Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

" Επιχωρίαζε σηκοίς μαρτύρων,όπου σώματος και ψυχής ωφέλεια".Να επισκέπτεσαι λέγει τους ναούς των μαρτύρων,όπου θα βρεις την υγεία του σώματος και την ωφέλεια της ψυχής.(Χρυσοστόμου υπόμνημα εις Ματθαίου Λόγον λζ'7).

Σε άλλη ομιλία προτρέπει τους χριστιανούς να πηγαίνουν " εις ευκτηρίους οίκους και προς τας των αγίων μαρτύρων θήκας" Να προσερχόμεθα στους οίκους της προσευχής και στις θήκες των αγίων λειψάνων,ώστε αφού λάβωμεν την ευλογίαν των,να καταστήσωμεν τους εαυτούς μας ακατάβλητους εις τας παγίδας του διαβόλου".

Ιωάννης ο Χρυσόστομος ( 347 Αντιόχεια Συρίας -407  Πόντος Μ.Ασίας)

Ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας- Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.


Τα λείψανα των αγίων τα τιμά και ο ίδιος ο Θεός και τα εμποτίζει με την άκτιστη θεία χάρη Του.Γι αυτό και η ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδει τιμές  και τα θέτει κάτω από το θυσιαστήριο μιμούμενη το ουράνιο,το αχειροποίητο θυσιαστήριο, (Αποκάλυψη στ.9).

Η συνάθροιση των πιστών στους Ιερούς Ναούς για να προσευχηθούν και να τιμήσουν το άγιο σώμα, είναι ένα θρησκευτικό  έθιμο που μεταδόθηκε στην σύγχρονη εποχή, χωρίς αμφιβολία.Δεν υπάρχει μαρτυρία,η οποία να μας δίδει διαφορετικές πληροφορίες.Η τιμή των αγίων λειψάνων ήταν γενικά αποδεκτή.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου