Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η Παρασκευή σήμερα, αγαπημένοι μου αναγνώστες,είναι η πέμπτη ημέρα της Τυρινής εβδομάδας.Η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Άγιο Αγάθωνα Πάπα Ρώμης. Ο Άγιος  Αγάθων ήταν Έλληνας γεννημένος στην Σικελία..Καταγόταν από οικογένεια εύπορη,που ήταν ευσεβής.Από μικρό παιδί διδάχτηκε από τους γονείς του τα χριστιανικά θεόπνευστα και οφέλημα βιβλία.Ανεχώρησε σε ένα μοναστήρι στο Παλέρμο της Σικελίας από όπου καταγόταν,όπου  εκάρη μοναχός και έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία του Θεού προσευχόμενος νυχθημερόν υπέρ του σύμπαντος κόσμου,ζώντας με αρετή,εντιμότητα και καλοσύνη τόσο πολύ,ώστε έλαβε το χάρισμα από το Θεό να γίνει θαυματουργός.
Εξελέγη Πάπας το 678 μ.Χ και είναι ο 79ος Πάπας της Ρώμης. Έλαβε  μέρος στην ΣΤ' Οικουμενική Σύνοδο στέλνοντας τρεις αντιπροσώπους,τον Θεόδωρο και τον Σέργιο, πρεσβυτέρους και τον διάκονο Ιωάννη.Η ΣΤ'Οικουμενική Σύνοδος συνεδρίασε το 680 στην Κωνσταντινούπολη,όπου οι Ιεράρχες καταδίκασαν την αίρεση των Μονοφυσιτών αυτών,που πίστευαν στη μία φύση του Χριστού.Οι αποφάσεις,που πήραν για το θέμα αυτό στηρίχθηκαν στη σοβαρότητα και στον έντονο τρόπο με τον οποίο ο Πάπας Αγάθων αντιμετώπισε το θέμα,γραπτώς.Στη Σύνοδο αυτή ο Πάπας Αγάθων αναθεμάτισε όλους όσοι στο παρελθόν έδειξαν Μονοφυσιτικό φρόνημα.Μεταξύ  αυτών και τον προκάτοχο του,τον Πάπα Ονούφριο Α',που είχε πέσει σε αίρεση. Ο Πάπας Αγάθων συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 265  Πάπες και ανάμεσα στους 15 με Ελληνική καταγωγή.Όλοι οι Πάπες ,όπως και ο Αγάθων διετέλεσαν διάδοχοι του Πέτρου.
Ο Άγιος Αγάθων Πάπας Ρώμης εκοιμήθη σε βαθύ γήρας το έτος 682 μ.Χ.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 20 Φεβρουαρίου και η Καθολική Εκκλησία στις 10 Ιανουαρίου.

Σήμερα Παρασκευή,τρεις ημέρες πριν την έναρξη της Μεγάλης Νηστείας,ο διατροφολόγος μας παρακαλεί σήμερα να γευματίσουμε με γεύμα που να παρέχει στον οργανισμό μας πρωτεϊνες και άμυλο.Μας προτείνει να μαγειρέψουμε Μακαρόνια με Κιμά.
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ.
Αυτό το γεύμα είναι εύκολο στην προετοιμασία του και οικονομικό στην αγορά των υλικών του,που είναι: Ένα πακέτο μακαρόνια,όποιο μέγεθος και όποιο είδος μας αρέσει.Συνήθως το ετοιμάζουμε με μακαρόνια Νο 5. Ένα κιλό κιμά,δύο ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα στον τρίφτη ή χοντροκομμένα στο μπλεντεράκι με ένα σκόρδο,άλλο ένα θα βάλουμε,όταν προσθέσουμε την ντομάτα,μαϊντανό,αλάτι,πιπέρι και τριμμένο σκληρό τυρί.Αν δεν μας αρέσει η μυρουδιά του σωταρισμένου σκόρδου,προσθέτουμε και τα δύο σκόρδα,όταν βάζουμε την ντομάτα.Δύο κουτιά ντομάτες κονκασέ ή 5-6 ντομάτες φρέσκες και βεβαίως την λιπαρή ουσία,λάδι ή βούτυρο.Αυτή είναι η πιο απλή παρασκευή του κιμά.Αν θέλουμε να τον εμπλουτίσουμε για να γίνει πιο νόστιμος,προσθέτουμε καρυκεύματα όσα θέλουμε,αν μας αρέσουν.Πρώτα -πρώτα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι,που έτσι αφίνει ωραίο άρωμα.Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε,αν δεν το τσιγαρίζαμε.Θα μπορούσαμε να το βράσουμε,έτσι ψιλοκομμένο, με λίγο νερό και όταν το πιεί,το απορροφήσει όλο,προσθέτουμε λάδι ή βούτυρο ή και τα δύο μαζί και το σωτάρουμε ελαφρά.Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά. Τον αναδεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και προσθέτουμε την ντομάτα,τα σκορδάκια,τον μαϊντανό,αλάτι-πιπέρι και αν τον προτιμούμε περισσότερο αρωματικό προσθέτουμε δύο φύλλα δάφνη,μερικά μπαχάρια ολόκληρα,ρίγανη,θυμάρι,λίγη κανέλα,λίγα γαρύφαλα και ένα κύβο λαχανικών.Σε μισή ώρα ο κιμάς είναι έτοιμος.Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό νερό,που έχουμε προσθέσει αλάτι και λίγο λάδι.Η ώρα βρασμού συνήθως είναι τα είκοσι λεπτά. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια στο σουρωτήρι,τα ξεπλένουμε με νερό να μην κολλήσουν,τα περιχύνουμε με λίγο λάδι ωμό ή βούτυρο καμμένο και τα σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.Πίνουμε και ένα ποτηράκι κρασί, οι μεγάλοι και ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου