοι και στη Γερμανία  αντιμετώπιζαν  συναγωνισμό με τα αυτοκίνητα.Έτσι ο Δημήτρης και η Άννα προτίμησαν το λεωφορείο,που μη έχοντας πολύ κόσμο και επομένως πολλές στάσεις θα έφταναν πιο γρήγορα στον προορισμό τους,να μη χάσουν την παράδοση των μαθημάτων τους. Η κουβέντα,που έστησε ο οδηγός,είχε σαν συνέπεια να  περάσουν τη στάση που θα κατέβαιναν  και η αργοπορία τους αυτή να εκδηλώσει ένα είδος ανησυχίας,που τους παρακίνησε να επιστρέψουν στο σπίτι του καθηγητή Αρμπέϊτερ,όπου παρέμειναν μέχρι αργά συμμετέχοντας στο πάρτι,που  διοργάνωσαν οι φίλες της  γυναίκας του για να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας της, με  ένα  πάρτι,με μία διασκέδαση.
Στο σπίτι άρχισαν να ανησυχούν,όταν η ώρα πλησίαζε δώδεκα το βράδυ και δεν είχαν επιστρέψει ο Δημήτρης και η Άννα.Περισσότερο ανησυχούσε ο Ερρίκος,που είχε την επίβλεψη τους.Ενωρίς το απόγευμα η Νίνα δέχτηκε την επίσκεψη του Άλαν,ο οποίος χτυπούσε το κουδούνι της εισόδου επίμονα.
-Τι κάνεις Άλαν.Έλα πέρασε να σε φιλέψω ψωμάκια Φρανκφούρτης που ετοίμασα.
-Η μυρωδιά τους μυρίζει από την είσοδο,κυρία Νίνα.Είναι ψωμάκια γλυκά με σταφίδες?πολύ μου αρέσουν.Έφερε ο αδελφός μου,όταν ήρθε στις διακοπές.
-Τι κάνει ο αδελφός σου,Άλαν.Προοδεύει στις μαγειρικές του επιδόσεις?
-Ναι,κυρία Νίνα,με τη μαμά στη κουζίνα ετοιμάζουν νόστιμα φαγητά.Τα ψωμάκια είναι με σταφίδες?
-Όχι,Άλαν,είναι ψωμάκια με τα οποία ετοιμάζω σάντουϊτς με λουκάνικο Φρανκφούρτης.
Στο ζυμάρι έβαλα ένα αυγό.
-Το αυγό μυρίζει τόσο ωραία,κυρία Νίνα?
-Αλαν και το αυγό,αλλά περισσότερο το γλυκάνισο έχει αυτή την ωραία και γλυκιά μυρωδιά.
-Είναι αυτά τα μυρωδάτα μικρά σποράκια?τα χρησιμοποιεί και η μαμά μου στα γλυκά που ετοιμάζει.
-Ναι,Άλαν φέρνουν καλό ύπνο και κάνουν καλό στομάχι χωρίς δυσπεψίες και κάψιμο.
-Εγώ,κυρία Νίνα μου,δεν έχω από αυτά τα πράγματα.
-Ναι,Άλαν,αυτά  συμβαίνουν στους μεγάλους ανθρώπους και το γλυκάνισο το γεύονται οι μεγάλοι άνθρωποι.σε λιγοστές ποσότητες.
-Για τον κύριο Ερρίκο τα ετοίμασες?έχει καούρες στο στομάχι?
-Ο κύριος μου? ναι πολλές φορές,γιατί αφήνει το στομάχι του άδειο πολλές ώρες.
-Τι εννοείς,κυρία Νίνα.
-Θέλω να πω,ότι εργάζεται πολλές ώρες και δεν παίρνει  το γεύμα και το δείπνο του σε τακτικές ώρες.
-Έλα  Άλαν,πέρασε να  πάρεις ένα σάντουϊτς.
-Ευχαριστώ,κυρία Νίνα.Μυρίζει ωραία,αλλά δεν θέλω.Θα περιμένω τη μαμά μου, είναι στη γιαγιά.
-Όπως θέλεις,Άλαν.
-Κυρία Νίνα μου,η Άννα είναι εδώ?Θέλω να μου πει κάτι που δεν κατάλαβα στο μάθημα της μουσικής.
-Άλαν η Άννα δεν βρίσκεται στο σπίτι,είναι ενωρίς.Έλα αργότερα.
Ο Άλαν λίγο αργότερα ήρθε ξανά να ζητήσει τη ωφέλιμη διδασκαλία της Άννας στη μουσική,που τόσο είχε ανάγκη.
Η Άννα δεν είχε επιστρέψει,όπως και ο Δημήτρης,που περνούσαν καλά στο πάρτι του  Δόκτορα Αρμπέϊτερ.

Πολύ αργότερα  οι φωνές του Ερρίκου  αναστάτωσαν την πολυκατοικία με την αργοπορία του Δημήτρη και της Άννας,που έφθασαν στο σπίτι ακριβώς στις δώδεκα η ώρα,λίγο πριν σταματήσει η συγκοινωνία.Το άγχος και η ανησυχία που είχε τον οδήγησαν σε ακραίες συμπεριφορές.Είναι η αλήθεια,ότι τα παιδιά τηλεφώνησαν αρκετές φορές,αλλά το τηλέφωνο  στο σπίτι μιλούσε συνεχώς.Ο Ερρίκος δεν ήξερε τι να κάνει. Η Helga  δεν ήταν κοντά του, βρισκόταν στη μαμά της ,αλλιώς θα τον ηρεμούσε.Δεν ήξερε τι να κάνει.Τηλεφώνησε στην αστυνομία και δεν γνώριζε τι να τους πει από τη σύγχυση του.Έπαιρνε ξανά τηλέφωνο και τους ζητούσε εξωφρενικά πράγματα.Να τρέξουν και στις δύο σχολές να βρουν το φύλακα να του ζητήσουν να βρει το μάθημα της τελευταίας ώρας και τον καθηγητή.Να βρει διευθύνσεις φοιτητών.Δεν ήξερε τι να κάνει είχε πολύ   αγωνία,ώσπου έφτασαν τα μεσάνυχτα,ο Δημήτρης και η Άννα και τότε ποιός είδε το Θεό και δεν φοβήθηκε.Αναστάτωσε τον κόσμο με τις φωνές του. Ο Άλαν δεν ξύπνησε.Κοιμόταν ήσυχα.Αλλά και αν ξυπνούσε δεν ήταν δυνατόν η Άννα να κάνει μάθημα μουσικής στον Άλαν.Δεν πειράζει Άλαν ,άλλη φορά να είσαι πιο προσεκτικός στην παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου