Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα
Ταραγμένος ο Ερρίκος πήρε τη συγκοινωνία και τρέχοντας πήγε στο σπίτι.Προσπάθησε να ανοίξει με τα κλειδιά του την πόρτα της εισόδου μα δεν τα κατάφερε.Τα χέρια του έτρεμαν από την ταραχή.
Χτύπησε το κουδούνι και μπαίνοντας βιαστικά,,παραμέρισε  τη Νίνα,που άνοιξε την πόρτα.Ο Ερρίκος έτρεξε στο μπάνιο.Η Νίνα τον ακολούθησε.Έξω από την κλειστή πόρτα του μπάνιου η Νίνα ρώτησε.
-Τι πάθατε,κύριε?
-Νίνα θα σου πω μόλις  βγω από το μπάνιο..Πήγαινε αμέσως στο γραφείο μου και βρες το βιβλίο με τα ιατρικά του Πύρρου.
-Το πέταξα στα σκουπίδια,κύριε.
-Το πέταξες? Τι να σου πω τώρα.Γιατί το πέταξες?
-Το εξώφυλλο ήταν γεμάτο μουτζούρες,κύριε.Δε θυμάσε τι είπες στον πατέρα Ιωακείμ,όταν ρώτησε ποιός έγραψε αυτό το βιβλίο?
-Ναι,Νίνα,θυμάμαι, είπα ο Φύρρος, γιατί είχε μουτζούρα,μία κάθετη γραμμή με στυλό, πάνω στο αρχικό γράμμα  Πί στο όνομα του και νόμισα πως ήταν Φί.
-Νίνα,  η κίνηση σου αυτή δεν ήταν σωστή και  να μην το κάνεις ξανά άλλη φορά.Η μουτζούρα στο εξώφυλλο δεν ήταν και τόσο σημαντική,όσο ήταν τα γραφόμενα στο περιεχόμενο του βιβλίου.
-Ήταν πολλές  μουτζούρες,κύριε.
-Έστω και αν ήταν πολλές. Δεν τα πετάμε έτσι εύκολα τα παλιά βιβλία.Είναι πιο σημαντικά,γιατί οι παλιοί συγγραφείς τους είναι πιο κοντά στο παρελθόν,που στο βιβλίο αναφέρεται.
-Δεν είναι ιστορικό βιβλίο,κύριε.Είναι βιβλίο ιατρικό και η ιατρική είναι η επιστήμη που εξελίσσεται.Τα σύγχρονα βιβλία γράφουν τα νεότερα ιατρικά δεδομένα.
-Όλες οι επιστήμες εξελίσονται,Νίνα.Με εκπλήττεις,Νίνα, πού άκουσες εσύ για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.
-Κύριε,μου το είπε ο άνδρας μου.Συναντά στη στάση πολλές φορές το Δόκτορα Jorgen και μέχρι να έλθει το λεωφορείο συζητούν διάφορα θέματα.
Μέσα σε όλα τα θέματα που συζητούν είπε ο δόκτορ  στον Τόμας και αυτό.
-Πολύ  ωραία,ο δόκτορ Jorgen και ο άνδρας σου,καταπιάνονται πρωϊ-πρωϊ με φιλοσοφικές συζητήσεις.
-Αφού τους αρέσει,κύριε,δε μας πέφτει λόγος.
-Αυτό να μου πεις.
-Θα μου πείς,κύριε,τι έπαθες?
-Νίνα,πήγαινε στη κουζίνα και όταν τελειώσω το μπάνιο μου θα σου πω.
  • Ο Ερρίκος βγήκε από το μπάνιο και βιαστικός πήγε στο γραφείο του.Άρχισε να ψάχνει στα ράφια της βιβλιοθήκης του  με τα παλιά βιβλία,ώσπου βρήκε το ιατρικό εγκόλπιο του  Πύρρου.Η Νίνα έκανε λάθος,είπε,ευτυχώς.Βγήκε από το γραφείο του και έτρεξε στη κουζίνα να  το πει στη Νίνα.Τη βρήκε να συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον Τόμας. Άκουσε που έλεγε τα λαχανικά,που ήθελε να της αγοράσει. Έκανε νεύμα στη Νίνα και επέστρεψε στο γραφείο του.  Με αρκετή ανησυχία άρχισε να ξεφυλλίζει το παλιό ιατρικό βιβλίο.Βρήκε τη λέξη Αποπληξία.Διάβασε το λήμμα στα γρήγορα."Προέρχεται αύτη από  την συμπλοκή των ορρωδών υγρών εις τον εγκέφαλον του ανθρώπου". Ευτυχώς,είπε,ο Ερρίκος,η αποβολή  βοήθησε τη Gianna να μη πάθει αποπληξία.Τόσα σημαντικά πράγματα  άκουσε σήμερα,που δεν είχαν σχέση με τη καθεαυτη εργασία της.Η περιέργεια της να μάθει αυτό και τούτο την παρακίνησε.Και ευτυχώς. Δεν είναι όμως αυτό που ζητώ.Στο αλφάβητο το βήτα προηγείται από το πί.Άλλη λέξη ψάχνω.Να τη .Να δω τι γράφει."Απόβαλσις λέγεται,όταν μία έγγυος γυνή αποβάλληται το έμβρυον πριν του διωρισμένου καιρού της.Τα αίτια της απόβαλσης είναι η πληθώρα του αίματος,η μεγάλη αδυναμία,ο ερεθισμός,ο δεινός βήχας,τα χτυπήματα και πεσίματα και τα πάθη της ψυχής.Λέγει ο γέρων Ιπποκράτης: Aν ίσως συμβαίνει τανισμός εις την έγγυον  γυναίκα,αφεύκτως αποβάλλεται το βρέφος".Επομένως δε φταίω εγώ.Πού να γνωρίζω,ότι ήταν έγγυος. Δε θα της απαντούσα στις ερωτήσεις της. Θα της έλεγα,μη νιάζεσαι,κορίτσι μου εσύ,εγώ θα τα φροντίσω όλα.Πιθανόν στο ταξίδι θα κουράστηκε.Είναι και πολύ αδύνατη.Ήταν χλωμή,όταν ήρθε στο γραφείο μου.Αν γνώριζα την κατάσταση της δεν θα την καλούσα να έρθει να τακτοποιήσει το θέμα της με τα ένσημα και την εγγραφή της στον ασφαλιστκό φορέα που θα την προστατεύσει.Αργότερα θα έβρισκε  τον καιρό  να ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά.Όμως δε γνώριζα,μονολογούσε ο Ερρίκος,φανερά λυπημένος για τα γεγονότα που συνέβησαν τη σημερινή μέρα.Έκλεισε το παλιό βιβλίο και άναψε τσιγάρο.Από την ανοιχτή πόρτα του γραφείου του άκουσε τη Νίνα να φωνάζει.- Κύριε,επιτέλους,θα μου πεις τι συμβαίνει?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου