Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Το Κυριακάτικο Μυθιστόρημα

Η πρεσβυτέρα Μαρία έκανε,όπως της υπέδειξε ο καθηγητής Ράμπλιν.Αφαίρεσε τα ράσα από τον αδελφό της,τον ιερέα Τιμόθεο και όλα τα άλλα ενδύματα του ενώ η Άννα τον σκέπασε με ένα κάτασπρο σεντόνι.-Κυρία,δε σας χρειαζόμαστε άλλο,είπε ο κύριος καθηγητής.-Όπως βλέπετε ο αδελφός σας περιήλθε σε κατάσταση ύπνου  με την ελαφρά μέθη που χορηγήσαμε.Μπορείτε να περάσετε στον προθάλαμο να καθίσετε με την γραμματέα μου ή να βγείτε στο διάδρομο,όπου βρίσκονται ο σύζυγος σας με την ομάδα των νέων ιερέων του αδελφού σας.Θα σας ειδοποιήσω μετά το τέλος της διαδικασίας για να τον ντύσετε,αν και δεν θα χρειασθεί,γιατί θα αναθέσω αυτή την εργασία στο νοσοκόμο μου.-Ω!ναι,κύριε καθηγητά μου,σας ευχαριστώ πολύ,δεν θα το άντεχα,να περάσω έξω καλύτερα,σας ευχαριστώ.-Άννα,κάλεσε...Το ακτινολογικό,κύριε καθηγητά?-Όχι!Άννα δε θα γίνει ακτινογραφία,όπως βλέπεις ο ασθενής μας ήδη έχει κοιμηθεί.Δεν θα ήθελα να επιβαρύνουμε το στομάχι του με ένα βαριούχο γεύμα. Θα προβούμε σε γαστροσκόπηση. Κάλεσε τον Κούρτ να ανέβη με το γαστροσκόπιο και πολύ σύντομα γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεση μας. Η μέθη του ασθενούς μας δεν θα διαρκέσει πολύ. Η Άννα κάλεσε τον Κούρτ,τον ειδικευμένο χειριστή του γαστροσκοπίου,ο οποίος  πολύ σύντομα,αμέσως σχεδόν κατέφθασε με την ειδική συσκευή,που κυλούσε πάνω σε ρόδες,μία τροχήλατη συσκευή,στην οποία βρίσκονταν ενσωματωμένο το γαστροσκόπιο και διάφορα καλόδια που το έθεταν σε ενέργεια,όπως και η τηλεόραση με μία μικρή οθόνη.-Έλα Κούρτ,δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεση μας. Ο χειριστής  εισήγαγε το γαστροσκόπιο,το οπτικό αυτό όργανο,με λεπτυντικές και προσεκτικές κινήσεις μέσω του οισοφάγου στο στομάχι του ιερέα Τιμόθεου,αφού το πέρασε και  από το δωδεκαδάκτυλο για να εντοπίσει,να αναγνωρίσει και να προχωρήσει στη λήψη φωτογραφίας,που θα εντόπιζε την παθολογική κατάσταση.-Η γαστροσκόπηση,Άννα,προσφέρει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την ακτινολογική προσέγγιση για την απεικόνιση του ανώτερου πεπτικού συστήματος.Τα πλεονεκτήματα της γαστροσκόπησης είναι η άμεση όραση της βλάβης,η δυνατότητα άμεσης λήψης βιοψίας και η εφαρμογή θεραπευτικών τεχνικών.Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η γαστροσκόπηση συνέβαλαν,ώστε να αντικατασταθεί πλήρως η ακτινολογική μελέτη του οισοφάγου,του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου με το βαριούχο γεύμα,δίδασκε στην Άννα ο καθηγητής εν τω μεταξύ..-Ω! Σας ευχαριστώ πολύ,κύριε καθηγητά.-Ώπα! νάντο,το εντοπίσαμε,είπε ο Κούρτ.-Δείτε το στην οθόνη.Είναι ένα έλκος όχι μεγαλύτερο από πέντε εκατοστά.
-Είναι πολύ μικρό για να προχωρήσουμε σε εγχείρηση, θα το ελέγξουμε με ειδική για την περίπτωση αντιβίωση,είπε ο καθηγητής Ράμπλιν.-Κούρτ,συνέλεξε ξέσματα από τον ιστό γύρω από το έλκος, από την πληγή κι εσύ Άννα αμέσως ,χωρίς να χάνουμε χρόνο,πήγαινε τα στην παθολογοανατόμο  Bertha για βιοψία.Βρίσκεται στο βάθος του εργαστηρίου μου,σε ένα  μικρότερο εργαστήριο,είναι αρκετά εξυπηρετική.Να της πεις να αρχίσει αμέσως.Κι εγώ ο ίδιος θα την ειδοποιήσω στο τηλέφωνο.-Μάλιστα,κύριε καθηγητά,πηγαίνω αμέσως.Άννα,κάλεσε το νοσοκόμο να ανέβη επάνω να ντύσει τον ασθενή μας,που σε λίγο θα ξυπνήσει.-Μάλιστα,κύριε καθηγητά.- Σε λίγο ο ιερέας Τιμόθεος ανένηψε ντυμένος,όπως είχε ξαπλώσει στην εξεταστική κλίνη.-Μη σηκώνεστε αμέσως,είπε ο κύριος καθηγητής μέχρι να περάσει τελείως η ζάλη από τη μέθη.-Καλέστε την πρεσβυτέρα και τον ιερέα Ιωακείμ να έλθουν κοντά στον αδελφό τους σε ελάχιστη ώρα από τώρα,να συνέλθη πρωτίστως τελείως.
-Αδελφέ μου,πώς είσαι?πώς νοιώθεις?-Μια χαρά είμαι Μαρία.Τελείωσε η εξέταση κι όλας,κύριε καθηγητά?-Τελείωσε,ιερέα Τιμόθεε.Η εξέταση έδειξε ένα μικρό έλκος,που θα βοηθήσουμε να επουλωθεί με αντιβίωση,με καινούργια πρωτοποριακά φάρμακα,που θα  συνταγογραφήσω.
-Δεν θα χρειασθεί εγχείριση,κύριε καθηγητά? Όχι,ιερέα Τιμόθεε,είναι πολύ μικρό έλκος που  θα  ελέγξουμε με φαρμακευτική αγωγή,την οποία θα ακολουθήσετε επακριβώς.  Σε μία εβδομάδα θα σας ξαναδώ.
-Δόξα τω Θεώ,είπε ο ιερέας Τιμόθεος και έκανε το σταυρό του.
-Ε!είδες Τιμόθεε που στενοχωριόσουν?
-Ναι!αδελφέ μου,άδικα,τελείως άδικα.Δεν αισθάνθηκα το παραμικρό.Δεν κατάλαβα τι μου έκαναν.
-Γαστροσκόπηση σας έκαναν,ιερέα Τιμόθεε,είπε η Άννα.
-Και τόσο γρήγορα?
-Είμαστε σαϊνια όλοι εμείς εδώ,είπε ο καθηγητής Ράμπλιν.
-Οι γιατροί είναι ανάγκη να έχουν αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα,την ευστροφία,τη ζωηράδα,είπε η πρεσβυτέρα Μαρία.
-Η ομάδα μου,οι νέοι ιερείς τι κάνουν?στεναχωρήθηκαν?
-Στεναχωριόντουσαν,αλλά παρακαλούσαν το Θεό να πάνε όλα καλά,είπε ο πατέρας Ιωακείμ.
-Φωνάξτε τα παιδιά,τους νέους ιερείς,να μην ανυπομονούν,να έλθουν κοντά στο δάσκαλο τους.
-Οι νέοι ιερείς ήλθαν στο εργαστήριο πολύ χαρούμενοι που όλα πήγαν καλά.Έκαναν το σταυρό τους και φίλησαν το χέρι του ιερέα,ο οποίος τους ευλόγησε έναν έναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου