Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ινσκεντερούμ είναι η σημερινή Αλεξανδρέτα,η μικρή Αλεξάνδρεια,που βρίσκεται στο μυχό του Ισσικού κόλπου,από το όνομα Ισσός,που είναι η αρχαιοτάτη ονομασία της Αλεξανδρέτας απέναντι από το ακρότατο σημείο της Κύπρου,όπου το 333 π.Χ διεξήχθη η μάχη της Ισσού μεταξύ  των Ελλήνων με αρχηγό τον  βασιλέα  Αλέξανδρο  της Μακεδονίας και των Περσών με το βασιλέα τους Δαρείο.

Στα Νότια της Ισσού υπήρχε μία στενή παραλιακή πεδιάδα,η οποία παρουσίαζε σπουδαία στρατηγικά πλεονεκτήματα για τον Αλέξανδρο.

Εκεί προς τα νότια βρίσκονταν και οι πύλες της Κιλικίας και της Συρίας .Οι πύλες δηλαδή που οδηγούσαν στην Συρία και στην Κιλικία τις οποίες,αν οι Πέρσες προχωρούσαν για να τις καταλάβουν η κατάσταση θα ήταν πολύ κρίσιμη,γιατί δε θα ήταν δυνατό το πέρασμα των στρατευμάτων του Αλέξανδρου και η πολεμική επιχείρηση  θα είχε τελειώσει πριν ακόμα αρχίσει.

Ο Αλέξανδρος είχε πλήρη συνείδηση και των κινδύνων και των πλεονεκτημάτων και μόλις βεβαιώθηκε ότι ήταν αληθινές οι πληροφορίες για τη θέση του εχθρού συγκάλεσε αμέσως σε πολεμικό  συμβούλιο τους στρατηγούς  και τους ηγεμόνες των συμμάχων και τους εμψύχωνε προβάλλοντας τα ευνοϊκά σημεία της όλης κατάστασης.

Ανάμεσα στα όσα  έλεγε τους είπε πως ο αγώνας θα είναι  αγώνας νικητών προς ηττημένους"και ότι ο Θεός υπέρ σφών στρατηγεί άμυνον",αφού έβαλε στο νου του Δαρείου "καθείρξαι την δύναμην εκ της ευρυχωρίας εις τα στενόπορα" σε χώρο <<ξύμμετρον>>,για την ανάδειξη του δικού του στρατού,που αντίθετα,θα καθιστούσε άχρηστο κατά τη μάχη,το πλήθος των Περσών.

Τόνισε την πολεμική αξία και την υπεροχή των Μακεδόνων και των συμμάχων τους απέναντι στους αντιπάλους.

Εγκωμίασε τις ανδραγαθίες του καθενός από τους παρόντες στα συμβούλια και υπενθύμισε ακόμα και τα κατορθώματα των Μυρίων του Ξενοφώντος.

Προκάλεσε με αυτό τον τρόπο,τον ενθουσιασμό των αξιωματικών του,που ζήτησαν οι ίδιοι να τους οδηγήσει εναντίον του εχθρού.

 Η κατάληψη των Πυλών αυτών,που οδηγούσαν προς την Κιλικία και την Συρία,ήταν ανάγκη να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.Ο χρόνος τις ώρες εκείνες  είχε εξαιρετικά αποφασιστική σημασία για την εξέλιξη της όλης κατάστασης.

Ο Αλέξανδρος με το στρατό του βρισκόταν  σε απόσταση 12 χιλιόμετρα  προς τα νότια.Διέταξε τότε τμήμα ιππέων και τοξοτών να ανιχνεύσει το δρόμο  που θα ακολουθούσαν και ακόμα τους διέταξε να δειπνήσουν.

Αμέσως μετά το δείπνο ξεκίνησε με όλο το στρατό του για να καταλάβει τη νότια είσοδο της πεδιάδας της Ισσού.

Μετά από τη νυχτερινή αυτή πορεία ολίγων ωρών έφτασε σε αυτή τη θέση,περίπου τα μεσάνυχτα,όπου και σταμάτησε για να αναπτυχθεί η στρατιά κατά την υπόλοιπη νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου