Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

"Ουδέν κακόν αμιγές καλού"
Στις 11,12,14 Ιουλίου συνέβησαν στη Γαλλία σπουδαία γεγονότα,που οδήγησαν στη Γαλλική Επανάσταση του 1789 κατά τους ιστορικούς ερευνητές. Οι  αναταραχές εξελίχθηκαν με την απόλυση του Υπουργού Οικονομικών   Νεκέρ στις 11 Ιουλίου.Στις 12 Ιουλίου βγήκαν στους δρόμους διαδηλωτές,οι οπαδοί του Νεκέρ.Στις 14 Ιουλίου άρχισε η Γαλλική Επανάσταση με αφορμή την κατάληψη του φρουρίου της Βαστίλης.Το Φρούριο της Βαστίλης χτίστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του εκατονταετούς πολέμου,που διεξήχθη  ανάμεσα στη Γαλλία και την Αγγλία. Ο πόλεμος αυτός έχει μεγάλη ιστορική σημασία,γιατί κατά τη διάρκεια του,ανακαλύφθηκαν και εφαρμόστηκαν καινούριες στρατιωτικές τακτικές  και εφευρέθηκαν καινούρια όπλα.Το φρούριο καταλήφθηκε από τον επαναστατημένο Γαλλικό λαό στις 14 Ιουλίου. Έτσι ξεκίνησε η  Γαλλική Επανάσταση,η οποία ήταν μία ταξική επανάσταση μεταξύ αστών και πλουσίων ευγενών.
Όλες οι κοινωνικοπολιτικές μεταβολές,που συνέβησαν από κει και πέρα,όπως η   κατάλυση της μοναρχία και η εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.
Όλες οι μετατροπές συνέβησαν  μετά   την πολιτική ανικανότητα  που έδειξε ο Νεκέρ, ο οποίος,ναι μεν ήταν ικανότατος τραπεζίτης και καλός διαχειριστής,όμως ως υπουργός οικονομικών δεν είχε επαρκείς γνώσεις,όπως και οι προκάτοχοι του υπουργοί οικονομικών.Οι λογοτεχνικοί,οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι  στο Παρίσι,οι οποίοι προσέβλεπαν στο πρόσωπο του δέχτηκαν τον Νεκέρ ως σωτήρα,ο οποίος θα έσωζε τη χώρα από την οικονομική κατάρρευση,στην οποία είχε φθάσει σχεδόν από τους προκατόχους.Ο Νεκέρ ήταν γνωστός στους κύκλους αυτούς ως ένας ισχυρός τραπεζικός,ο οποίος με τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του  έγινε πολύ πλούσιος. Ήλπιζαν στο Νεκέρ,αλλά φευ! Ο Νεκέρ παύθηκε από υπουργός οικονομικών μία πρώτη φορά,όταν δημοσίευσε την Απολογία του στο βασιλιά,όπου κατηγορούσε τους υπεύθυνους για την οικονομική κρίση στη χώρα του. Αργότερα ανέλαβε και πάλι το υπουργείο οικονομικών,αλλά δεν κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα και η χώρα του κινδύνευσε να χρεοκοπήσει.
Ανέλαβε το υπουργείο οικονομικών και μία τρίτη φορά,αλλά και αυτή τη φορά απέτυχε.Ήταν η τρίτη φορά και η τελευταία. Μετά άρχισε η Γαλλική Επανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου