Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Οι Ολυμπιακοί αγώνες.
Η έναρξη τους ανάγεται στα αρχαία χρόνια.
Η πρώτη Ολυμπιάδα του 776 στους αρχαίους χρόνους θεωρείται η αφετηρία της Ιστορικής Ελλάδας.Τότε που  οι νέοι από  την Ελλάδα και τον υπόλοιπο γνωστό τότε κόσμο,συναθροίζονταν   στην Ολυμπία  για να επιδοθούν σε αθλητικούς αγώνες.Να αγωνιστούν στην Ολυμπία, στο ιερό,το πιο δοξασμένο ιερό, το αφιερωμένο στο Θεό Δία,στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν αναρτημένο το χρυσοελεφάντινο άγαλμα του Δία,έργο φιλοτεχνημένο από τον σπουδαιότερο καλλιτέχνη της κλασσικής εποχής,τον Φειδία,το οποίο θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα της αρχαίας εποχής.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες διεξήγοντο στην Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια.Ερχόταν εδώ οι Έλληνες νέοι από όλη την Ελλάδα για να κερδίσουν τον "κότινο",και βεβαίως οι θεατές που παρατηρούσαν τους αγώνες και τους αγωνιστές.
Ο "κότινος" ήταν το έπαθλο στους νικητές. Ήταν ένα στεφάνι καμωμένο από κλαδιά αγριελιάς, ελιάς,που δεν ήταν καλλιεργημένη.
Τα πρώτα χρόνια ερχόταν στην Ολυμπία οι κάτοικοι της Πελοποννήσου μόνον.
Από τις αρχές όμως του έκτου  αιώνα και μετά συμμετείχαν και άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας και η Ιωνία,όπως ακόμη και οι αποικίες της Κάτω Ιταλίας.
Όσο διαρκούσαν οι αγώνες,σε όλο τον ελληνικό κόσμο,επικρατούσε πανελλήνια ειρήνη,ιερή εκεχειρία,όπως ονομάζεται,που σκοπό είχε την προστασία των αθλητών  και των θεατών για να μπορούν χωρίς κίνδυνο  να φθάσουν στον τόπο της γιορτής στην Ολυμπία και να επιστρέψουν γεροί στη πατρίδα τους.Με τις γιορτές των Ολυμπιακών αγώνων,τα Ολύμπια και όχι μόνον,γιατί υπήρχαν και άλλες γιορτές στην αρχαία Ελλάδα.
Τα Πύθια στους Δελφούς προς τιμήν του Θεού Απόλλωνα.
Τα Νέμεα στη Νεμέα προς τιμήν του Θεού Δία,του πατέρα Θεών και ανθρώπων.
Τα Ίσθμια στην Παλαιά Κόρινθο προς τιμή του Θεού της θάλασσας Ποσειδώνα.Στα Ίσθμια ο Σόλων ο Άρχων των Αθηνών θέσπισε  ως έπαθλο,εκατό δραχμές σε κάθε  νικητή από την Αθήνα.
Σε όλες αυτές τις γιορτές με αθλητικούς αγώνες δινόταν  η ευκαιρία στους νέους να καλλιεργήσουν   το θεσμό της φιλοξενίας και τα ιδανικά τους,όπως Humanismus Ανθρωπισμό-Ειρήνη-Ελευθερία- Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου