Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Aγαπημένοι μου αναγνώστες μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών. Σήμερα Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013 γίνεται η έναρξη της πρακτικής εξάσκησης στη Γραμματική των Λατινικών.
Αρχίζουμε με τα Αριθμητικά. Είναι κεφάλαιο της Γραμματικής της Λατινικής γλώσσας,το οποίο έχουμε αναπτύξει σε γενικές γραμμές. Παραμένει να συμπληρώσουμε μερικές λεπτομέρειες όσον αφορά τα αριθμητικά στην απόδοση τους την Λατινική και κυρίως στους μεγάλους αριθμούς.Όσο είναι δυνατόν. Δεν σκοπεύω να σας κουράσω. Μόνο  να προσέξετε,παρακαλώ.
Ο αριθμός 753 στα Λατινικά =septingentesimo tertio et quinquagesimo
Το 753 είναι μία σημαντική ημερομηνία στη Ρωμαϊκή ιστορία.Σηματοδοτεί την χρονολογία της  ίδρυσης της Ρώμης .Οι Ρωμαίοι μετρούσαν τα χρόνια με βάση αυτή την ημερομηνία. Έλεγαν...τόσα χρόνια...από κτίσεως Ρώμης.
Ο αριθμός 480 στα Λατινικά = quadringentesimo octogesimo.Eίναι η σημαντική ημερομηνία της ναυμαχίας στην Σαλαμίνα. Η απόδοση της έκφρασης "Κατά το έτος τετρακοσιοστό ογδοηκοστό προ Χριστού συνήφθη η ναυμαχία στη Σαλαμίνα" = Anno quadringentesimo octogesimo ante Chrristum natum pugna navalis Salamina est commissa.
Ο αριθμός 4 φορές το επτά (4Χ7) = 28 στα Λατινικά = quatersepteni sunt=duodetriginta
Ο αριθμός 349 στα Λατινικά = trecentesimo undequinquagesimo.
O αριθμός 1.200 στα Λατινικά = mile et ducentarum.
Ο αριθμός 1.500 στα Λατινικά = mille et quingenti
Ο αριθμός 2.000  στα Λατινικά = duo milia.
Ο αριθμός 3.000 στα Λατινικά = tria milia.
Ο αριθμός 20.000 στα Λατινικά = viginti milibus.
Ο αριθμός 60.000 στα Λατινικά = sexaginta milia
Ο αριθμός 300.000 στα Λατινικά = trecentis milibus ή  tregenta milia αναλόγως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου