Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Καλό Μήνα
Έφθασε ο Μάϊος ή Μάης ο τρίτος μήνας της Άνοιξης και  ο πέμπτος μήνας του έτους με τις 31 ημέρες του γεμάτες ολάνθιστα ευωδιαστά λουλούδια.Το λουλούδι όμως του Μάη είναι το τριαντάφυλλο.Στη διάρκεια του  μήνα οι  σημαντικές εορτές,στις  5 Μαϊου της Αγίας Ειρήνης και στις 21 Μαϊου  η εορτή των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Αν βρέξει ο Απρίλης δύο νερά και ο Μάης άλλο ένα χαρά στον γεωργό που έχει πολλά σπαρμένα λένε οι χωρικοί.
Τον μήνα αυτό θερίζουν το κριθάρι,τη βρώμη και άλλα δημητριακά,φυτεύουν λαχανικά,σπέρνουν μπαμπάκι, κουρεύουν τα πρόβατα και τα γίδια, παρασκευάζουν τυρί και επιτελούν διάφορες άλλες γεωργικές εργασίες.
Στο Αττικό ημερολόγιο των αρχαίων χρόνων η ονομασία του μήνα ήταν Θαργηλιών και αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα από 15 Μαϊου μέχρι 15 Ιουνίου.Η σπουδαιότερη γιορτή αυτού του μήνα ήταν τα Θαργήλια προς τιμήν του Θεού Απόλλωνα και της Θεάς Άρτεμης.
Την προηγούμενη της γιορτής,την 5η Θαργηλιώνος θυσίαζαν προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας που είχε τα γενέθλια της.
Την πρώτη μέρα  της γιορτής,την 6η Θαργηλιώνος,επικρατούσε η συνήθεια στην Αθήνα να γίνεται καθαρμός της πόλης,ήταν και αυτό μέρος της γιορτής.Στη φάση αυτής της γιορτής γινόταν η περιφορά των "φαρμακών".Ήταν τα πρόσωπα που θα γιάτρευαν την πόλη και θα την έσωζαν από το μίασμα. Πίστευαν ότι όλη τη χρονιά η πόλη μιαινόταν από τις άδικες πράξεις των πολιτών.  Η τελετουργία αυτή γινόταν με πρόθεση να εξιλεώσουν τους Θεούς και να αποτρέψουν θεομηνίες,πείνα, αρρώστιες πολέμους, φτώχεια,δυστυχίες και άλλα δεινά.
Τη σημερινή εποχή τον μήνα Μάη γιορτάζουμε την πρώτη  του μήνα την Πρωτομαγιά με κύριο χαρακτηριστικό τις εκδρομές στα ολάνθιστα περιβόλια και τους κήπους,τη συλλογή λουλουδιών, κυρίως τριαντάφυλλα, και το πλέξιμο στεφανιών, το Μαγιάτικο στεφάνι που στολίζουν τις πόρτες και τα μπαλκόνια.
Πολλές ευχές Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν την ονομαστική τους γιορτή και
Να τα εκατοστίσουν όλοι και όλες που έχουν γενέθλια αυτό τον μήνα των λουλουδιών,τον  μήνα Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου