Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Σήμερα Κυριακή 3 Μαϊου 2015 οι Εκκλησίες η Ανατολική και η Δυτική εορτάζουν και τιμούν ένα νεαρό ζεύγος συζύγων πιστών και ευσεβών χριστιανών,οι οποίοι αγίασαν.

Ο  Τιμόθεος και η  Μαύρα.

Ένα αγαπημένο ζευγάρι,ένα νεαρό ανδρόγυνο,οι οποίοι λίγες μόλις ημέρες,μόλις 20 ημέρες  μετά τον γάμο τους και ενώ με τους γονείς και τους άλλους συγγενείς ζούσαν στιγμές ευτυχίας στη κωμόπολη  Πανοπέα στη Θηβαϊδα της Αιγύπτου,το δεύτερο ήμισυ του 3ου μ.Χ αιώνα,όταν Αυτοκράτορας Ρώμης ήταν ο Διοκλητιανός (284-305) μ.Χ.

Κάποιος κακός άνθρωπος,ένας προδότης κατέδωσε στον ειδωλολάτρη ηγεμόνα της Θηβαϊδας,τον Αρριανό,ότι ο Τιμόθεος φύλασσε στο σπίτι του ιερά βιβλία και αναγνώσματα. 

Ο Τιμόθεος ήταν φλογερός κήρυκας και αναγνώστης του Ευαγγελίου.

Ο Αρριανός ζήτησε από τον Τιμόθεο να του παραδώσει τα χριστιανικά βιβλία που διαβάζει για να τα κάψει.

Έπειτα τον διέταξε να θυσιάσει στα είδωλα.

Ο Τιμόθεος παρέμεινε σταθερός στη πίστη του στον Θεό και με θάρρος απάντησε στον ειδωλολάτρη  ηγεμόνα,ότι τα βιβλία είναι πολύτιμα,όπως πολύτιμα είναι και τα παιδιά.Και όπως ένας πατέρας δεν παραδίδει τα παιδιά του,το ίδιο και αυτός δεν παραδίδει τα βιβλία του.

Ο Αρριανός εξοργίστηκε τόσο πολύ που υπέβαλε τον Τιμόθεο σε φρικτά βασανιστήρια.Ο Τιμόθεος όμως παρέμενε σταθερός στην πίστη του.

Ο Αρριανός τότε διέταξε να τον φυλακίσουν και διέταξε να φέρουν στη φυλακή και την γυναίκα του την ενάρετη και ευσεβή Μαύρα,η οποία παρέμεινε κοντά στο σύζυγο της εμψυχώνοντας τον. 

Προσευχόταν γι αυτόν και ομολογούσε με θάρρος στον ειδωλολάτρη ηγεμόνα τη χριστιανική της πίστη.

Ο Αρριανός εξοργισμένος και με την Μαύρα διέταξε να της ξυρίσουν το κεφάλι,ήταν ένδειξη εξευτελισμού,και να την υποβάλλουν σε φριχτά βασανιστήρια.

Το νεαρό ζεύγος των χριστιανών από όλες αυτές τις σωματικές τιμωρίες έβγαινε αλώβητο,γερό.

Σαν καμία κακή δύναμη να μην μπορεί να τους κάνει κακό.

Θυμωμένος ο Αρριανός διέταξε να τους σταυρώσουν τον έναν απέναντι στον άλλον.

Εννέα ημέρες έμειναν πάνω στο σταυρό χωρίς νερό και φαγητό μέχρι που άρχισαν να βλέπουν οράματα,ποταμούς να τρέχουν μέλι και γάλα.

Την δέκατη ημέρα παρέδωσαν το πνεύμα τους, με την ψυχή τους πλημμυρισμένη από ευτυχία που πέθαιναν με τον ίδιο τρόπο που πέθανε και ο Ιησούς.

 Ο  Τιμόθεος και η Μαύρα αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα συζυγικής αγάπης που έλαβαν την αγιότητα και μαρτύρησαν  για την πίστη τους τη Χριστιανική,στην οποίαν παρέμειναν σταθεροί παρά τα φοβερά βασανιστήρια που υπέστησαν.

Είναι οι άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα.

 













































                                                                         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου