Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα
-Κύριοι και δεσποινίδα Χαρή καλησπέρα σας.
-Καλησπέρα κύριε καθηγητά.
-Καλησπέρα.κύριε καθηγητά.
 -Σήμερα παραχωρούμε τη θέση στο μάθημα  της ανατομικής και ειδικά στο κλάδο της ανατομίας, η οποία μελετά τα οστά. Είναι η  οστεολογία,την οποίαν είναι αναγκαίο να μελετήσουμε πριν ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τα οστά από  κάθε ένα  μέρος του ανθρώπινου σκελετού,ξεχωριστά.Για άλλη μία φορά εφιστώ την προσοχή σας και σας παρακαλώ να με ακούσετε με προσοχή  και σας  ζητώ να με  βοηθήσετε στη διεξαγωγή της παράδοσης στο μάθημα αυτό, ώστε να δυνηθώ να αναπτύξω αυτή την ενότητα της ανατομίας, επιτυχώς. Σας παρακαλώ να μην παρεμβαίνετε,όσο το δυνατόν, και να μη με διακόπτετε κατά τη διάρκεια της παράδοσης προς το δικό σας όφελος. Τις  συζητήσεις και τις παρεμβολές κρατήστε τες για την ημέρα των τμηματικών εξετάσεων είτε είναι προφορικές,είτε είναι γραπτές.
Τα οστέϊνα στοιχεία του σώματος είναι απολύτως χρήσιμα.Οι εργασίες που επιτελούν είναι ποικίλες και διάφορες. Στηρίζουν το βάρος του σώματος, είναι χρήσιμα στην εξελικτική διατήρηση της μορφής,στην κίνηση,στη στήριξη  των μυών  και στη προστασία των εσωτερικών οργάνων.Τα οστά είναι από τους σκληρότερους σχηματισμούς  στο σώμα του ανθρώπου και ο βαθμός  στην  ανθεκτικότητα τους στη φθορά και στην ελαστικότητα παρουσιάζει ποικιλία. Εξετάζοντας χημικώς το οστό βρίσκομε ότι είναι μία σύνθετος ουσία,η οποία αποτελείται από οργανικά συστατικά,σε μικρότερο ποσοστό,στα οποία οφείλει την ανθεκτικότητα του  και σε μεγαλύτερο ποσοστό από ανόργανα μεταλλικά άλατα,στα οποία οφείλει τη σκληρότητα του.Τα οργανικά συστατικά που αποτελείται το οστό είναι η οστεϊνη, είναι οι  μικρές ποσότητες ελαστίνης,οι μικρές ποσότητες πρωτεϊνης, οι μικρές ποσότητες νουκλεϊνης και οι  μικρές ποσότητες λίπους. Στο σημείο αυτό να πούμε για τη νουκλεϊνη, ότι  αποτελείται από μικρομόρια,τα δακτυλιοειδή μόρια,που είναι τα σπουδαιότερα δομικά στοιχεία στα κύτταρα.
Τα ανόργανα άλατα που συνθέτουν τα οστά.Αυτά  είναι το ανθρακικό ασβέστιο,το φωσφορικό ασβέστιο, το φωσφορικό μαγνήσιο,το χλωριούχο ασβέστιο και μικρές ποσότητες από θειούχα και άλλα χλωριούχα άλατα.
Οι εκατοστιαίες αναλογίες των συστατικών αυτών  ποικίλλουν.Οι διαφορές αυτές κυμαίνονται αναλόγως με την ηλικία,αλλά είναι σταθερές στα ζώα, που είναι ίδια  στο είδος και στην ηλικία.
Τα σπογγώδη οστά εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα αέρα και γι αυτό επιπλέουν στο ύδωρ. Έτσι
στο σώμα του ανθρώπου  η ποσοστιαία ποσότητα  του ύδατος στα διάφορα οστά κυμαίνεται από το μικρότερο ποσοστό ,που είναι στα συμπαγή οστά, μέχρι το μεγαλύτερο ποσοστό ,που είναι στα σπογγώδη οστά.
-Τα σπογγώδη οστά,κύριε καθηγητά,περιέχουν πιο πολύ νερό και τα συμπαγή οστά ολιγότερο νερό.
-Ακριβώς,δεσποινίς Χαρή.
-Κύριε καθηγητά σε όλες τις ηλικίες?
-Οι ποσότητες αυτές ελαττούνται με την πάροδο της ηλικίας. Πριν προχωρήσουμε  στην ταξινόμηση και στην ονομασία των οστών στα διάφορα μέρη στο ανθρώπινο σώμα να σας μιλήσω για την υφή,τη σύσταση των οστών.
-Να αρχίσουμε,κύριε καθηγητά από τα εμβρυϊκά οστά.
-Ακριβώς,κύριε.Στον εμβρυϊκό σκελετό τα επιμήκη οστά των άκρων είναι χόνδρινα. Στα έμβρυα υφίστανται δύο είδη οστεογονίας. είναι η ενδοχόνδριος και η ενδομεβράνιος.Στα είδη αυτά προσθέτουμε και ένα τρίτο είδος,που είναι η περιοστική οστεογονία.Στην ενδοχόνδρια οστεογονία τα κύτταρα των χόνδρινων συγγολύσεων,οι τένοντες μύες δηλαδή του εμβρύου,αυξάνονται τάχιστα σε αριθμό και ορίζονται  σε σειρές,οι οποίες παραμένουν πλησίον η μία με την άλλη σειρά.Η βασική ουσία του χόνδρου είναι ημιδιαφανής. Κάτω από τη χόνδρινη στιβάδα ευρίσκεται μία στιβάδα κυττάρων ,η οποία αποτελείται από οστεοβλάστες.Κατά την ενδομεβράνια οστεογονία τα οστά σχηματίζονται στο δέρμα και πιο πολύ  στη στιβάδα του χορίου με την οστεοποίηση μεβρανών,οι οποίες είναι πλήρεις από ειδικά κύτταρα,που ονομάζονται σκληροβλάστες και από την επικάλυψη τους με περιόστεο. Πολλά από τα οστά του κρανίου σχηματίζονται αποκλειστικά από αυτόν τον τύπο της οστεογονίας και ονομάζονται δερματογενή σε αντίθεση με τα οστά που σχηματίζονται με την ενδοχόνδρια οστεογονία,τα οποία καλούνται χονδρογενή.Κατά τη διαμόρφωση της περιοστικής οστεογονίας τα οστά που προκύπτουν ονομάζονται μικτά και σχηματίζονται και αυτά με τους δύο αυτούς  τρόπους έχουν δερματογενή συγκόλλυση,αλλά το σώμα τους είναι χονδρογενές.Η ύλη  που περιέχεται στα πιο πολλά οστά  αποτελεί  το κύριο αιμοποιητικό κέντρο του οργανισμού  και ονομάζεται μυελός των οστών.Ο μυελός των οστών. Τι λέτε δεσποινίς Χαρή?
-Το μεδούλι λένε στη πατρίδα μου,κύριε καθηγητά.
Το medouli? Τι είναι αυτό, δεσποινίς Χαρή?
-O μυελός των οστών,κύριε καθηγητά.
-Α! πολύ ωραία,δεσποινίς Χαρή.Ο μυελός των οστών,λοιπόν, είναι γεμάτος ενώσεις σιδήρου, πρωτεϊνες σφαιρίνες και λίπος.
-Ξίγκι το λένε στη πατρίδα μου το λίπος ,κύριε καθηγητά.
-Πώς?ksigi?
-Πώς το είπες συνάδελφε?
-Ξίγκι.
-Πολύ ωραία,δεσποινίς Χαρή.Είναι το milchfett
-Το λίπος γάλακτος? κύριε καθηγητά?
-Πολύ ωραία,δεσποινίς Χαρή.Εδώ γελάμε.Χα χα.
-Πολύ ωραία τα είπατε,κύριε καθηγητά.
-Σας ευχαριστώ πολύ που με βοηθήσατε με την προσοχή σας.Ο καθηγητής σας στο ερχόμενο μάθημα της ρευματολογίας θα βρίσκεται στην έδρα του.Σας ευχαριστώ πολύ.
- Σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε,κύριε καθηγητά.
-Αουφίντερζεν!
-Αουφίντερζεν,κύριε καθηγητά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου