Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Δεν το γνωρίζαμε αλλά να που υπάρχει άγιος με το όνομα Αρχέλαος.Είναι ο άγιος Αρχέλαος,που εορτάζει σήμερα μαζί με τους 152 άνδρες της συνοδείας του.
Αρχέλαος ήταν και  ο πολύ γνωστός και πολύ καλός γελοιογράφος (1921-1998).
Το όνομα είναι αρχαιότατο.Το βρίσκουμε στη Μυθολογία,.ενα από τα παιδιά  του μυθολογικού ήρωα Ηρακλή ονομαζόταν Αρχέλαος.Το όνομα Αρχέλαος συναντάμε και στην ιστορία.Βρίσκουμε πολλούς βασιλιάδες που έχουν αυτό  το όνομα..
Εμείς θα σταθούμε σε έναν τον Αρχέλαο  Α'.τον βασιλιά της Μακεδονίας,ο οποίος θεωρείται ως "ευεργέτης του λαού"προσωνυμία που έδωσαν οι Αθηναίοι στον Αρχέλαο και στα παιδιά του από ευγνωμοσύνη. Ο Αρχέλαος το έτος 413 προ Χριστού ανέβηκε στο θρόνο της Μακεδονίας διαδεχόμενος τον πατέρα του τον Περδίκκα  Β',που ήταν διάδοχος του Αλεξάνδρου.Ο μεν  Περδίκκας κατόρθωσε να κατευθύνει τη χώρα του με πολλή επιδεξιότητα μέσα από τους σκοπέλους του Αρχιδάμειου πολέμου,ο δε γιος του ο Αρχέλαος Α',που βασίλεψε από το 413 π.Χ. μέχρι το 399 π.Χ.πέτυχε να προβάλλει,για πρώτη φορά,την Μακεδονία σαν ένα αποφασιστικό πολιτικό παράγοντα. Ο Θουκυδίδης είπε χαρακτηριστικά ότι ο Αρχέλαος  πρόσφερε για την εσωτερική συγκρότηση του βασιλείου της Μακεδονίας και για την οργάνωση του στρατού  πολύ περισσότερα από ό,τι προσέφεραν όλοι μαζί οι οκτώ προκάτοχοι του. Εκείνη την εποχή η Αθήνα βρισκόταν σε κακή κατάσταση  λόγω της καταστροφής του στόλου της κατά την εκστρατεία στη Σικελία.Είχαν ανάγκη οι Αθηναίοι από ξυλεία για να επισκευάσουν και να κατασκευάσουν νέα πλοία.Ο Αρχέλαος γενναιόδωρος καθώς ήταν φρόντισε αμέσως να εφοδιάσει τους Αθηναίους με ξυλεία.Έτσι κατόρθωσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων-κρατών.Ο Αρχέλαος, στη συνέχεια, επανασύνδεσε και τοποθέτησε σε νέες  βάσεις τις σχέσεις του βασιλείου του με τους ηγεμόνες της Άνω Μακεδονίας.Στα επόμενα χρόνια αναμείχθηκε με μεγάλη δραστηριότητα στις υποθέσεις της Θεσσαλίας το 400 π.Χ. και  κατά κάποιο τρόπο παρουσιάστηκε σαν πρόδρομος του Φιλίππου Β'
Ο Αρχέλαος ανέπτυξε τη Μακεδονία και αύξησε κατά  πολύ την ευημερία της χώρας του με μια σειρά από σπουδαία οικονομικά και πολιτικά μέτρα.Βελτίωσε  το οδικό δίκτυο με τις στρατιωτικές οδούς που κατασκεύασε και φρόντισε για τον καλύτερο εξοπλισμό  του στρατού και οχύρωσε επίκαιρες θέσεις.Ο Αρχέλαος στην προσπάθεια του να οδηγήσει τη χώρα του στον ελληνικό πολιτισμό,κάλεσε στην αυλή του,στη νέα πρωτεύουσα του κράτους,την Πέλλα,(η παλαιά πρωτεύουσα ήταν οι Αιγές),
σπουδαίους καλλιτέχνες και  κορυφαίους ποιητές της εποχής,όπως  ο ζωγράφος Ζεύξης,που διακόσμησε το βασιλικό .ανάκτορο,ο ποιητής Τιμόθεος,ο Ευριπίδης και άλλοι. Ήταν μεγάλη η  φήμη του Αρχέλαου ως  προστάτη των Μουσών.Ο Ευριπίδης έγραψε στην Πέλλα τις "Βάκχες" και ύμνησε τον μεγάλο ευεργέτη με το έργο του "Αρχέλαος",στο οποίο παρουσιάζεται η πατρογονική ιστορία των Μακεδόνων.
Ο Αρχέλαος είχε ένα άτυχο τέλος,δυστυχώς,το έτος 399 π.Χ. όταν δολοφονήθηκε, σε κυνήγι που είχε λάβει μέρος,στη διάρκεια του οποίου ένας βασιλόπαις  με το όνομα  Κρατερός τον σκότωσε γιατί  ο Αρχέλαος αθέτησε  την υπόσχεση που έδωσε στο νέο,που αγαπούσε την κόρη του,τον απέρριψε να  γίνει γαμβρός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου