Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  κι ευτυχισμένα σε όλες και όλους που γιορτάζουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή και

 είναι τόσοι πολλοί που φέρουν το όνομα των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η αγία Ελένη ήταν η σύζυγος του Κωνστάντιου Α' του Χλωρού και μητέρα του Κωνσταντίνου,του επονομαζόμενου Μέγα,με τον οποίον εορτάζει την ίδια ημέρα.Το πλήρες όνομα της ήταν Φλαβία Ιουλία Ελένη.Είναι γνωστή και ως Αγία Ελένη  Αυγούστα και Ελένη της Κωνσταντινουπόλεως.

Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στην πόλη Δρέπανο ή Δρεπάνι της Βιθυνίας.Είναι η σημερινή πόλη Γιάλοβα,η οποία είναι η ιστορική αρχαία ελληνική πόλις η Ελενόπολη,την οποίαν ονόμασε  ο Μέγας  Κωνσταντίνος προς τιμήν της μητέρας του Ελένης και η οποία βρίσκεται στην Νοτιοανατολική ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά.

Η Γιάλοβα είναι μία διάσημη πόλη γνωστή για τα θειούχα λουτρά της. Η λέξη αποτελεί  συνδυασμό της ελληνικής λέξης "αιγαλός ή αιγιαλός"και της τουρκικής κατάληξης "οβα"= ελεύθερος,καθαρός.Επομένως εννοεί την καθαρή, ομαλή ακτή.

Στη περιοχή της Αρχαίας Ελληνικής πόλης,της Ελενόπολης,υπήρχε ένας οικισμός που ονομαζόταν "Πυθία"και ήταν γνωστός από την Αργοναυτική εκστρατεία.Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού θεωρούσαν προστάτη τους τον ήρωα Ηρακλή,του οποίου διατηρούσαν το  ιερό που υπήρχε προς τιμήν του.Αργότερα οι Αρχαίοι Βυζαντινοί στην ίδια τοποθεσία εγκατεστησαν λουτρά-θέρμες και ιερά προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα Θεού της ιατρικής του Ασκληπιού, 

Κατά τους χριστιανικούς χρόνους,όταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου,η Ελένη,επέστρεφε από τα Ιεροσόλυμα διέταξε να κατεδαφίσουν όλα τα ειδωλολατρικά οικοδομήματα και να τα αντικαταστήσουν με θολωτές θέρμες,τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.Ο Μέγας Κωνσταντίνος ονόμασε τον οικισμό αυτό Ελενούπολη προς τιμήν της μητέρας του,όπου έκτισε και ναό αφιερωμένο στο όνομα της.

Στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού( 482-565)μ.Χ.Την Ελενούπολη επισκέφθηκε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα,την οποίαν μετονόμασε σε Σωτηρούπολη.

Ο λιμένας της σημερινής Γιάλοβας είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς λιμένας της θάλασσας του Μαρμαρά και κάθε χρόνο ένας αρκετά  μεγάλος αριθμός ελληνικών  φορτηγών πλοίων προσεγγίζουν εκεί.

XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου