Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Παιδιά
Ανέμελες διακοπές να περάσετε τις  ημέρες που υπολοίπονται.
Σήμερα 29 Αυγούστου η θρησκευτική,χριστιανική παράδοση τιμά την μνήμη του Ιωάννη του Βαπτιστή.Είναι ο  Ιωάννης ο Πρόδρομος ή Βαπτιστής.Πρόδρομος ονομάζεται γιατί γεννήθηκε λίγους μήνες πριν τη γέννηση του Χριστού.Οι μητέρες τους, η Ελισάβετ του Ιωάννη και η Θεοτόκος του Χριστού, συνδέονταν με  δεσμούς συγγενείας.Γεννήθηκε πρώτος, πριν γεννηθεί ο Χριστός, διδάσκοντας και προετοιμάζοντας την έλευση του, τον ερχομό του,γι αυτό και η ονομασία Πρόδρομος.Ονομάζεται και Βαπτιστής γιατί βάπτισε τον Χριστό στον Ιορδάνη Ποταμό( Είναι η γιορτή των Θεοφανείων ή των Φώτων,που γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου και στις 7 Ιανουαρίου γιορτάζεται ο Ιωάννης ο Πρόδρομος). Σήμερα τιμάται η μνήμη της Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του.Ζήτησε αυτόν τον τρόπο  θανάτου για τον Ιωάννη, η Ηρωδιάδα. Την ημέρα των γενεθλίων του Ηρώδη,κατά την διάρκεια της εορτής,ζήτησε από την κόρη του Σαλώμη να απολαύσει ένα χορό της και να  έδινε για αντάλλαγμα ό,τι επιθυμούσε.Εκεί επενέβη η Ηρωδιάδα λέγοντας τα γνωστά λόγια " Την κεφαλή του Ιωάννη επί πινακίω",πάνω σε πιάτο.Όπως και έγινε.Ο δήμιος καρατόμησε τον Άγιο  Ιωάννη. Ο Ιωάννης καυτηρίαζε με αυστηρά λόγια την ανήθικη συμπεριφορά των εξουσιαστών.Κατηγορούσε τον Ηρώδη ότι διατηρούσε σχέσεις με την γυναίκα του ετεροθαλούς αδελφού του,ήταν η Ηρωδιάδα, η οποία ζήτησε αυτόν τον μαρτυρικό θάνατο του.
Ο ενάρετος βίος του και  οι ωραίες διδασκαλίες του προσείλκυαν πλήθος ανθρώπων που έσπευδαν να τον ακούσουν και να βαπτιστούν χριστιανοί στον Ιορδάνη Ποταμό,όπου βάπτισε και τον Χριστό.Σαδουκκαίοι στρατιώτες και Φαρισσαίοι προσέρχονταν για να τον ακούσουν και στη συνέχεια να βαπτιστούν.Η μεγάλη  προσέλευση του κόσμου δημιούργησε αναστάτωση.Το Μεγάλο Συνέδριο των Εβραίων θορυβήθηκε.Έστειλαν αντιπροσώπους να πληροφορηθούν τι συμβαίνει.Οι αντιπρόσωποι των Εβραίων έλαβαν, αντί άλλης απαντήσεως,την ρήση του Προφήτη Ησαϊα,τη γνωστή μας φράση " φωνή βοώντος εν τη ερήμω,ευθύνατε την οδόν του Κυρίου".
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής,πληροφορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς,εμφανίζεται "κατά θείαν εντολήν,εν τη ερήμω της Ιουδαίας",κηρύσσοντας: "Mετανοείτε,ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών".
Παρόμοια με τα κηρύγματα του ήταν η αμφίεση του.Φορούσε μάλλινη ενδυμασία καμωμένη από τρίχες καμήλου και μια δερμάτινη ζώνη να του στηρίζει την οσφύν.Παρόμοια ήταν και η διατροφή του,η οποία αποτελούνταν από Ακρίδες και μέλι.Οι Ακρίδες αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη ως η όγδοη πληγή του Φαραώ.Είναι έντομα φυτοφάγα πέφτουν πάνω στα δέντρα και στα φυτά προξενώντας μεγάλες καταστροφές.
Έτσι και ο Ιωάννης έπεσε πάνω στις Ακρίδες και τις έτρωγε για να τις εξολοθρεύσει και έτσι να σώσει την χλωρίδα σε κείνο τον τόπο.Σήμερα οι Ακρίδες αποτελούν ένα νόστιμο φαγητό στην διατροφή των Ανατολικών χωρών.Πως τις μαγειρεύουν; Τις τηγανίζουν. 
Μετά το μαρτυρικό τέλος του Ιωάννη οι μαθητές του πήραν το σώμα του  και "έθηκαν αυτό εν μνημείω".Αναφέρεται η πληροφορία στο ευαγγέλιο κατά Μάρκον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου