Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν αδέλφια γεννημένα στην Θεσσαλονίκη.Τα κοσμικά ονόματα τους ήταν Κωνσταντίνος και Μιχαήλ.Ο Πατέρας τους ονομαζόταν Λέων και ήταν ανώτατος αξιωματικός στο στρατό της Θεσσαλονίκης.Ήταν δρουγγάριος= χιλίαρχος.Είχε επτά παιδιά με τον Κωνσταντίνο να είναι ο τελευταίος.Τα παιδιά του Κωνσταντίνος και Μιχαήλ έτυχαν καλής μόρφωσης,είχαν αποκτήσει πείρα  στη διοίκηση,γνώριζαν τι συμβαίνει στην κοινωνία και ζούσαν την ένταση της εσωτερικής πνευματικής ζωής.
Τα γεγονότα που αναστάτωναν το Βυζαντινό κρότος την εποχή εκείνη ήταν
 Η Εικονομαχία που είχε προηγηθεί έως το έτος 843.
Είχε επιτευχθεί η αντικατάσταση από την κοσμική εξουσία του Πατριάρχη Ιγνάτιου από τον Φώτιο.
Στα νότια του κράτους έκαναν την εμφάνιση τους οι Άραβες.
Η κατάληψη από αυτούς σημαντικών επαρχιών της αυτοκρατορίας,όπως η Αίγυπτος,η Παλαιστίνη,η Συρία και η Μεσοποταμία.
Στη Κριμαία έκαναν την εμφάνιση τους οι Χάζαροι
Ενώ η αυτοκρατορία συγκλονιζόταν από τα τόσα προβλήματα επεχείρησαν την ιεραποστολή στους Σλάβους και τότε ήταν η κατάλληλη ευκαιρία.
Αν δε το επιχειρούσαν 10 χρόνια αργότερα ο Βρατισλάβ θα ανατρεπόταν από τον ανηψιό του τον Σβατοπλούκ,ο οποίος δεν ήθελε καμία σχέση με τους Βυζαντινούς.Η ευκαιρία να Ευαγγελισθούν οι Σλάβοι θα χανόταν.
Συνεπώς ποτέ τα εσωτερικά προβλήματα δεν χρειάζεται να μας απορροφούν πλήρως,ώστε να  απασχολούμαστε μόνο με αυτά.
Να έχουμε πάντοτε οικουμενική συνήδειση και να γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση των εξωτερικών προβλημάτων επηρεάζει θετικά και την αντιμετώπιση των εσωτερικών προβλημάτων

Ευγένιος Βούλγαρης 1716 Κέρκυρα-1806 Πετρούπολη
Έλληνας κληρικός,παιδαγωγός,μεταφραστής του Βολταίρου και διαπρεπής στοχαστής του Νεοελληνικού διαφωτισμού, Οι φιλελεύθερες ιδέες του προετοίμασαν το έδαφος για τον ελληνικό διαφωτισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου