Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Παιδιά χαρούμενη Κυριακή
 Δεν θέλω να αισθάνεσθε παραπονεμένα.Δεν σας ξέχασα,Σας θυμάμαι και σας σκέφτομαι συνεχώς. Βρισκόμαστε στο μέσον του μήνα Αυγούστου.Ο Αύγουστος είναι ο ωραιότερος μήνας όχι μόνο της εποχής που ονομάζεται Καλοκαίρι μα και όλου του χρόνου.Αύγουστε καλέ μου μήνα να σουν δυο φορές τον χρόνο λέγει η παροιμία.Ακόμη  μια άλλη παροιμία λέγει Αύγουστε τραπεζοφόρε νάσουν τρεις φορές τον χρόνο.Αυτόν τον μήνα υπάρχει αφθονία στα φρούτα.Όλων των ειδών τα φρούτα απλωμένα στο τραπέζι.
Ο Αύγουστος ονομάζεται και Τρυγητής.Τρυγούν τα αμπέλια,κόβουν τα ώριμα σταφύλια τα μεταφέρουν στο πατητήρη όπου τα πατούν νεανικά πόδια να τρέξει ο μούστος που θα γίνει γλυκόπιοτο κρασί να ευφράνει τις καρδιές των μεγάλων. Μα και τα μικρά παιδιά δοκιμάζουν ένα κουταλάκι στην μεταλαβιά και μια γουλιά,μια ρουφηξιά, στις μεγάλες γιορτές.
 Τρυγούν τα αμπέλια και τα ώριμα σταφύλια γίνονται σταφίδα.Τα απλώνουν στον ήλιο που τα σταφιδιάζει,αφού πριν ο τρυγητής τα βουτήξει σε μεγάλους κάδους που περιέχουν νερό,όπου έχουν διαλύσει λίγη ποτάσα.Κιύστερα τα απλώνουν στον ήλιο να αποξηραθούν να γίνουν σταφίδα, που χρησιμοποιούμε σε διάφορα γλυκά και φαγητά.Οι αμπελουργοί χαίρονται τον Αυγουστο περισσότερο από άλλους γεωργούς. Τον Αύγουστο τον χαίρεται απόχει να τρυγήσει.
 Να καλοπιάσουμε όμως τον Αυγουστο με το τραγουδάκι του μην παραπονεθεί και αρχίσει τις πρόωρες βροχές και χάσουμε την σταφίδα,τα σύκα και τα άλλα φρούτα που αποξηραίνουμε.

                                       Ο Αύγουστος
                           Ήρθε ήρθε ο Αύγουστος παιδιά
                           με τραγούδια με χαρά
                           με στεφάνι στα μαλλιά
                           με αμπελόφυλλα και με κλαδιά.
                           Ρόγες ρόγες τα σταφύλια
                           κρύβουν το μέτωπο του,
                           βόστρυχοι,στολίζουν
                           το ωραίο πρόσωπο του.
                           Κουβαλά στην μεγάλη του ποδιά
                           όλα τα οπωρικά.
                           Αυτοκρατορικό το όνομα του
                           και η γιορτή της Παναγίας
                           με υπερηφάνεια καμαρώνει
                           του Θεού τις ευλογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου