Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Σήμερα Τρίτη  είναι η δεύτερη ημέρα της Τυρινής εβδομάδας.
Γιορτάζει ο άγιος Θεόδωρος Τήρων.Η λέξη Τήρων δεν έχει σχέση με το Τυρί.Ονομαζόταν Τήρων γιατί  είχε καταταγεί στο σώμα των νεοσυλλέκτων της Ρωμαϊκής Λεγεώνας.Στα Λατινικά tiro= νεοσύλλεκτος.
Την εποχή που έζησε, αυτοκράτορες ήταν ο Μαξιμιανός και ο Γαλέριος. Οι λόγοι που οδήγησαν τον άγιο Θεόδωρο,πριν γίνει άγιος,να καταταγεί στον Ρωμαϊκό στρατό,δεν είναι γνωστοί.Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σύντομα ξεχώρισε στην κοόρτη  απο τους άλλους στρατιώτες για την ανδρεία του,η οποία έγινε γνωστή από ένα περιστατικό,που έζησε.
Βοήθησε μία πλούσια  γυναίκα και όλους τους κατοίκους μιας περιοχής να σωθούν από ένα γιγαντιαίο φίδι,που τους τρομοκρατούσε. Άρχισε να ψάχνει το φίδι και όταν το εντόπισε ετόξευσε εναντίον του το ακόντιο και το τραυμάτισε θανάσιμα.
Εκείνη την εποχή ψηφίστηκε το διάταγμα του Διοκλητιανού περί θυσιών στους Θεούς.Ήθελαν να ξεχωρίσουν τους χριστιανούς από τους ειδωλολάτρεςΟ Θεόδωρος όχι μόνο  αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα αλλά κατέστρεψε και το ξύλινο  είδωλο της Θεάς Ρέας, από  τον θυμό του, για τους διωγμούς και τα μαρτύρια των χριστιανών.Τον είδε όμως ένας υπηρέτης του ναού και το είπε στον άρχοντα Πόπλιο,ο οποίος αμέσως κάλεσε τον Θεόδωρο σε απολογία,να ομολογήσει, γιατί διέπραξε αυτή την μεγάλη ασέβεια.Ο Θεόδωρος είπε,ότι το έκανε γιατί ήθελε να διαπιστώσει,αν όντως,η Θεά ήταν αληθινή.
Έτσι  τον υπέβαλαν σε μαρτύρια μέχρι που απεβίωσε.
ΤΗΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΘΕΙΑ

Ο διαιτολόγος μας θα έλεγε ότι σήμερα είναι μία πολύ καλή ημέρα να απολαύσουμε ενα πιάτο με θαλασσινά,που προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό με τα μέταλλα που περιέχουν: ασβέστιο,ψευδάργυρο,χαλκό,κοβάλτιο και άλλα.
Ένα είδος θαλασσινού μαλάκιου,που δεν το γνωρίζουμε πολύ καλά και που σπάνια το γευόμαστε,είναι το θαλασσινά κοχύλια  με την λαϊκή ονομασία,χτένια.Είναι τα γνωστά σε όσους συνηθίζουν να τα καταναλώνουν,είναι τα κοχύλια Σεν Ζακ.Ο λαός τα ονομάζει χτένια γιατί το όστρακο τους παρουσιάζει  επίπεδες και κοίλες εγκοπές,αυλάκια,που ομοιάζουν με χτένια.Εγώ   βλέπω σαν να μοιάζουν με βεντάλιες.Χωρίς αμβιβολία το όστρακο τους είναι πολύ όμορφο και συμβολικό.Το χρησιμοποίησε ο ζωγράφος  Μποτιτσέλι στην περίφημη Αφροδίτη του,"η Αφροδίτη του Μποττιτσέλι", όπως λέγεται χαρακτηριστικά.Τα όστρακα από τα χτένια τα χρησιμοποιούν για το σερβίρισμα τους στις διάφορες συνταγές,που μαγειρεύονται.Γίνονται ψητά στο φούρνο με σκόρδο,μαϊδανό,λάδι και λεμόνι,τα χρησιμοποιούν στις ψαρόσουπες,τα ψήνουν στο γκριλ.Μπορούν να γίνουν και στον ατμό και να σερβιριστούν με σάλτσα από άσπρο κρασί,από πάνω βάζουν τριμμένη φρυγανιά και τα βάζουν λίγο στο γκριλ να πάρουν χρώμα. Η γαλλική ονομασία τους Κοκίγ Σαιν Ζακ χαρακτηρίζει τα χτένια που σερβίρονται με σάλτσα Μορναί. Είναι η σάλτσα Μπεσαμέλ με τη διαφορά ότι προσθέτουμε στη σάλτσα τριμμένα τυριά Παρμεζάνα και Έμμενταλ, μία κουταλιά από το καθένα.Προσοχή στο αλάτι γιατί αυτά τα τυριά είναι αλμυρά.
Στη σάλτσα Μορναί προσθέτουμε πιπέρι Καγιέν σε αντίθεση με την σάλτσα Μπεσαμέλ,στν οποία  βάζουμε άσπρο πιπέρι.,Προσθέτουμε όμως  μοσχοκάρυδο,όπως και στη Μπεσαμέλ.
Μία ωραία συνταγή με χτένια είναι αυτή που μαγειρεύονται με αγκινάρες,οι οποίες είναι ανοιξιάτικο φαγόσιμο και που μόλις έρθει η Άνοιξη θα εμφανιστούν στην αγορά.Είναι ανοιξιάτικο λαχανικό με πολλές καλές  ιδιότητες,όπως και τα θαλασσινά, που είναι  ωφέλημα στον οργανισμό.
Να παρουσιάσουμε τώρα μία συνταγή που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες συνταγές με τις οποίες  μαγειρεύουμε τα χτένια και τα άλλα θαλασσινά.Είναι μια παλιά συνταγή που προέρχεται από αγροτική,κοντά στη θάλασσα,παραθαλάσσια περιοχή, με πολλές αγκινάρες και οστρακοειδή.
ΧΤΕΝΙΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
Στις 10 αγκινάρες, που είναι μια καλή ποσότητα  να χορτάσουν  4-6 άτομα προσθέτουμε 12 χτένια φρέσκα.Το φαγητό αυτό είναι ένα από τα γρήγορα φαγητά. Μαγειρεύεται σε 10 λεπτά.Υπολογίζουμε το χρόνο.Σε λίγα δευτερόλεπτα βράζουν τα μικρά χτένια και τα μεγάλα σε 1 λεπτό το πολύ σε 2 λεπτά.Οι αγκινάρες φρέσκες βράζουν σε 5 λεπτά.Αποσπούμε τα χτένια από το όστρακο τους τα ξεπλένουμε καλά να φύγει η άμμος,αν έχουν και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί, τα βάζουμε στη γαβάθα,προσθέτουμε πιπέρι και καθόλου αλάτι,τα θαλασσινά έχουν το δικό τους.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι,σωτάρουμε στο λάδι,προσθέτουμε τις αγκινάρες,που έχουμε καθαρίσει από τα φύλλα και τα χνούδια τους.Τις βάζουμε στο λεμονόνερο να μη μαυρίσουν 5 λεπτά έπειτα τις στεγνώνουμε και τις σωτάρουμε μαζί με τα χτένια άλλα 5 λεπτά,όχι περισσότερο, γιατί τα χτένια με το πολύ ψήσιμο σκληραίνουν..Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε να μαγειρευτούν άλλα 5 λεπτά.Τα σβήνουμε με χυμό λεμονιού,προσθέτουμε πιπέρι και πολύ λίγο αλάτι και μαϊντανό,αν προτιμάμε.
Η  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ  ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου