Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Η σημερινή Τετάρτη,αγαπημένοι μου αναγνώστες,είναι η τρίτη ημέρα της εβδομάδας,που ονομάζεται Τυρινή. Γιορτάζει σήμερα ο Όσιος Λέων Πάπας  Ρώμης.Είναι άγιος της εκκλησίας  μας,η οποία  τον τιμά κάθε χρόνο στις 18 Φεβρουαρίου,ως πρόμαχο και υπερασπιστή της ορθόδοξης πίστης.
Γεννήθηκε στη Ρώμη  στα τέλη του σημαντικού 4ου μετά Χριστόν αιώνα.Πριν ανέβει στον παπικό θρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου 440,στα πρώτα χρόνια της ιερατικής σταδιοδρομίας του, διετέλεσε Διάκονος στους Πάπες Κάλλιστο και Σήξτο.Έζησε στα χρόνια του Μαρκιανού και της Πουλχερίας.
Είχε μεγάλη θεολογική κατάρτηση και διακρινόταν για το ήθος στον χαρακτήρα  και για την απλότητα στο βίο του.Υπήρξε ένας από τους  περισσότερο απολυταρχικούς πάπες και πεισματικά υποστήριζε τα παπικά πρωτεία.
Την αγιοκατάταξη του οφείλει στην επιστολή που έστειλε στην Δ' Οικουμενική Σύνοδο.Με την επιστολή αυτή καταφερόταν εναντίον των Μονοφυσιτών,των οπαδών,που υποστήριζαν τη μία φύση του Χριστού και δεν πίστευαν ότι ο Χριστός ήταν τέλειος Θεός και τέλειος  άνθρωπος.Η επιστολή του αυτή,εναντίον των Μονοφυσιτών,έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πατέρες,που παρευρίσκοντο στη σύνοδο.
Στην επιστολή του αυτή καθόριζε, με πλήρη ακρίβεια και σύμφωνα με την αποστολική παράδοση, τις δύο φύσεις του Χριστού και βοήθησε τα μέγιστα να διεξαχθούν οι συζητήσεις  και να συγγραφούν τα συμπεράσματα  της Δ' Οικουμενικής Συνόδου. Αυτή την επιστολή του την έστειλε στον Πάπα Κωνσταντινουπόλεως Φλαβιανό,τρία χρόνια πριν τη σύνοδο και αναγνώστηκε κατά τη σύνοδο.
 Η επιστολή ονομάστηκε "τόμος" και γράφτηκε στην θεολογική ιστορία με την ονομασία "Τόμος του Λέοντα".Αποτελείται από 168 σειρές .
Όλες οι επιστολές  του έχουν σωθεί και είναι γραμμένες με φτερό χήνας που άρχισε να χτησιμοποιείται από τον 4ο μετά Χριστόν αιώνα.Οι επιστολές ίναι γραμμένες σε φύλλα από χαρτί,που ονομάζεται  περγαμηνή και  είναι περισσότερο ανθεκτική από τον πάπυρο,που καταστρέφεται εύκολα.Τα φύλλα της επιστολής  γραμμένα στην περγαμηνή διπλώνονται και όλα δένονται σε Τόμο.Από εκεί προέρχεται η ονομασία "Τόμος του Λέοντα". Ο Πάπας Λέων είναι πολυγραφότατος και γλαφυρότατος με γραφή που διαβάζεται ευχάριστα.Ο Πάπας Λέων έχει  θεωρηθεί άγιος και από την ορθόδοξη εκκλησία,η οποία τον τιμά στις 18 Φεβρουαρίου.Η εορτή είναι σταθερή.Κάθε χρόνο γιορτάζεται  την ίδια ημερομηνία.

Ο διατροφολόγος μας σήμερα Τετάρτη της τυρινής εβδομάδας,που είναι μία από τις Τετάρτες που δεν νηστεύουμε,γιατί από την ερχόμενη Δευτέρα,την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η μεγάλη νηστεία.Εμείς οι μεγάλοι νηστεύουμε,γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι δεν επιτρέπεται να νηστεύουν,που βρίσκονται στην ανάπτυξη τους.Ο διατροφολόγος μας συστήνη σήμερα να ετοιμάσουμε μια πίτα,μια τυρόπιτα,που είναι ένα καλό πρωϊνό γεύμα και μπορούν ελεύθερα να το γευτούν και τα παιδιά.
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να παρασκευάσουμε την Τυρόπιτα είναι το λεπτό φύλλο κρούστας,το τυρί φέτα,το γάλα,τα αυγά,το άσπρο πιπέρι, λάδι  Οι αναλογίες είναι κατά το δοκούν..
Στη γαβάθα θρυμματίζουμε το τυρί φέτα ή αν δεν θέλουμε να καταπονήσουμε και να λερώσουμε τα χέρια μας, την τρίβουμε στον τρίφτη από τις μεγάλες τρύπες. Προσθέτουμε στο τυρί τα αυγά,το γάλα,γιαούρτι,κρέμα γάλακτος,πιπέρι και λάδι.Αναδεύουμε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν και τα αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί όπου έχουμε στρώσει τα λεπτά φύλλα κρούστας.Στρώνουμε  τα  μισά φύλλα,ένα-ένα με λίγο λάδι ανάμεσα.Αδειάζουμε  τα υλικά στο ταψί και στρώνουμε επάνω τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα με λίγο λάδι ανάμεσα.Η ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ είναι έτοιμη.Πριν τη βάλουμε στο προθερμασμένο στους εκατόν ογδόντα βαθμούς να ψηθεί τριάντα λεπτά στον αέρα,στην χαμηλή θέση,βουτυρώνουμε το επάνω φύλλο και ρίχνουμε λίγο νερό.Είναι έτοιμη,όταν ροδοκοκκινίσει και την γευόμαστε με ένα ποτηράκι κρασί,που πίνουμε στην ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου